Türkiye'nin OSB modeli Rusya'ya taşındı; St. Petersburg'da ASO imza attı ( Özel)

Türkiye'de sanayi gelişiminin bel kemiğini oluşturan Organize Sanayi Bölgesi(OSB) modelleri Rusya'ya taşınıyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Leningr

Türkiye'de sanayi gelişiminin bel kemiğini oluşturan Organize Sanayi Bölgesi(OSB) modelleri Rusya'ya taşınıyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Leningrad Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Rusya'nın St. Petersburg kentinde Türkiye tarzı OSB kurulması için anlaşma imzaladı. 150'den fazla orta ve büyük ölçekli işletmenin yer alacağı projenin fabrika kurulumları ile birlikte toplam yatırım tutarının 5 milyar doları bulması bekleniyor. Türk ve Rus şirketlerin yanı sıra yabancı şirketlerin de katılım sağlayabileceği OSB için önerilen alternatif arsalarla ilgili de çalışmalar başladı. Tecrübe desteği sağlayan ASO'nun yönetimde sembolik bir hissesi olacak.

Ankara'ya bir kaç ay önce bir ziyaret gerçekleştiren Leningrad bölgesi temsilcileri Ankara organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulunmuş, benzer bir projenin kendi bölgelerinde yapılması için ön anlaşma sağlamışlardı. St. Petersburg'da gerçekleşen törende anlaşmaya ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve Leningrad Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Raşid İsmagilov adına projenin uygulamasından sorumlu Başkan Yardımcısı Svetlana Vologşanina imza koydu.

Projenin yapımını üstlenen Rusya'nın en büyük Türk inşaat firmalarından Rönesans Holding adına ise Başkan Yardımcısı Cenk Düzyol anlaşmayı imzaladı. İmza töreninde Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosu Mehmet Çınar, Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan da hazır bulundu.

TÜRKİYE ORGANİZE SANAYİ ALANINDA ÖNEMLİ TECRÜBELERE SAHİP BİR ÜLKE

Ankara'dan kalabalık bir heyetle St. Petersburg'a bir çıkarma yapan iş adamları bölgenin gelişiminde önemli bir ivme sağlamış olacak. Türkiye'nin organize sanayi alanında önemli tecrübeleri olduğuna değinen Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, bunu Rus dostlarla paylaşmaktan memnun olacaklarını söyledi. Türk firmalarının Rusya'da yeterli tecrübeleri olduğunu hatırlatan Yakıcı, "Birlikte ortaya koyacağımız çalışmalarla bölgede önemli bir iş imkanı sağlanacak. İki ülkenin karşılıklı ticaretinin artması ve bölgenin gelişimine de önemli katkı sağlanması söz konusu" dedi.

ST. PETERSBURG RUSYA'NIN AVRUPA'YA AÇILAN KAPISI

Daha sonra söz alan ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise yaptığı konuşmada, "St. Petersburg idari, kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir şehir. Devasa Rusya coğrafyasının denize açılan en önemli limanlarından biri ve Rusyayı Amerika'ya, Avrupa'ya ve Uzak Doğu'ya bağlayan önemli bir çıkış noktasıdır. Bunun doğal sonucu olarak dünyanın yaşamış olduğu pek çok krize rağmen, en çok yatırım alan iki bölgeden biri St. Petersburg olmuştur. Rusya'yla ilişkilerimiz bu güne kadar müteahhit sektörü ve ticaret alanında çok gelişti. Rusya'nın da Türkiye'de keşfetmesi gereken bir çok alan var" değerlendirmesinde bulundu.

ORTAK PROJELERİMİZ İÇİN İŞ GÜCÜNÜ BİRLİKTE YETİŞTİRELİM

Rusya ve Türkiye arasında dev projelerin uygulama aşamasına geçmeye başladığını hatırlatan Özdebir, "Rusya ve Türkiye'de iş yapan şirketlere bir teklifim var. İki ülke nükleer santralle ilgili inşaat aşamasına geçiyor. Bu Türkiye için yeni bir alan. Bu santralin yapılması ve işletilmesi ile ilgili eleman yetiştirmek için iş birliği yapmamız gerekiyor. Bu yüzden her iki taraftaki üniversiteler arasında ortak işbirliği kurmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Düzenlenen imza töreninin ardından, Türk heyeti Leningrad Bölgesi Vali yardımcısı Dvas Grigory Viktoroviç'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrasında taraflar karşılıklı iyi niyet dilekleri ve hediye alışverişinde bulundular.

LENİNGRAD SANAYİ BÖLGESİ ÖNCÜ OLACAK

Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) yaptığı değerlendirmede, "Bu bölge kurulduğu zaman gerek Rus şirketleri gerek Türk şirketleri ve diğer yabancı sermayeli şirketler bölgeye gelebilir. Türkiye açısından bir ilk olacak. Bu projenin başarısına göre başka bölgelerde de organize sanayi bölgelerinin kurulmasına Türkiye öncülük edecek. Bu karşılıklı yatırımları artmasına önemli bir kapı aralayacak" ifadelerini kullandı.