Bursa'da Temiz Enerji Kaynakları Tartışıldı

Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu tarafından 'Bursa ve Çevresi Temiz Enerji Kaynakları' konulu panel düzenledi.

Bursa'da Temiz Enerji Kaynakları Tartışıldı
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, sanayi, turizm, ihracat ve tarih konularında Türkiye'nin en önemli şehri olan Bursa'da yaşamanın sorumlulukları olduğunu söyledi. Bu bilinçle toplumsal değerlere katkı koyduklarını belirten Pala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin desteklediği Bursa Kent Konseyi'nin Türkiye'ye örnek çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu olan Bursa Kent Konseyi'nin Bursa'nın ve Türkiye'nin konularını takip ettiğini ve çözüm ürettiğini ifade eden Pala, Bursa Çalışma Grubu'nun düzenlediği toplantının da şehre ve ülkeye önemli katkı sunacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Dr. Mustafa Uysal'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde, ilk sözü alan DSİ Bölge Müdürlüğü'nden Cemal Vatansever, hidroelektrik santralleriyle (HES) ilgili bilgi verdi. Temiz enerji denildiğinde akla ilk önce hidroelektrik santrallerinin geldiğini belirten Vatansever, 4628 sayılı yasa kapsamında Bursa sınırları içinde 19 tane HES bulunduğunu kaydetti.

TEKSTİL MALZEMELERİNDEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Zorlu Grubu'ndan Mutlu Sezen ise fotovoltaiklerin elektrik enerjisi üretiminde kullanılması ve Bursa'daki potansiyeli konusunda sunum yaptı. Tekstilin sadece giyimde değil, birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Sezen, ipliği enerjide kullanabilmek için proje geliştirdiklerini, devlet desteğini de alarak çalışmalar başladıklarını ifade etti. "Fotovoltaik tekstil, güneş ışığını kullanarak elektrik enerjisi üreten fotovoltaik bir yapının, kumaş veya giysi gibi bir tekstil yapısı üzerine yerleştirilerek tekstile entegre edilmesiyle veya lif şeklinde üretilmesi sonucunda fotovoltaik lif, iplik ve kumaşları oluşturması ile elde edilmektedir" diyen Sezen, "Işık anlamına gelen foto ile elektrik anlamına gelen voltaikin bir ara gelmesiyle oluşan fotovoltaik malzemelerin tekstillerle çeşitli yöntemler kullanılarak bir araya getirilmesi, son yıllarda araştırmacıların büyük ilgisini çekti. Fotovoltaik tekstil çalışmaları askeri alanda uygulanmaya başlanmıştır. Elektrik kaynaklarından uzak yerlerde çalışmak, yaşamak veya spor gibi aktiviteler sırasında bulunmak zorunda kalan insanlar, eğer yanlarındaki tekstil malzemeleri fotovoltaik etkiye sahip olursa kendilerine gerekli elektriği üretebilecek. Üretilecek elektrik hem elektronik araçların çalışmasında, hem de ısınma, soğutma ve aydınlatma gibi temel gereksinimlerde kullanılabilecek" diye konuştu.
Henüz ticari olarak dünya piyasasında yer almayan böyle bir ürünün Türkiye'de üretilmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlatan Sezen, "Bu proje için 137 bin 550 TL bütçe ayırdık. Henüz elbette ticari amaçla üretim yapmamız söz konusu değil. Lif, iplik ve kumaş üretim tesisleri açısından zengin olan Bursa, fotovoltaik lif üretiminde çok önemli bir yere sahip olacaktır" dedi.
Uludağ Üniversitesi'nden (UÜ) Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, 'Bursa ve Güneş Enerjisi' konusunda katılanlara bilgi verdi. Dünya geneline bakıldığında Almanya'da yenilebilir enerji kaynakları yatırımlarının önemli ölçüde arttığını belirtti. Almanya'da 2000 yılı itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki yerinin yüzde 7 iken, 2010'da yüzde 16, 2020'de yüzde 27, 2050 yılında ise yüzde 64'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Yiğit, "Türkiye'de ise genel enerji tüketiminin kaynaklara göre dağılımı 2005 yılı itibariyle petrol yüzde 38, doğalgaz yüzde 22, kömür yüzde 27, yenilebilir ise yüzde 13'tür. Güneş enerjisinin en ekonomik ve yaygın kullanılan türü güneş enerjisiyle sıcak su ısıtma sistemleridir. Sadece 2 adet kaliteli düzlemsel güneş kolektörüne sahip bir güneş enerjisi sisteminin ürettiği sıcak su ile bir yılda yaklaşık 3 ton odunun, 765 kilo kalorifer yakıtının, bin 88 kwh elektrik enerjisinin, bin 480 kilo ithal taş kömürün önüne geçilmiş olacaktır" dedi.
Türkiye'de kurulu olan güneş kolektörü miktarının yaklaşık 12 milyon metreküp olduğunu, yıllık üretim hacminin ise 750 bin metrekareyi bulduğunu anlatan Yiğit, güneş enerjisinden ısı enerjisi yıllık üretimini 420 bin TEP olan Türkiye'nin bu haliyle dünyada kayda değer bir güneş kolektörü üreticisi ve kullanıcısı durumda olduğunu dile getirdi. Güneş enerjisiyle sadece ısı üretildiği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Yiğit, "Güneş enerjisiyle soğutma sistemi de kullanılabilmektedir. İlk güneş enerjili soğutma sistemi de 1872 yılında Paris'te kullanılmıştır. Bursa gibi sanayi şehrinde güneş enerjisi bu yönüyle kullanılması büyük fayda sağlar. Yaz aylarında yoğun bir şekilde kullanılan klimalar, meyve üreticilerinin kullandığı soğuk hava depoları güneş enerjisinden yararlanılarak çalıştırılabilir. Böylece hem üretici, hem de tüketici ekonomik açıdan faydalanmış olur. Fosil kaynakların azalması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasıyla güneş enerjisinin daha fazla önem kazanacağına inanıyorum" diye konuştu.
'Bursa ili jeotermal enerji çalışmaları' hakkında sunum yapan Jeotermal AŞ'den Hasan Aydın ise, "Valiliğimiz öncülüğünde devam eden çalışmalar sonucu 40 ile 90 derece sıcaklıkta yaklaşık 300 lt/sn debide jeotermal potansiyele sahip olduğumuz tespit edilmiştir. Çalışmalar devam etmekte olup, bu termal sularla çeşitli büyüklükte oteller, kür parkları, klinik oteller, sağlık merkezi, sosyal ve kültürel ihtiyaçları giderecek tesisleri de içeren bir termal turizm kasabası oluşturulması planlanmaktadır" dedi.

