Davul zurnacılar vergiden muaf tutuldu

Muğla'nın köylerinde yaşayan ve yaz aylarında düğünlerde davul zurna çalıp bahşiş alarak geçim sağlayan yaklaşık 2 bin Roman vatandaş, vergiden muaf t

Muğla'nın köylerinde yaşayan ve yaz aylarında düğünlerde davul zurna çalıp bahşiş alarak geçim sağlayan yaklaşık 2 bin Roman vatandaş, vergiden muaf tutuldu. Maliye Bakanlığı'nın, düğünlerde davul zurna çalanları "profesyonel müzisyen" kabul ederek vergi basamaklarını yükseltmesine, Roman vatandaşlar itiraz etmişti. İtirazları değerlendiren Bakanlık yetkilileri, gezici olarak şarkı söyleyen ve müzik icra eden davulcu ve zurnacıların, serbest meslek erbabı kabul edildiğini bildirdi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Bir işyerinde çalışmaksızın gezici olarak kendi nam ve hesaplarına çalışmak suretiyle şarkı söyleyenlerle müzik icra edenlerden (davulcu ve zurnacılar dahil), Vergi Usul Kanunu'nun 155. maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşımayanlar ile köylerde veya son nüfus sayımına göre belediye içi nüfusu 5 bini aşmayan yerlerde faaliyette bulunanların bu faaliyetlerine ilişkin kazançlarının gelir vergisinden muaf tutulması gerekir. Anılan maddede belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyanlar serbest meslek erbabı sayılacağından, bu kişiler nezdinde, elde ettikleri kazançtan dolayı serbest meslek mükellefiyeti tesis edileceği tabiidir."

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, bu kararın, kendi kabiliyet ve yetenekleriyle icra ettikleri sanatla toplumsal bir ihtiyacı karşılayan davulcu, zurnacı ve gezici şarkı söyleyen sanatçılara hayırlı olmasını temennisinde bulundu. Roman Yardımlaşma ve Müzisyenler Derneği Başkanı Hakan Çelebi de kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, emeğe geçen herkese teşekkür etti.