Hindistan'ın ABD Büyükelçisinin Mississippi Havaalanında aranması gelişen ikili ilişkileri gerdi

Hindistan'ın ABD Büyükelçisi Meera Shankar'ın geçtiğimiz hafta Mississippi Jackson Hava alanında büyükelçi olduğunu söylemesi ve kapalı bir yerde aran

Hindistan'ın ABD Büyükelçisi Meera Shankar'ın geçtiğimiz hafta Mississippi Jackson Hava alanında büyükelçi olduğunu söylemesi ve kapalı bir yerde aranmasını istemesine rağmen herkesin önünde aranması Hindistan ve ABD ikili ilişkilerini gerdi.

Başkent Yeni Delhi'deki Amerikan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Donald Lu'yu Dışişleri Bakanlığına çağıran Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Javed Ashraf, Dışişleri Bakanı Krishna'nın olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Hindistan Dışişleri Bakanı Somanahalli Mallaiah Krishna olayın hemen ardından Hindistan Büyükelçisi Shankar'a yapılan uygulamanın kabul edilemez olduğunu dile getirmişti.

Maslahatgüzar Lu'ya bayan bir diplomat olan Shankar'ın kimliğini havaalanındaki görevlilere bildirmesine rağmen diplomatlara uygulanan ayrıcalık tanınmayıp Shankar'ın giydiği Sari elbisesinden dolayı elle aramaya tabi tutulduğunu belirten Ashraf, bu uygulamanın çok iyi ikili ilişkiler içinde olan ABD ve Hindistan için aksi bir hava oluşturduğunu dile getirdi.

ABDli diplomat Lu ise Hindistan'ın olayın hassasiyetinden dolayı göstermiş olduğu tepkiyi anladıklarını ancak ABD'de her eyalette uygulanan güvenlik kontrolleri hassasiyetlerini de saygıyla karşılayacaklarını umduklarını dile getirdi.

Hindistan Dışişleri Müsteşar yardımcısı Ashraf'ın Lu'ya bu tür olaylar karşısında Hindistan'da diplomatların yaşadıkları ayrıcalık ve imkanları Hint hükümetinin tekrar gözden geçirmesine sebep olacağını bildirdi.

4 Aralık Cumartesi günü meydana gelen olayda Mississippi hava alanında bulunan Büyükelçi Meera Shankar'a havaalanı güvenliğince giydiği Hindistan'a özgü Sari adlı bol elbise yüzünden elle aranacağı bildirildi. Diplomat olduğunu ve illaki böyle bir uygulama yapmaları gerekirse bunu kapalı bir yerde yapmalarını isteyen Shankar'a olumsuz cevap veren güvenlik, Hintli büyükelçiyi beraberindeki 30 yolcudan sonra herkesin önünde elle aradı. Olayın ardından Hindistan Dışişleri Bakanlığı ABD Dışişlerine sert bir nota verirken olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

ABD hava alanlarında uygulanan ve büyük tepkilere sebep olan elle arama ve insanı çıplak gösteren X-Ray cihazları yüzünden zaman zaman toplu protesto gösterileri yapılıyor. Özellikle Asya'dan gelen yolcuları ayırım yapmaksızın bu tarz güvenlik kontrolünden geçiren ABD, havaalanı güvenlikleri bir çok defa diplomatik krize de yol açmıştı.