Buzlu ve kaygan zeminlerde kol kola değil tek tek yürüyün

Kar ve soğuk hava sebebiyle yol, cadde ve sokaklarda buzlanmalar arttı. Uzmanlar kaygan zeminde yürürken düşüp sakatlanmamak için kol kola değil tek

Kar ve soğuk hava sebebiyle yol, cadde ve sokaklarda buzlanmalar arttı. Uzmanlar kaygan zeminde yürürken düşüp sakatlanmamak için kol kola değil tek tek yürünmesini tavsiye ediyor.

Sakarya Özel Altınova Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özkamalı, kış aylarında kar ve buz sebebiyle kayarak düşmenin sıklıkla yaşandığını, bunun da ciddi yaralanmalara sebep olabileceğini söyledi. Kaygan zeminde yürürken önemsiz gibi görünen, ancak çok önemli olan uyarılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özkamalı, "Buzlu ya da kaygan zeminde yürürken en sık yapılan hata kol kola ya da birbirine tutunarak yürümektir. Bu şekilde bir yürüme sadece kişinin kendi dengesini değil, koluna girdiği kişinin dengesini de bozarak düşmesine sebep olur. Buzlu ve kaygan zeminde en sağlıklı yürüme tek başına yapılan yürümedir." dedi.

Kaygan zeminde yürürken iki elin dolu olmaması ve adımların küçük ve dikkatli bir şekilde atılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Özkamalı şu tavsiyelerde bulundu: "Öncelikle ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekir. Bunun için de kış şartlarına uygun, altı tırtıklı, lastik tabanlı ayakkabılar tercih edilmeli. Eller kesinlikle cepte olmamalı. Ayrıca iki el de dolu olmamalı. Bu durumda kayan kişi eli cebinde ya da eli dolu olduğu için dengesini sağlayamaz ve çok sert bir şekilde düşebilir. Bunun yanında ani hareketlerden kaçınılmalı, merdiven inip çıkarken mutlaka korkuluklara tutunulmalıdır."

"KUCAĞINIZDA ÇOCUK TAŞIMAYIN"

Kaygan zeminde yürürken yine en sık yapılan büyük bir hatanın da kucakta çocuk taşınması olduğuna dikkat çeken Özkamalı, bunun hem çocuğun hem taşıyan kişinin sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu kaydetti. Özkamalı, "Kucakta çocuk taşınırken kayıldığı taktirde kişi kucağındaki çocuğu düşürmemek için büyük çaba harcayacak ancak bu çabası dengesini sağlayamaması sebebiyle ona sert bir düşüş olarak geri dönecektir. Biz anne ve çocuk sağlığı açısından kaygan zeminde kesinlikte kucakta çocuk taşınmasını önermiyoruz. Bu hem çocuğun hem de taşıyan kişinin sağlığının büyük bir tehlikeye atılmasıyla eşdeğer bir davranıştır. Hiçbir anne ve baba çocuğuna zarar vermek istemez. Bu bakımdan çocuklar kesinlikle kaygan zeminde kucakta taşınmamalı. Hatırlarsanız bir kaç yıl önce Ankara Elmadağ'da yaşanan bir olayda, anne dengesini kaybedince kucağındaki çocuk bir arabanın önüne düşmüş, biraz süreklenmiş, son anda arabanın altında kalmaktan kurtarılmıştı." hatırlatmasında bulundu.