Adana Barosu Başkanı Erbek: Özel yetkili mahkemeler uygulamasına son verilmeli

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Türkiye'de özel yetkili mahkemeler uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Erbek ile Adana Barosu Yö

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Türkiye'de özel yetkili mahkemeler uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Erbek ile Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi tarafından İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen Özel Yetkili Mahkemeler konulu konferansa katıldı.

Baro Başkanı Aziz Erbek, 'Özel Yetkili Mahkemeler' ile ilgili konferansın ardından bir açıklama yaptı.

Erbek, yurttaşların ömürlerinin yaklaşık yarısının sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulamaları altında geçtiğini belirterek, "Bu dönemlerin ürünü olarak ortaya çıkan DGM'ler bugün özel yetkili mahkemeler olarak devam etmektedir. Bu mahkemelerdeki görev ve yetki düzenlemesi doğal yargıç ilkesine aykırıdır." dedi.

Erbek, "Bu mahkemeler ve buradaki yargılama usulleri devam ettikçe, demokratik yaşam ve adil yargılamadan bahsetmek inandırıcı olmayacaktır. Bu mahkemelerdeki "tutuklama" uygulamalarına kolay ve sık başvurulabilmesi, genel mahkemeleri de hak ve özgürlükler konusundaki duyarlılık açısından olumsuz örnek olarak etkilemektedir. Suçsuzluk karinesi ve adil yargılanma hakkın kapsamında savunma hakkının kullanımını engelleyen özel yargılama usulleri, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu nedenle, özel yetkili mahkemeler uygulamasına son verilmelidir" diye konuştu.

Adana Barosu Başkanı Av. Aziz Erbek ve yönetim kurulu üyeleri konferansın ardından, TBB Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar'ı da makamında ziyaret etti.

Daha sonra ise Anıtkabir'de Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Ziyarette Adana Barosu TBB Delegeleri Av. Mutlu Tuncel, Av. Kezbannur Özşahin Aksu, Av. M. Fahri Uçkun ile İnsan Hakları Komisyonu üyesi Av. Mustafa Çinkılıç da yer aldı.