Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynağı oranı yüzde 13

Almanya'da yenilenebilir enerji kaynaklarının 2020'de yüzde 27, 2050'de yüzde 64'e çıkarılması hedeflenirken, Türkiye'de ise yenilenebilir enerji kayn

Almanya'da yenilenebilir enerji kaynaklarının 2020'de yüzde 27, 2050'de yüzde 64'e çıkarılması hedeflenirken, Türkiye'de ise yenilenebilir enerji kaynağının yüzde 13 olduğu belirtildi.

Uludağ Üniversitesi'nden (UÜ) Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, 2 adet kaliteli düzlemsel güneş kolektörüne sahip bir güneş enerjisi ile yılda 3 ton odun, 765 kilo kalorifer yakıtı, 1088 kwh elektrik enerjisi ve bin 480 kilo ithal taş kömürünün önüne geçileceğini söyledi.

Bursa Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 'Bursa ve Çevresi Temiz Enerji Kaynakları' konulu panelde temiz enerji masaya yatırıldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala; sanayi, turizm, ihracat ve tarih konularında Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olan Bursa'da yaşamanın sorumlulukları olduğunu söyledi. Bu bilinçle toplumsal değerlere katkı sağladıklarını belirten Pala, sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu olan Bursa Kent Konseyi'nin Bursa ve Türkiye'nin konularını takip ederek çözüm ürettiğini söyledi.

"BURSA SINIRLARINDA 19 HES BULUNUYOR"

Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Dr. Mustafa Uysal'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, ilk sözü alan DSİ Bölge Müdürlüğü'nden Cemal Vatansever, hidroelektrik santralleriyle (HES) ilgili bilgi verdi.

Temiz enerji denildiğinde, akla önce hidroelektrik santrallerinin geldiğini belirten Vatansever, 4628 sayılı yasa kapsamında Bursa sınırları içinde 19 HES bulunduğunu kaydetti. Bunların 3 tanesinin işletmede, 3 tanesinin inşaat aşamasında, 5 tanesinin proje aşamasında, 8 tanesinin de fizibilite aşamasında olduğunu anlatan Vatansever, Bursa'daki HES potansiyelinin, Türkiye genelinin yaklaşık yüzde 3.8'ini temsil ettiğini dile getirdi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ YÜZDE 13 YER KAPSIYOR"

Uludağ Üniversitesi'nden (UÜ) Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, 'Bursa ve Güneş Enerjisi' konusunda sunum yaptı.

Almanya'da yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarının önemli ölçüde arttığını belirten Prof. Yiğit, "Almanya'da 2000 yılı itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki yeri yüzde 7 iken, 2010'da yüzde 16, 2020'de yüzde 27, 2050 yılında ise yüzde 64'e çıkarılması hedeflenmekte. Türkiye'de ise genel enerji tüketiminin kaynaklara göre dağılımı, 2005 yılı itibariyle petrol yüzde 38, doğalgaz yüzde 22, kömür yüzde 27, yenilenebilir enerji ise yüzde 13'tür. Güneş enerjisinin en ekonomik ve yaygın kullanılan türü güneş enerjisiyle sıcak su ısıtma sistemleridir." dedi.

Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, 2 adet kaliteli düzlemsel güneş kolektörüne sahip bir güneş enerjisi ile yılda 3 ton odun, 765 kilo kalorifer yakıtı, 1088 kwh elektrik enerjisi ve bin 480 kilo ithal taş kömürünün önüne geçileceğini söyledi.

Türkiye'de kurulu olan güneş kolektörünün yaklaşık 12 milyon metreküp, yıllık üretim hacminin ise 750 bin metrekareyi bulduğunu anlatan Yiğit, güneş enerjisinden ısı enerjisinin yıllık üretiminin 420 bin TEP olan Türkiye'nin dünyada önemli bir güneş kolektörü üretici ve kullanıcısı olduğunu dile getirdi. Güneş enerjisiyle sadece ısı üretildiği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Yiğit, güneş enerjisinin soğutma sisteminde de kullanılabileceğinin altını çizdi.

"BURSA'DA TERMAL TURİZM KASABASI OLUŞTURULACAK"

Bursa Jeotermal AŞ'den Hasan Aydın ise Bursa ili jeotermal enerji çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, "Valiliğimiz öncülüğünde devam eden çalışmalar sonucu 40 ile 90 derece sıcaklıkta yaklaşık 300 lt/sn debide jeotermal potansiyele sahip olduğumuz tespit edildi. Çalışmalar devam etmekte olup, bu termal sularla çeşitli büyüklükte oteller, kür parkları, klinik oteller, sağlık merkezi, sosyal ve kültürel ihtiyaçları giderecek tesisleri de içeren bir termal turizm kasabası oluşturulması planlanmaktadır." dedi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Yamankaradeniz de Bursa'nın jeotermal kaynaklardan bugüne kadar yeterince yararlanamadığını belirterek, bu kaynaklardan vatandaşların da yararlanması gerektiğini söyledi.

"TEKSTİL MALZEMELERİNDEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK"

Zorlu Grubu'ndan Mutlu Sezen ise fotovoltaiklerin elektrik enerjisi üretiminde kullanılması ve Bursa'daki potansiyeli konusunda sunum yaptı.

Tekstilin sadece giyimde değil, birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Sezen, ipliği enerjide kullanabilmek için proje geliştirdiklerini, devlet desteğini de alarak çalışmalar başladıklarını ifade etti. Mutlu Sezen, şöyle dedi:

"Fotovoltaik tekstil, güneş ışığını kullanarak elektrik enerjisi üreten fotovoltaik bir yapının, kumaş veya giysi gibi bir tekstil yapısı üzerine yerleştirilerek tekstile entegre edilmesi veya lif şeklinde üretilmesi sonucunda fotovoltaik lif, iplik ve kumaşları oluşturması ile elde edilmektedir."

Mutlu Sezen, üretilecek elektriğin hem elektronik araçların çalışmasında, hem de ısınma, soğutma ve aydınlatma gibi temel gereksinimlerde kullanılabileceğini söyledi.

Henüz ticari olarak dünya piyasasında yer almayan bu ürünün Türkiye'de üretilmesinin ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını aktaran Sezen, "Bu proje için 137 bin 550 TL bütçe ayırdık. Henüz elbette ticari amaçla üretim yapmamız söz konusu değil. Lif, iplik ve kumaş üretim tesisleri açısından zengin olan Bursa, fotovoltaik lif üretiminde çok önemli bir yere sahip olacaktır." şeklinde sözlerini tamamladı.