Kremlin danışmanı açık konuştu; Medvedev ikinci dönemi istiyor

Rusya'da 2012'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kremlin'e kimin oturacağı ile ilgili tartışmalar sürerken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medved

Rusya'da 2012'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kremlin'e kimin oturacağı ile ilgili tartışmalar sürerken, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev cephesinden kuvvetli bir sinyal geldi. BBC Rusça servisine açıklamada bulunan Kremlin danışmanı Arkadi Dvorkoviç, Medvedev'in ikinci dönemde başkanlık koltuğunda kalmak istediğini söyledi.

"Dmitri Medvedev'in icraatlarını dikkatli bir şekilde değerlendiren bir kimse, onun 2012 Başkanlık seçimlerine katılmak istediğini anlar" tespitinde bulunan Dvorkoviç ilk güçlü işareti vermiş oldu. Henüz son kararın verilmediğini hatırlatan Kremlin yetkilisi önümüzdeki dönemde siyasi, ekonomik ve sosyal alanda yaşanacak gelişmelerin de etkili olacağının altını çizdi.

Kremlin için ikinci bir alternatif ise Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in geri dönmesi. İki lider de çok kereler yaptıkları açıklamalarda kimin aday olacağı ile ilgili kararı birlikte vereceklerini ifade etti. Üçüncü bir ismin 2012'de Kremlin'e oturması beklenmezken son ankette Medvedev'e yüzde 53 destek çıkması anlamlı bulunuyor.

"Putin ya da Medvedev'den kimi tercih ederdiniz?" şeklinde bir anket yapmayan Rusya merkezli araştırma şirketlerinin son raporlarında Medvedev'e desteğin giderek artıyor. VTsIOM'un gerçekleştirdiği son ankette yüzde 5'le Medvedev'den sonra aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski ikinci sırada yer alırken, Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov da yüzde 4'le üçüncü sırada yer aldı.