Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin çöp işinde kamuyu 35 milyon TL zarara uğrattı iddiası

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Mustafa Öztürk, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılında düzenli depolama yapım işinde kamuyu yaklaşık 35 milyo

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Mustafa Öztürk, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılında düzenli depolama yapım işinde kamuyu yaklaşık 35 milyon TL zarara uğrattığını iddia etti.

Önümüzdeki günlerde yeni bir düzenli depolama alanı ihale işi söz konusu olduğunu belirten Öztürk, yeni yapılacak ihalede rekabet ortamının oluşturulması için teftiş kurulunun harekete geçirilmesi için AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan ile girişimde bulundu.

Öztürk, "Bu işin ihalesini 2007 yılında yaptıkları gibi bildikleri bir firmanın alabilmesini sağlamak üzere şartnameye mevzuata aykırı kısıtlayıcı maddeler koyarak; bu işin uzmanı olan firmaların ihaleye girmesi önlenmektedir. Korkumuz odur ki, bu ihalenin de önceki ihalede olduğu gibi fahiş bir fiyatla tanıdıkları bir firmaya verilerek kamunun zarara uğratılmasıdır. Bunun gerçekleşmemesi için hem 2007 yılında yapılan ihalenin incelenerek gerekli soruşturmanın açılması hem de önümüzdeki günlerde gerçekleşecek ihaleye fesat karıştırılmaması, mevzuata aykırı gerekli kısıtlayıcı maddelerin şartnameden çıkarılarak; şeffaf bir şekilde rekabet ortamının oluşturulması için teftiş kurulu harekete geçirilmelidir" dedi.

Çeşitli belediyelerde katı atık düzenli depolama tesisi maliyetinin ortalama birim fiyatının 3,46 TL/metre küp olarak ortaya çıktığını kaydeden Öztürk, Mersin katı atık düzenli depolama tesisi yapım işinde ise 2007 yılında yaklaşık on katı daha yüksek birim maliyetle olan 35,84 TL/metre küp olarak ihale edildiğini belirtti.

Öztürk, "Görülüyor ki, nüfus açısından Mersin'den daha büyük olan Bursa dahi 48 kat daha az bedeller ödeyerek katı atık depolama alanı sorununu çözmüştür. Çeşitli belediyelerde böyle benzer işler genelde 4-5 milyon TL'e yapılırken Mersin Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında böyle bir işi 40 milyon TL üzerinde bir bedelle yaptırmıştır. Burada kamu zararı olduğu düşüncesindeyiz." ifadesini kullandı.