Bademli Baraj İnşaatının İhale Süreci Başladı

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, 2004 yılından beri takip ettikleri Bademli Barajı inşaatında ihale sürecinin başladığını söyledi

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, 2004 yılından beri takip ettikleri Bademli Barajı inşaatında ihale sürecinin başladığını söyledi. Kundak, Türkiye'nin yüzde 60'lık fidan üretimini karşılayan Bademli'nin suya ihtiyacı olduğunu belirterek; "Bademli barajımız biran önce yapılmalı" dedi.
Doğa harikası yeşilliği, doğal kaynak suları ve fidan üretimi ile adını duyuran
Beydağ Barajı'ndan yararlanamayacağını belirten Kundak, "2004 yılından beri takip ettiğimiz barajımız DSİ'nin 2010 yılı ek yatırım programına alındı. İhalesi de 29 Kasım Pazartesi günü Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı. İhaleye 33 firma dosya sundu. İhale süreci tamamlandıktan sonra inşaatına başlanacak olan barajda 5 milyon M3 su tutularak. Başta Bademli ve Ovakent beldeleri olmak üzere Bademli'ye bağlı Pirinçci ve Kemenler köylerinin arazileri olmak üzere toplam bin 48 hektar arazi sulanacaktır" şeklinde konuştu.
Bademli'nin coğrafi konumu, doğal tabiat varlıkları, yeşil dokusu, temiz havası, doğal kaynak suları ile ünlü olduğunu ve fidan üretiminin ana yurdu olduğunu belirten Selahattin Kundak şunları söyledi: "Sıcakkanlı, çalışkan insanlarımız tarafından her çeşit meyve fidanı ve meyve üretimi yapılmaktadır. Beldemiz ülkemizin fidan ihtiyacının yüzde 60'ını karşılamaktadır. Bademli'de fidancılık ve diğer ziraatle uğraşmakta olan çiftçilerimizin üretimlerinde en önemli maliyet gideri, sulamadır. Bölgemizde önceki yıllarda yaşanan küresel ısınmadan ve kullanım çokluğundan dolayı yeraltı sularımızın gün geçtikçe azalması veya ve derine inmesi enerji giderlerini fazlasıyla arttırmakta, bundan da üreticilerimiz olumsuz yönde etkilenmektedir. Diğer masraflar da eklenince üreticilerimiz fidan ve diğer mahsullerden emeklerinin karşılığını almaları zor olmaktadır. Beldemizde üretim yapılan bahçelerimiz coğrafi konumu itibariyle Küçük Menderes ovasının güneyinde kalması, daha meyilli kod farkı olması nedeniyle Beydağ Barajı sulama projesinden faydalanma imkânı çok azdır. Bademli çiftçileri olarak ümidimiz Bademli Barajı'nın yapılmasıdır. Yerel yönetim olarak halkımızın büyük ihtiyacı olan bu barajımızın kazanımı için göreve başladığımız 2004 yerel seçimlerinden sonra harekete geçerek gerekli takip çalışmalarımızı yaptık. Proje yapımı 24 Ekim 2008 tarihinde tamamlanmış ve gerekli onay alındıktan sonra yatırım ve yapım ihalesine hazır hale getirilmiştir. Şimdi önemli olan bu yatırımın hayata geçirilmesidir. Baraj projesinin onayından sonra DSİ Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veyse Eroğlu'na barajın biran önce yapılması hususunda halkımızın arzu ve beklentilerini her platformda dile getirmek suretiyle çalışmalarımız devam etmiştir. 31 Ağustos tarihinde Sayın Bakanımızın Bademli'yi ziyaretlerinde, şahsımın ve belde halkımızın baraja olan özlemimizi ve heyecanı gözleriyle görünce bizim için çok önem taşıyan büyük müjdeyi yapmış oldukları konuşmasında ifade ederek barajımızın Kasım ayı sonunda ihalesinin yapılacağını bildirmesi bizleri çok mutlu etmişti. Sayın bakanımız Veysel Eroğlu'nun müjdeli haberinden sonra 2010 yılı ek programa alınarak ödeneği aktarılan Bademli Barajımızın yapımı için DSİ 2. Bölge müdürlüğünce hızlı bir şekilde ihale dosyası hazırlıkları yapılarak 29 Kasım Pazartesi günü ihalesi yapılarak 33 firmadan dosya alınmıştır. İhale süreci tamamlanıp, müteahhit seçimi yapıldıktan sonra inşallah inşaata başlanacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."