Satürn'ün uydusu Titan'da buz püskürten volkan keşfedildi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın uzaya gönderdiği Cassini aracı, Satürn gezegeninin en büyük uydusu Titan'da buz püskürttüğü düşün
ABD Jeofizik Enstitüsü (USGS)'den bilim adamı Randolph Kirk'ün San Francisco'daki bir toplantıda açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, Titan üzerinde Dünya'dakilere benzer büyük bir volkan bulundu. Ancak bu dağdan sıcak magma ve kül yerine buz ve hidrokarbonlar fışkırdığı sanılıyor.
Titan'ın yüzeyinden 3 bin feet yukarıda gözlemlerini sürdüren Cassini, uydunun bazı bölgelerini 3 boyutlu olarak haritalandırdı. Cassini, İtalya'daki Etna ve İzlanda'daki Laki yanardağlarının etrafındaki yer şekillerini andıran donmuş akıntılar görüntüledi. Titan'ın üzerinde bilinen yanardağlara benzer sıcak magma püskürten bir volkan ise bulunamadı.
Arizona Üniversitesi'nden gezegen bilimci Jeffrey Kargel, keşfi oldukça "inandırıcı" bulduğunu söyledi. Ancak Kargel, Titan'a gidip toprak örnekleri alınmadığı sürece akıntıların gerçekte hangi maddeden oluştuğunun asla bilinemeyeceğini kaydetti.
Merkür gezegeninden biraz daha büyük olan Titan, nitrojen ve metan gazlarından oluşan oldukça kalın bir atmosfere sahip. Metan gazının kaynağı bilinmiyor. Bilim adamları, uydu üzerindeki volkanların atmosferin oluşumunda önemli bir faktör olabileceğini belirtiyor. 1997'de fırlatılan Cassini, 2004'te Satürn'ün yörüngesine girmişti. Satürn'ün Titan dışında irili ufaklı 60 uydusu daha bulunuyor. Cassini görevini NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı ortaklaşa sürdürüyor.