Sur Belediye Başkanı'ndan İlginç Öneri

Son günlerde gündemi meşgul eden Kürtçe tartışmalarına Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, "Artık biz eğitim sisteminin yerel yönetimlere devredilmesini istiyoruz" diyerek katıldı.

Sur Belediye Başkanı'ndan İlginç Öneri
Çok Dilli Belediyecilik kararı ile görevinden alınan ve bir sonraki seçimlerde tekrar Belediye Başkanı olarak seçilen Sur belediye Başkanı Demirbaş'tan ilginç bir öneri geldi. Dün BDP Genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Hükümetten bir şey beklemeden yerel yönetimlerimiz ile Kürtçe ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabelalar asıyoruz" açıklamasını yapmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 97 tane köy ve mezranın isimleri Kürtçe ve Türkçe olarak asılırken, Diyarbakır Sur Belediyesi ise
birimlerinin isimlerini Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak tabelalara yazırdı. Son olarak köylere, üzerinde hem Kürtçe hem de Türkçe olarak "Diyarbakır Sur Belediyesi" yazan çöp bidonları dağıtan Sur Belediye Başkanı Demirbaş, vatandaşlara Kürtçe hizmet etmeye devam edeceğini söyledi.
Belediye Başkanı Demirbaş, "Sayın Eş Başkan'ımızın belirttiği gibi biz fiili ve meşru mücadeleye inanan belediyeleriz. Hakların ve özgürlüklerin yasalardan önce geldiği prensibi ile biz bugüne kadar çok farklı dillerde hizmet etmeye devam ettik. Bizi dışardan biri telefon ile aradığında üç dilde,Kürtçe, Türkçe, İngilizce olarak cevap veriyoruz. Nikah işlemleri için gelen vatandaşlarımıza hem Kürtçe hem Türkçe nikah işlemi yapılıyor. Temizlik için Kürtçe, Türkçe ve Zazaca broşürler bastırdık.
Diyarbakır'ımızı tanıtan 7 dilde broşür çıkarttık. Özellikle geleceğimiz olan çocukları,n eğitimine katkıda bulunmak için 5 dilde Kürtçe, Türkçe, Süryanice, Ermenice ve Arapça kitap çıkarttık. Belediyemizin bütün birimlerinin isimlerini hem Kürtçe, hem Türkçe hem de İngilizce olarak tabelaya yazdırıp,astık. Bunun amacı daha etkin ve verimli bir hizmettir" dedi.
Belediye Başkanı Demirbaş, "Belediye'ye alacağımız bütün personele yerel dilleri bilme şartı koyacağız. Resmi dil Türkçe'nin haricinde Kürtçe, Zazaca veya Ermenice bilme şartı koyacağız. Halk bizi onları anlayacağımız dilde hizmet etmemizi istiyor, örnek olarak buraya gelen vatandaş ile Türkçe konuştuğum zaman bazen beni anlayamayabiliyor ama Kürtçe konuştuğum zaman çok rahat anlıyor. Kamusal alana da hizmeti farklı dillerde yapmak gerekiyor" dedi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMESİNİ İSTİYORUZ.
Belediye Başkanı Demirbaş, bir öneride bulunarak, "Biz bugüne kadar yaptığımız bu çalışmaları bundan sonrada devam ettireceğiz. Hatta biz eğitim sisteminin yerel yönetimlere devredilmesini istiyoruz. Artık herkes kendi ana dilinde eğitimi yerel yönetimlerden almalıdır. Hatta belki yakında belediyelerimiz Kürtçe öğrenim atölyeleri açacak, açmalıdır da. Eğer bu devlet bize kendi dilimizi öğretmemizi engelliyorsa, biz kendimiz yerel yönetim olarak Kürtçe, Ermenice Süryanice atölyeleri kurmalıyız diye
düşünüyorum. Hepimiz aynı bahçelerin farklı çiçekleriysek, herkes kendi rengi ile kendi kokusu ile yaşamalıdır. Herkesin kendi anadilinde hizmet görme ve alma hakkı vardır bizimde vermemiz gerekiyor. Aynı zamanda anadilde eğitim alma hakkı da vardır. Biz bunu devletten beklemeyeceğiz kendimiz yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.