Mesudiye Zırhlısı şehitleri için hatıra dalışı yapıldı

Çanakkale Savaşları'nda düşman donanmasına büyük zayiat verdiren Mesudiye Zırhlısı' şehitlerinin hatırası için dalış yapıldı. Dondurucu soğuğa rağmen

Çanakkale Savaşları'nda düşman donanmasına büyük zayiat verdiren Mesudiye Zırhlısı' şehitlerinin hatırası için dalış yapıldı. Dondurucu soğuğa rağmen denizde Türk bayrağı açan dalgıçlar, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

96 yıl önce bir İngiliz denizaltısından atılan torpille Sarısığlar mevkisinde batırılan Mesudiye'de şehit olan 10 subay ve 25 er anısına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Altı Topluluğu üyeleri tarafından dalış düzenlendi. Bu yıl beşincisi yapılan etkinlikte dalgıçlar, hava ve suyun soğuğuna aldırış etmedi. Aralarında deniz polislerinin de bulunduğu 12 dalgıç, ÇOMÜ'ye ait eğitim teknesinden suya atladı. Suda dev bir Türk bayrağı açtıktan sonra saygı duruşunda bulundular. Son olarak şehitler için denize çiçek bırakıldı.

Orada bulunmaktan ve bu etkinliği soğuk havaya rağmen yapmaktan büyük onur duyduklarını kaydeden ÇOMÜ Su Altı Topluluğu Başkanı Barış Özalp, Mesudiye Zırhlısı'nın Osmanlı Donanması'nın gözbebeği haline gelen bir gemi olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşları'nda Sarısığlar mevkisinde sabit batarya olarak görev yaptığı sırada vurulduğunu anlatan Özalp, ''Bu gemimiz, çeşitli savaşlarda başarıyla görev yapmıştı. Onun anısına her yıl dalış yapıyoruz. Bugün de soğuk havaya rağmen bu kahraman gemimizi ve şehitlerimizi andık.'' dedi.

MESUDİYE ZIRHLISI

1887-1888 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ve Balkan savaşlarında görev yapan, Çanakkale Deniz Savaşları'nda da Çanakkale Boğazı'na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914'te İngiliz B-11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırılmıştı. Zırhlının 598 kişilik mürettebatından, 10 subay ve 25 er şehit olmuştu.