Kılıçdaroğlu'nda Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası

Kılıçdaroğlu, yolsuzluk itirafında bulunan Hacı Ali Hamurcu'nun nerede olduğunu sorarken "Bu çok önemli b...


Kılıçdaroğlu, yolsuzluk itirafında bulunan Hacı Ali Hamurcu'nun nerede olduğunu sorarken "Bu çok önemli bir soru, nerede olduğunu Sayın Başbakan araştırdığı zaman görecektir. Çünkü Sayın Başbakan'ın bir lafı vardı, 'Benim malvarlığımı eleştirenler şimdi Silivri'de' diyordu. Bunu da bir araştırsın bakalım, nerede" diye konuştu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde, 2007 yılında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin de karıştığı iddia edilen yolsuzluğu açıkladı. Kılıçdaroğlu, yolsuzluk itirafında bulunan Hacı Ali Hamurcu'nun nerede olduğunu sorarken "Bu çok önemli bir soru, nerede olduğunu Sayın Başbakan araştırdığı zaman görecektir. Çünkü Sayın Başbakan'ın bir lafı vardı, 'Benim malvarlığımı eleştirenler şimdi Silivri'de' diyordu. Bunu da bir araştırsın bakalım, nerede" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, 2011 yılı Bütçe Kanunu tasarısı görüşmelerinde CHP Grubu adına konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında yolsuzluğun, AKP iktidarının en ciddi temel sorunlarından biri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, 2007 yılında AKP'li Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştiği iddia edilen yolsuzluğu anlattı. Kılıçdaroğlu'nun anlatımına göre 17 Temmuz 2007'de Kayseri Büyükşehir Belediyesi çalışanı Hacı Ali Hamurcu, taksi duraklarından, benzin istasyonlarından ve diğer yerlerden rüşvet toplandığını itiraf ettiği 26 sayfalık bir ifade verdi. Bunun üzerine emniyet, "rüşvet, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla dosyayı Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. İtiraflar videoya da alındı ancak video gizlendi. Daha sonra, 26 sayfa süren itiraf, 16 sayfaya indirildi.

"KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZHASEKİ İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DOSYADAN ÇIKARILDI"Kılıçdaroğlu, "26 sayfalık itiraf niçin 16 sayfaya indi, Adalet Bakanı'na soruyorum. Onun içinde Kayseri Anakent Belediye Başkanı'nın rüşvet olaylarıyla ilgili bölümler mi çıkarıldı, yoksa başka bir nedenle mi çıkarıldı, bu sorunun yanıtını bekliyorum" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun anlatımına göre daha sonra dosya savcıya gitti. Savcı,  olayın "rüşvet-irtikap" değil, "memur suçları" bakımından soruşturulması için Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı. Adalet Bakanlığı da ön inceleme için konuyu valiliğe gönderdi. Daha sonra da Vali Vekili İbrahim Yurdakul, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve diğer görevlilere isnat edilen suçun rüşvet suçunu oluşturduğunu belirtti. Vali Vekili Yurdakul, bu dosyayı imzaladıktan 38 gün sonra Gaziantep'e atandı, bakanlık da dosyayı savcılığa gönderdi. Savcılık tekrar memur suçlarından dava açmak için izin istedi. Bakanlıktan yanıt gelmeyince savcı bakanlığa ikinci bir yazı yazdı. Bunun üzerine ön inceleme için Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin'in görevlendirildi. Erçin de Kocasinan ve Melikgazi Belediyeleri'nden olayı araştırmak üzere bilirkişi istedi. Kocasinan Belediyesi, 30 Kasım 2007'de, Melikgazi Belediyesi de 4 Aralık 2007'de bilirkişileri görevlendirdi ancak Vali Yardımcısı Erçin, 3 Aralık'ta raporunu valiye sundu. Vali Osman Güneş'in, müsteşarlığa atanmış olduğu tarihte "dosyanın kapatılması" yönünde raporu Vali sıfatıyla onayladığı, daha sonra kendi imzaladığı raporu Müsteşar Olarak Bakan'ın onayına sundu.

"HACI ALİ HAMURCU ŞU AN NEREDE? BAŞBAKAN ARAŞTIRSIN"Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan'ın vicdanına sesleniyorum" diyerek şöyle konuştu:
"Bu olayın üzerine giderseniz, ben daha ucunu çektim yalnız, çok büyük bir olay bu, üzerine giderseniz, olayı ben soruşturacağım derseniz biz CHP Grubu olarak sonuna kadar sizin arkanızdayız, hiç endişeniz olmasın. Yeter ki kararlılıkla olayın üzerine gidin. Ama gitmez, siz de o vali ve savcı gibi 'Bunu kapatalım, bu da çok önemli bir olay değildir' derseniz o zaman çıkıp bu kürsüde 'Biz yolsuzluklarla mücadele edeceğiz' demeyeceksiniz. 'Biz yolsuzluklara kol-kanat geren bir iktidarız' dersiniz ve bu iş burada biter."
Başbakan'dan araştırması istediği bir konu daha olduğunu belirten Kılıçdaroğlu "Hacı Ali Hamurcu şu anda nerededir? Bu çok önemli bir soru, nerede olduğunu Sayın Başbakan araştırdığı zaman görecektir. Çünkü Sayın Başbakan'ın bir lafı vardı, 'Benim malvarlığımı eleştirenler şimdi Silivri'de' diyordu. Bunu da bir araştırsın bakalım, nerede?" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, iddialarıyla ilgili elinde tüm belgelerin bulunduğunu ve Başbakan'la paylaşabileceğini, sadece Vali'nin ilk raporunun kendisinde ve mahkeme dosyasında da bulunmadığını ifade ederken "Nerede bu dosya, niye gizleniyor?" diye sordu.
"Yakup Erikel kimdir?" sorusunu da Başbakan'a yönelten Kılıçdaroğlu, "Yakup Erikel'i eğer Sayın Başbakan merak ederse yanında Sayın Bülent Arınç var, ona sorarsa sanıyorum benden çok daha fazla bilgi alacaktır" diye konuştu.