'İnternetteki bazı bilgiler yönlendirici ve yanıltıcı olabilir'

Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği 'Bab-ı Ali'den Bağcılar'a Uluslararası Medya Sempozyumu'nun ikinci gününde sosyal medyanın bilgi kirliliğine yol a

Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği 'Bab-ı Ali'den Bağcılar'a Uluslararası Medya Sempozyumu'nun ikinci gününde sosyal medyanın bilgi kirliliğine yol açabileceği ifade edildi. İnternette aranan her sorunun cevabının doğruluk açısından şüpheli olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, bazı bilgilerin 'yönlendirici-yanıltıcı bilgi yöntemi' ile internet sitelerinde yüklendiğine işaret etti.

Amerika ve Türkiye'den alanında uzman konuklar, Holiday Inn İstanbul Airport Otel'de yapılan konferansta konvansiyonel medya ile sosyal medyanın 'meydan savaşı'nı tartıştı. Moderatörlüğünü Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici'nin yaptığı panele Stanford Üniversitesi'nden Howard Rheingold, Mornıngsıde Analytıcs Başkanı Len Lidov, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin ve Gazeteci Hıdır Geviş konuşmacı olarak katıldı.

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, yaklaşık bir haftadır Wikileaks belgeleri üzerinde bir haber olmadığını belirtti. Dünya'nın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de durumun böyle olduğunu ifade eden Bilici, haberlerin Wikileaks konusunda yazıldığında insanların dikkatini çektiğini söyledi. Sosyal medyanın herkesin hayatına çok fazla geçtiğini aktaran Bilici, "Bu konumun artıları da var eksileri de. Biz geleneksel medya üzerine yetiştik ama sosyal medya da üzerimize üzerimize geliyor. Bu bir taraftan riskler oluşturuyor. Bir muhabir haberini yazar üst şefi tarafından edite edilir. Haber, 3-5 süzgeçten geçtikten sonra medyaya çıkar. Ama yeni sistemde birkaç cümle yazdığınızda anında tüketicinin eline geliyor. Bunun oldukça sakıncaları var. Bilgi kirliliğine yol açabiliyor." dedi.

Stanford Üniversitesi'nden Howard Rheingold da, teknolojinin çok önemli olduğu bir çağa girildiğini aktardı. Teknolojiye ulaşımdan ziyade o teknolojiyi kullanma becerisinin daha önemli olduğunu aktaran Howard Rheingold, "Teknolojiyi kullanmayı kaçımız biliyor. Şuanda internette en çok kullanılan sitelerden birisi de arama motorları. Bir bilginin burada doğru yada yanlışlığını bilemezsiniz, özellikle çarpıtılmış olabilir. Arama motorlarında özellikle yazarını kaynağı aranmalı. Web sitesinde argümanı kim yazmış, yazar adı yoksa pek de güvenilir değildir. Şayet yazar varsa yazarın adına girin başları o yazar hakkında neler söylemiş. Artık tüketici, edindiği bilginin doğru yada yanlış olduğunu bilmiyor. Günümüzde bilginin doğruluğunu öğrenmek için eleştirel tüketimin alması gerekiyor. İnsanların sosyal medyada, güvenilir bilgi ile çarpıtılmış bilgi arasındaki bilgiyi ayırt etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Howard Rheingold'ın konuşmasının ardından konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Abdülhamit Bilici, global ağlarda aranılan her sorunun cevabı var gibi görüldüğünü fakat bunların ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunun bilinmediğini aktardı. Bazı bilgilerin yönlendirici, yanıltıcı bilgi yöntemi ile internet sitelerinde bulmanın mümkün olduğunu ifade etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin ise, bilgi noktasında araya büyük kurumlar girince kitle iletişimin karşılarına çıktığını aktardı. Tesadüfen kitle iletişim üzerine ilk doktorayı yaptığını aktaran Haluk Şahin, "Bana diyorlar ki, kitle iletişim dönemi bitti, sosyal medya diye bir olgu geldi. Nedir bu sosyal medya. Radyolu dönemden televizyon dönemine geçişte hayatımızın nasıl değiştiğini biliyorsunuz. Şimdi de böyle önemli bir değişim dönüşüm yaşamaktayız." ifadesini kullandı.

SOSYAL MEDYA İNSANLARIN DAYANIŞMASINI ARTIRDI

Gazeteci Hıdır Geviş ise sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile evden, kahvehaneden sokaktan bir şeyler üretip paylaşabildiğini hatırlatarak, insanların farklılık oluşturabildiklerini söyledi. Sesi güzel olan birisinin videosunu çekip video paylaşım sitelerine aktarabildiğini ifade eden Geviş, orada bir yapımcının bunu fark edip o kişiyi bir anda farklı noktaya çıkarabileceğini aktardı. İnternette sosyal medya aracılığı ile sosyal bir ahlakta oluştuğuna dikkat çeken Geviş sözlerini şöyle tamamladı: "Her şey ticari boyutta da oluşmuyor. Bir insanın film projesine fikir, yada maddi olarak yardımcı olabilirsiniz. Yada siz bir insanın herhangi bir sorununu çözmeye yardımcı olabilirsiniz. Siz yazarın bir yazısını alıp değişik sosyal medyaya koyarak tanınırlılığını artırabilirsiniz. Bir proje yaparsınız onu diğer insanların kullanımına açarsınız. Herkesin ihtiyacını ücretsiz şekilde karşılar. Artık ticari ilişkiler etrafından dönen bir ahlak yok. Sosyal medya içerisinde insanlar birbirleriyle dayanışma ve işbirliği içerisine giriyorlar."

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Bir katılımcının dünyada en çok ilgi gören konunun ne olduğunu sorusuna Mornıngsıde Analytıcs Başkanı Len Lidov, en popüler temanın teknoloji olduğunu söyledi. Blokların ünlü medya kuruluşlarına gönderme yaparak kurulduğunu belirten Lidov, yeni medya teknoljisinin çok farklı bir ilişkiye sahip olduğunu aktardı. Konuşmaların ardından

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı katılımcılara plaket verdi.