Lahana dolması kültürler arası diyalogun sembolü oldu
İsveç'te daha çok ırkçılık ve Nazizm ile özdeşleştirilen 30 Kasım günü artık barış, hoşgörü ve kültürlerarası diyalog ve işbirliği günü olarak anılaca
İsveç Kültür Mirası Derneği aralarında İsveç Kilisesi, Stockholm İslam Federasyonu, Stockholm Musevi Cemaati ve ABF'in de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteği ile 30 Kasım'da Stockholm'de ilk kez "Lahana Dolması Günü"nü organize etti. Geleneksel hale getirilmesi düşünülen etkinlik İsveç kültür mirasının tarih boyunca diğer kültürlerle etkileşimi sayesinde nasıl zenginleştiğini topluma hatırlatmak ve dinler arası diyalogun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlendi. Bu bağlamda katılımcılara İsveç'e Kral XII. Karl (Demirbaş Şarl) tarafından Osmanlı'dan getirilen dolma ve kahve sunuldu. Etkinlikte İsveç halk oyunları gösterisinin yanı sıra ve çeşitli etnik müzik grupları da sahne aldı. Ayrıca tarihi üniformaları içindeki bir manga asker de saygı atışı yaptı.
Program organizatörü Nils Petter Hellström, "Bugün bazıları İsveç kültür mirasını yabancı etkisinden koruma iddiasındalar ve kendilerine de örnek olarak Kral 12. Karl'ı alıyorlar.12. Karl'ın ölüm yıldönümü olan 30 Kasım gününde de anma törenleri düzenliyorlar. Ancak bu kişiler şu gerçeği unutuyorlar. Kral 12. Karl'ın kendisi Osmanlı devleti zamanında uzun yıllar İstanbul'da kalmıştır. Bu dönemde lahana dolmasından etkilenerek onu İsveç'e de taşımıştır. Bununla birlikte 12. Karl Osmanlı'nın kültüründen, mimarisinden, siyaset kültüründen, sosyal yapısından da oldukça etkilenmiştir." dedi.
12. Karl'ı örnek aldığını iddia edenlerin ırkçı fikirler savunmasının bir çelişki olduğunu ifade eden Hellström, "Bugün her kültür gibi İsveç kültürü de dış dünyadan etkilenerek yeniden şekillenmekte ve gelişmektedir. Lahana dolması da bu etkileşimin en önemli sembollerinden bir tanesidir. Bu günü geleneksel hale getirerek 30 Kasım'ın artık kültürel işbirliği ve dayanışma günü olarak anmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Stockholm İslam Federasyonu başkanı Mahmoud Khalfi ise "Kültürlerarası diyalogu teşvik ettiği için bu etkinliğe destek verdik. Son yıllarda artış gösteren ırkçılık ve ayrımcılığa karşı herkes işbirliği yapmalı." diye konuştu.