Balyoz davasının mahkeme heyetine, yeni atanan Ömer Diken başkanlık yapacak

Balyoz darbe planına ilişkin davanın yarın görülecek ilk duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti'ne HSYK'nın ara kararıyla atanan Ömer Di

Balyoz darbe planına ilişkin davanın yarın görülecek ilk duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti'ne HSYK'nın ara kararıyla atanan Ömer Diken Başkanlık yapacak. Yeni Başkan Diken'in, dosyayı incelemek için şu aşamada bir ara vermeyi düşünmediği, ilk duruşmalarda iddianame okunduğu sırada gündüzleri dinleyip akşamları da dosyayı inceleyerek bilgi sahibi olmayı düşündüğü öğrenildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt'un yerine HSYK kararıyla getirilen Ömer Diken'in, yarın görülmeye başlayacak olan Balyaz Harekat Planına ilişkin mahkemeye Başkan olarak çıkacağı kesinlik kazandı. Ömer Diken'in yanı sıra duruşmaya üye hakim olarak da Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak ile Cumhuriyet Savcısı olarak da Savaş Kırbaş çıkacak.

Ergenekon davasında olduğu gibi davanın ilk duruşmalarında sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin okunacak olması nedeniyle Başkan Diken'in duruşma sırasında iddianameyi dinleyip akşamları da dosyayı incelemeyi düşündüğü ileri sürüldü.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nde 6,5 yıl çalışan ve bu sürede organize suçlar konusunda tecrübe kazanan Diken, yaklaşık 2,5 yıl da İstanbul Adliyesi'nin Beşiktaş'ta bulunan özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde üye hakim olarak görev yapıyordu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ikinci heyetinde üye olarak görev yapan Ömer Diken, HSYK ara kararıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Başkan olarak atındı. Ancak atamaya ilişkin HSYK kararının, henüz Adalet Komisyonunda olduğu ve Diken'in eline ulaşmadığı iddia edildi.