Hamas'tan İsrail'i tanıma sinyali: 1967 temelinde bir anlaşmayı kabul ederiz

Kuruluş genelgesinde İsrail'i yok etmek de bulunan Hamas, İsrail ile 1967 sınırlarını temel alan bir barış anlaşması imzalayabileceklerini duyurdu. Ha

Kuruluş genelgesinde İsrail'i yok etmek de bulunan Hamas, İsrail ile 1967 sınırlarını temel alan bir barış anlaşması imzalayabileceklerini duyurdu. Hamas Başbakanı İsmail Heniyye Gazze'nin El Kaide'nin üssü olduğu yönündeki iddiaları da reddetti.

Heniyye, düzenlediği basın toplantısında 1967 sınırları temelinde bir anlaşmayı referanduma götürmek şartıyla kabul edebileceklerini belirtti. Heniyye, müstakbel bir Filistin devletinin başkentinin ise Kudüs olacağını ifade etti. Hamas liderinin sunduğu şartlar arasında Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve mülteci konusunun çözülmesi gerektiği de bulunuyor.

Filistin'in geleceği konusunda yapılacak referanduma Gazze, Batı Şeria ve Diaspora Filistinlilerinin katılacağını söyleyen Heniyye, çıkacak sonucun, kendi ideallerinin tersine bile olsa kabul edeceklerini de ifade etti. 1988 tarihli Hamas şartına göre Filistin toprağının içinde günümüzdeki İsrail de bulunuyor. Şartta Filistin topraklarından İslam mirası olarak söz ediliyor.

İsrail ile yeni bir çatışmaya girmemek için Gazze'deki diğer Filistinli grupları kontrol etmeye çalıştıklarını da vurgulayan Heniyye El Kaide ile bağlantılarının söz konusu olmadığını da ifade etti.

Bu arada Filistin Yönetimi, Ağlama Duvarı'nın Yahudilere ait olmadığı yönündeki duyurusunu geri çekti. Filistin Yönetimi'ne ait resmi internet sitesinde Ağlama Duvarı'nın bulunduğu bölgenin Mescid-i Aksa'nın duvarı olduğu, dolayısıyla Yahudiler tarafından kutsanacak bir özelliğinin bulunmadığı öne sürülmüştü. Filistin Yönetimi'nin yaptığı duyuruya Amerikan Yönetimi de sert tepki göstermişti.