BİK Genel Müdürü Atalay: Yerel Yönetimler Yasa tasarısı için şartların oluştu, kanun çıkabilir

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, daha önce hazırlanan ancak yürürlüğü girmeyen sporun taşra teşkilatının yerel yönetimlere devriyle ilgil

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, daha önce hazırlanan ancak yürürlüğü girmeyen sporun taşra teşkilatının yerel yönetimlere devriyle ilgili Yerel Yönetimler Yasa tasarısı için şartların oluştuğunu ve kanunun çıkartılabileceğini söyledi.

Atalay, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından Fatih Eğitim Fakültesi Mahmut Goloğlu Oditoryumu'nda düzenlenen "Spor Yönetimi, Olimpiyat Ruhu ve Medya" konulu seminerde konuştu. Semineri çok sayıda öğrencinin yanı sıra KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ile Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de takip etti.

Bütün ülkelerin olimpiyat organizasyonlarını olmak için mücadele ettiğini anlatan Atalay, olimpiyatlarla aynı zamanda bir spor kültürünün, olimpiyat ruhunun geliştiğini ve ciddi tanıtım ve ekonomik kaynak sağlandığını belirtti.

Türkiye'de yapılacak bu tür organizasyonların istihdama da katkı sağlayacağına işaret eden Atalay, "Çok kaba bir hesap yapalım; Türkiye de bir tane işsiz Beden Eğitimi ve Meslek Yüksek Okulu (BESYO) mezunu işsiz kalmaz. Türkiye'de 9 binin üzerinde kulüp var. Bunların hepsi 1'en mezun alsa bugün sayımız 9 bin kişi iş bulur. Milli Eğitim'de görev yapan beden eğitimi öğretmeni sayısı 20 bin 391. Öğretmen çağı var mı; var. Beden eğitimi dersinin ideal sayısı dörde çıkması. Dörde çıktığı zaman en az 10 bin kişi daha demek. Sporun taşra teşkilatının yerel yönetimlere devriyle ilgili Yerel Yönetimler Yasası'nı hazırlamıştık. Bu kanun hazırdı ama değişik şartlar nedeniyle henüz yürürlüğü girmedi. Ama bugün şartlar oluştu ve o kanun çıkabilir. O kanun İl Özel İdareleri ve Belediyelere ciddi görevler veriliyor. Belediyelerin kadrolarının sadece yüzde 1'i kadar olsa sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 400'ün üzerinde BESYO mezunu istihdam eder. Bunlar saymakla bitmez." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kaynaklarının çok büyük olduğunun altını çizen Atalay, ülkenin istihdama ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki 16 bin antrenörün çok bulunmasını eleştiren Atalay, şöyle devam etti: "Bunun neresi fazla? Türkiye'de lisanslı futbolcu sayısı en az 250 bin, ayıp değil mi bu koskoca ülke için, Bu kadar sevgiyle en az 5 milyon olmalı. 250 bin kişiye hizmet verecek hoca sayısını hesaplıyorsunuz, bir de 5 milyona göre hesaplayın, bir tane hoca işsiz kalmaz. 'Yetmiyor' diye yeni hocalar istersiniz."

Öğrencilerden morallerini bozmamalarını ve kendilerini geliştirmeleri için daha çok çalışmalarını isteyen Atalay, ileride hiç birinin işsiz kalmayacağına olan inancını dile getirdi.

Konuşmasının ardından Atalay'a, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ile Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş bir plaket verdi.

Bu sırada söz alan Güneş, gençlerden eksiklikleri görüp sadece şikayetçi olmamaları istedi. Kendisi de sporculuk hayatına başladığında çok ciddi olumsuzluklar yaşadığını anlatan Güneş, "Ben gençliğimde spor aparken hastalandım. Zaman zaman çok haksızlığa da uğradım. Şimdi yönetici pozisyonuna geldim. Bir sürü ünvan, görev aldık. Bunlar değişecektir ama hiç şikayetçi olmadım. Olmayarak buraya geldim. Siz yaptığınız her işin karşılığını tam alıyorsanız zaten işte uzun süre başarılı olma şansınız yoktur. Küçük adımlar atarak büyük zaferler kazanabilirsiniz. O adımları atmaktan kaçınmayın, yılmayın." önerilerinde bulundu.