Meclis Genel Kurulu'nda 'İmralıyla Müzakere' Tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Gizli gündeminizde Öcalan'ı Başbakan, Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmak mı var' diyen MHP'li Murat Özkan'a, "Terör örgütüyle müzakere 57

Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Gizli gündeminizde Öcalan'ı Başbakan, Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmak mı var' diyen MHP'li Murat Özkan'a, "Terör örgütüyle müzakere 57. hükümet döneminde yapıldı" karşılığını verdi.
TBMM Genel Kurulu'nda Sayıştay bütçesi üzerindeki görüşmelerde sert tartışmalar yaşandı. MHP Grubu adına konuşan Giresun Milletvekili Murat Özkan, hükümetin İmralıyla müzakere yaptığını ileri sürerek, "Öcalan'ı milletvekili yapmayı mı düşünüyorsunuz? Gizli gündeminizde Öcalan'ı Başbakan, Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmak mı var?" diye konuştu. Özkan, Hitler'in de AK Parti gibi seçimle işbaşına geldiğini, daha sonra diktatörlüğünü ilan ettiğini ifade etti.
Yaşanan tartışmalar sırasında oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, Özkan'ın mikrofonunu kapatarak milletvekillerini uyardı. Özkan'ın sözlerine cevap vermek için söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu Meclis çatısı altında böyle bir konuşmayı dinlemek zorunda kaldığı için üzgün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Hiçbir zaman terör örgütüyle müzakere etmedik. Müzakere kim etti? Müzakere edilip edilmediğini görmek için 12 Ocak 2000 tarihli, altında rahmetli Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli'nin imzası olan açık bir şekilde terör örgütüyle müzakere anlamına gelen o metni okuyun. Müzakere görmek istiyorsanız ona bakacaksınız. Terör örgütüyle müzakere 57. hükümet döneminde yapılmıştır. Bizim kimseye kinimiz yok. MHP'ye de bir kin içinde değiliz. Siz kendi kendinize kötülük ediyorsunuz. 2002 yılında sizi
sandığa biz mi gömdük. Sandığa millet gömer. Referandumda millete hakaret ettiniz, millet de size ders verdi. Yanlışı kendinizde arayın."
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Özkan'ın mikrofonunu kapatan Meclis Başkanvekili Pakdil'e tepki gösterdi. Şandır, "Burada konuşan hatibe tahammül etmeliyiz. Hakaret eden kendi aksini ortaya koyar. Kimse hakaret etme akılsızlığını göstermez. Sayın Özkan da böyle bir akılsızlık göstermez. Sırrı Sakık'ın konuşmasına müdahale etmediniz, Anayasa'ya aykırı birçok görüş ifade etti. Özkan'ın mikrofonunu keserken bir tavır ortaya koymuyor musunuz?" şeklinde konuştu.
"Canikli'nin milletin gözünün içine baka baka doğruları söylemediğini" savunan Şandır, "2000 yılındaki o görüşme bir devlet toplantısında alınan kararın imzalanmasıdır. Siz doğrudan İmralıyla müzakere ediyorsunuz. Yapanı şerefsizlikle suçladınız. Kim bu şerefsiz, hangi devlet görevlisi. Müzakereyi devlet yapıyor diyerek kenara çekilemezsiniz" ifadelerini kullandı.