"SICAK SULARI SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE DE KULLANILABİLİR"
Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Yamankaradeniz, Bursa'nın Allahın bir lütfu olan jeotermal kaynaklardan bugüne kadar yeterince yararlanamadığını dile getirdi. Bursa'nın hukuksal sorunlar nedeniyle bu zamana kadar 40 ile 90 derece arasındaki kaynakları kullanamadığını, Vali Şahabettin Harput'un girişimleri sonucu bu sıkıntıların tek tek aşıldığını anlatan Yamankaradeniz, şöyle konuştu:
"Bu kaynaklardan Bursa'nın ısınma olarakta yararlanması gerekir. En azından şehrin belirli yerlerinde merkezi ısınma sistemi olarak bu sıcak sular kullanılabilir. Sıcak suları soğutma sistemlerinde de kullanabiliriz. Klimalar ve soğuk hava depolarında kullanılmasıyla maliyetler düşer, vatandaşa büyük yarar sağlar. Kimi uzmanlar yerin altındaki enerjinin bir miktar boşaltılmasıyla deprem riskinin azaltılabileceğini de söylüyor. Henüz bu konuda net bir şeyler yok ama bir miktar enerji boşaltımının faydası olur"
Jeotermal kaynaklardan bu zamana kadar hep işletmelerin yararlandığını vurgulayan Yamankaradeniz, yöneticilerin bu kaynaklardan vatandaşların da yararlanabilmesi için gerekli çalışmaları yapması gerektiğini dile getirdi. Jeotermal enerjinin Bursa'nın geleceği olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, termal turizm kasabası düşüncesinin ise tarihi bir fırsat olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Toplantının sonunda ise Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala tarafından konuşmacılara plaket verildi.