Özbekistan, KGAÖ'nün BDT içi sorunlara müdahalesine karşı
Özbekistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)'nun NATO'su olarak değerlendirilen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü(KGAÖ)'nün BDT içi sorunlara müda
Konuyla ilgili görüşünü Moskova'da yapılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'nde bir kez daha dile getiren Özbekistan, örgütün BDT bünyesinde daha çok dış tehditlere karşı mücadele etmesini istiyor.
Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Karimov, 'KGAÖ'nün en önemli görevinin, öncelikli olarak üye (Kazakistan, Rusya, Ermenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Belarus, ) ülkeleri dış tehditlerden korumak olduğu görüşünü savunuyor.Özbekistan, bu yüzden KGAÖ'nün, üye ülkeler arasında meydana gelen anlaşmazlıkların çözülmesi ve ülkelerde yaşanan iç şiddet olaylarına karışmaması gerektiğini dile getiriyor.
Özbekistan BDT içinde yaşanan iç gerginlik ve şiddet olaylarının farklı senaryolarla meydana geldiğini savunurken, bu tür olaylarda dış çevrelerin doğrudan karışması ve finanse etmesi gibi durumları göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.Taşkent en son Kırgızistan'da ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmalarda olduğu gibi öncelikli olarak olayların organizatörlerinin tespit edilmesinin doğru olacağı fikrini savunuyor. Taşkent ayrıca, 10-14 Haziran günleri arasında Kırgızistan'ın güney bölgelerinde yaşanan etnik şiddet olaylarının herkes için bir ders olması gerektiğini dile getiriyor.
Özbekistan, BDT ve KGAÖ üyesi Ermeni işgali altındaki Karabağ sorununun da bir ihmal ve yanlış yaklaşımın neticesi olduğunu savunuyor. Bakü'ye bu konudaki desteğini Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 27-28 Eylül günleri arasındaki Taşkent ziyaretinde bir kez daha dile getiren Özbekistan, 'Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ anlaşmazlığının zamanında önlenememesinin bir neticesi olduğunu savunuyor. Taşkent, çatışmaların yayılması ve tırmanmasına adete göz yumulduğunu ve zamanında müdahale yapılmadığı gerekçesiyle de bu günlere kadar süre geldiğini dile getiriyor.
Özbekistan, en son 2009'da KGAÖ bünyesinde kurulması kararlaştırılan hedeflenen 'Acil Müdahale Gücü' anlaşmasına imza atmamıştı.
1992'te temeli atılan ve güvenlik amaçlı kurulan KGAÖ'nün oluşuyla ilgili anlaşma ise tam olarak 1994'de yürürlüğe girdi.1999'da bu yapılanma ile ilgili anlaşma süresinin uzatılması protokolüne imza atmayan Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan bu örgütten ayrılma kararı almıştı. Bu ayrılıktan sonra KGAÖ, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Belarus'la yola devam etmişti. Özbekistan uzun bir ayrılıktan sonra 16 Ağustos 2006'da tekrar örgüte üye olmuştu.