Amerikalı uzman: Kuzey Kore saldırısının amacı Güneş Işığı Politikasını geri getirmekti

ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde Güvenlik Konseyi Asya sorumlusu olarak görev yapan Goerge Washington Üniversitesi profesörü Victor Cha, Kuze

ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde Güvenlik Konseyi Asya sorumlusu olarak görev yapan Goerge Washington Üniversitesi profesörü Victor Cha, Kuzey Kore'nin Yeonpyeong Adası'na saldırısının amacının, "Güneş Işığı Politikası'nı geri getirmek" olduğunu öne sürdü.

Güney Kore'de bir seminerde konuşan Prof. Dr. Cha, "Kuzey, sonunda Devlet Başkanı Lee Myung-Bak'ın politikalarına karşı olduğunu, sert bir şekilde gösterdi" dedi. Prof. Cha, liderliği devralacak Kim Jeong-un ile alakalı da "Kim-İl-Jeong'dan sonra liderlik koltuğuna oturacak oğul Kim'in, bu saldırı ile özellikle ordu içinde kendisine iyi destekçiler topladığı kesin. Jeong-un'ın genç olması onun köklü reformlara gitmesine mani olacaktır" ifadelerini kullandı.

Prof. Cha, bu tarz saldırıların önlenmesi için Kore-Japonya-Amerika arasındaki ittifak bağlarının sağlam olması gerektiğine dikkat çekerek, "3 ülke arasında sadece askeri değil siyasi bağlarında kuvvetli olması lazım. Safların sıkı olması bu tür saldırıları engellemede etkili olacaktır. Çin'in dostluğu da önemli. Çin üzerinden Kuzey kontrolü sağlanabilir." dedi.

Son günlerde Güney Kore gündemini meşgul eden, Amerika ile Kore arasındaki Serbest Ticaret Antlaşması'nın tekrarlanması konusunda ise Prof. Cha, "Bu antlaşma aslında Amerika'ya ticari olarak avantaj sağlar durumda değil. Ama, Amerika bu antlaşma ile, Asya pazarında Çin'i tek başına bırakmak istemiyor." dedi.