Mtso'dan Çevre Mevzuatı Bilgilendirme Paneli

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, (MTSO) Aralık ayı faaliyet programı kapsamında sanayiciler ve oda üyelerine, yürürlüğe yeni giren çevre mevzuatı yönetmelikleri ile ilgili panel verdi.

Mtso'dan Çevre Mevzuatı Bilgilendirme Paneli
Anemon Otel'de düzenlenen panelde Çevre Bakanlığı Teftiş Kurulu Eski Başkanı Fikret Peker, Çevre ve Orman Bakanlığı Eski İl Müdürü H.İbrahim Deniz, Fikret Şan ve Çevre Mühendisi Gülin Pehlivan; kuruluşların yatırım ve faaliyetlerini çevre mevzuatına uyumlu bir şekilde planlamaları, yürütmeleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel boyut ve etkilerini takip etmeleri, hukuki ve ceza risklerin ortadan kaldırılması konusunda bilgi verdi. Panelin açılış konuşmasını yapan MTSO Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, "Çağımızın yükselen değerlerinden olan 'Çevre Bilinci' paralelinde ve AB uyum yasaları çerçevesinde, ülkemizde de yoğun bir çevre koruma ve çevre kirliliğini önleme bilinci oluşturulması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için bir çok mevzuat düzenlemesi gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Çevre Denetim Yönetmeliği, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ile Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik uygulamaya sokulmuş bulunmaktadır. Özellikle 2011 yılının başında uygulanmaya başlayacak olan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik ile işyerlerinde Çevre Yönetim birimi kurmak veya Çevre Görevlisi istihdam etmek, ya da Çevre Bakanlığı'ndan Yetki almış Danışmanlık Firmaları'ndan hizmet satın almak zorunluluğu getirilmektedir. Üstelik bu zorunluluklar hapis cezalarına kadar varan müeyyideler altına alınmıştır."dedi.
Açılış konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Eski Başkanı Fikret Peker, panelde çevre mevzuatındaki yeni yönetmeliklerden Çevre Denetim Yönetmeliği, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ile Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peker, "Bugüne kadar çevre mevzuatı uygulamaları son çıkan 3 yönetmelik ile yeni bir döneme geçmiş oldu. Çevre mevzuatı 6 kanun ve 54 yönetmelik ile birlikte çok geniş bir mevzuatı kapsamaktadır. Konumuz yeni döneme ilişkin 3 yönetmeliğin uygulanması ile ilgili gerekliliğin sorumluluğun neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu çıkan 3 yönetmelikten çevre denetim yönetmeliği ilk çıktığında çevre kanununun 2. maddesine dayanılarak çıktı. Peki bu yönetmelik ne getiriyor. Her üç yönetmeliğin de ortak noktaları var. Çevre mevzuatı bu üç mirim üzerinden yürütülecek. Kanunda belirtilen özelliklere sahip firmalar mevzuat gereği en az 2 çevre görevlisinden oluşan çevre yönetim birimi oluşturmak zorundadır. Eğer firmalar çevre yönetim birimi oluşturmak istemiyorlarsa bakanlıktan hizmet satın almak zorunda kalacaklar. Bu çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkındaki yönetmelik gereği de organize sanayi bölgelerine en az bir çevre gönüllüsü çalıştırma zorunluluğu getirildi." diye konuştu.
YÖNETMELİĞİ UYGULAMAYANA İDARİ PARA CEZASI
Yönetmelikleri uygulamayan firmaların cezalara tabii olacağını ifade eden Peker şöyle devam etti: " "Yönetmeliğin 20. maddesi idari para cezalarını belirler. Bu maddenin m fıkrası eğer firma en az iki kişiden oluşan çevre yönetim birimi oluşturmazsa kanunda 6 bin TL, birimi kurmayıp bakanlık tarafından da hizmeti satın almazsa 4 bin TL idari para cezası alır. Cezanın ödenmesiyle de sonuç alınmaz. 6 ay yönetmeliğin uygulanması için süre verilir. Süre uygulamasında kanun uygulanırsa söz konusu aylar, faaliyetleri düzeltmek üzere bakanlıkça bir yılı aşmamak üzere verilebilir. Eğer hala uygulanmazsa firmanın faaliyetleri kısmen veya tamamen durdurulabilir.
'Para cezasını ödedik bitti' demeyin. Para cezasının dışında faaliyetlerin durdurulmasına kadar bir düzenleme var."