Cumhurbaşkanı Gül: Üniversiteler, ölçüyü kaçırmadan her türlü düşüncenin tartışılabildiği yerler olmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin serbest düşüncenin her türlü fikrin rahatlıkla konuşulabildiği, tartışılabildiği, dile getirildiği yerler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin serbest düşüncenin her türlü fikrin rahatlıkla konuşulabildiği, tartışılabildiği, dile getirildiği yerler olması gerektiğini söyledi. Gül, "Akademiyi akademi yapan budur. Düşünce ve bilimsel çalışmalarda sonuna kadar özgürlük ve serbestlik gerekir. Hür ve serbest olmazlarsa gelişme ve ilerleme söz konusu olmaz. Tüm bunlar olurken bunları engelleyici faaliyetlerin de olmaması gerekir. Her türlü düşünceyi, aykırı düşünceyi dahi ifade etmek, konuşmak ve tartışmak gerekir. İleride ölçü kaçarsa, bunu tasvip etmek de mümkün değil. O zaman üniversiteler beklenen fonksiyonu yerine getiremez." dedi.

Gül, Çukurova Üniversitesi'nde yapımı tamamlanan Teknokent Merkezi'nin açılışına katıldı. Gül, burada yaptığı konuşmada, "Üniversitelerimiz gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmeli, Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, bilim üretmesine katkıda bulunmalı. Bu fonksiyonlarını gölgeleyecek eylemler söz konusu olursa bunu tasvip etmek mümkün değil. Üniversiteler her türlü düşünce, konuşulabilmeli. Üniversiteler tam özgür olmalı. İsteyen istediği gibi düşünmeli isteği gibi giyinmeli. Başkalarının düşüncelerine engelleyecek davranışta olmaması gerekir. Son günlerdeki çeşitli olayları dikkatli şekilde analiz edip takip etmeliyiz. Üniversitelerin güzel havasının bozacak şekle gelmelerini müsaade etmemeliyiz. Bunu yaparken de gençliğin heyecanını onların daha hassas olduğunu unutmamak gerekir. Gençlerden yaşlı insanların davranışı beklemek gibi bir durum ortaya çıkar. Yönetici ve öğrenciler beraber olmalı. Öğrenciler neler düşünüyorsa özgürce ifade etmeli. Bunları hükümet ve meclisle en iyi şekilde paylaşmalı." ifadelerinin kullandı.

TEKNOKENTLERİ ÖNEMSİYORUZ

Adana'nın Türkiye'nin en zengin illerinden olduğuna dikkat çeken Gül, "Adana'nın birkaç üniversiteye daha ihtiyacı var. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasında güzel rekabet ve dayanışma bu şehrin icraatları arasında olmalı. Ümit ediyorum ki kısa zamanda da bunları göreceğiz. Çukurova Üniversitesi yeni üniversitelere liderlik yapacak potansiyele sahip." diye konuştu.

Teknolojiye çok önem verdiğini söyleyen Gül, "Türkiye sadece teknoloji transfer eden başkalarının ürettiği teknolojiyi uygulayan bir ülke olamaz. Türkiye'nin muhakkak teknoloji ve bilgi üretmesi lazım. Türkiye bu yolda önemli mesafeler almaya başladı. Bunlardan biri de teknokent ve teknoparklardır. 5-6 yıl önce sayısı 3-4 iken şu an sayısı 40'a yaklaşmıştır. Üniversiteler sadece öğrencilere diploma veren kurumlar değildir. Bilim üreten teknoloji üreten bunları uygulayan kuruluşlardır. Bilim üretme uygulama için de teknokentler çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Üniversitedeki akademik kadrolara da seslenen Gül, şöyle konuştu: "Başarılı öğrencilerinizi en iyi şekilde organize edip küçük şirketler kurabilirsiniz. Burada atacağınız küçük adımlar ilerde büyük projelere imza atabilir. Akademik kadroları ekonomik değer haline getirecek çalışmaları ortaya çıkarma konusunda üniversitelere büyük görev düşüyor. Üniversiteler yayınlarının yanında ne kadar çok patent, proje gerçekleşmiş, ulusal ve veya uluslar arası fonlardan ne kadar fazla faydalanmış bunlar çok önemli gösterge. Bugün çok büyük imkan var. TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı, Avrupa Cevre Programı fonları hepsi üniversiteleri bekliyor. Lisansüstü öğrenim yapan doktora yapan öğrencileri bekliyor. Bazen nasıl su akıyor ondan faydalanmıyorsak, fonlarda böyledir. Çok fon var bunlardan faydalanmak lazım."

REKTÖR AKINOĞLU: EYLEMLERİ 'TÜM ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YAPIYOR' GİBİ GÖSTERİLİYOR

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise teknokentin temel amacının şirketlere hizmet vermek Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek olduğunu söyledi. Akınoğlu, "Teknokentimiz Sanayi Bakanlığı'nın büyük desteğiyle hayata geçti. Teknokent, yenilikçilik hareketini desteklenecek. Üniversiteleri sanayiyle buluşturmak." dedi.

Üniversitelerde bazı küçük grupların yaptığı eylemlerin 'tüm üniversite öğrencileri yapıyor' gibi gösterildiğine dikkat çeken Akınoğlu, "Üniversitemizde çok farklı düşüncede öğrenci grupları var. Seçimlerle gelen öğrenci konseylerimiz öğrencilerin temsilcisidir. Küçük grupların farklı düşüncelerini de bir zenginlik olarak görüyoruz. Bunların bütün öğrenci gruplarını ve çoğunluğu temsil etmediğini belirtmek istiyorum. Bu nedenle yapılan bazı davranışların sanki üniversite öğrencilerinin çoğunluğunu temsil ediyormuş gibi, yansıtılması da doğru değil." ifadesini kullandı.

Diğer taratan programda ÇÜ öğrencileri Adana, Trabzon ve Hakkari yörelerine ait halk oyunları gösterisi yaptı. Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Biset Yalçın, Cumhurbaşkanı Gül'e bir kilim hediye etti. Yalçın, daha sonra YURTKUR'da öğrencilerin 6 kişilik odalarda kaldığını belirterek bin öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu talep etti. Cumhurbaşkanı Gül de talimat vereceğini söyledi.