Polisten kaçmak için saç uzatıp top sakal bırakan çete elebaşı yakalandı

Adana'da adam öldürme, yaralama ve çek senet tahsilatı yapmakla suçlanan Çoğaçlar çetesinin elebaşı olduğu iddia edilen 43 yaşındaki Mustafa Derman ya

Adana'da adam öldürme, yaralama ve çek senet tahsilatı yapmakla suçlanan Çoğaçlar çetesinin elebaşı olduğu iddia edilen 43 yaşındaki Mustafa Derman yakalandı. Derman, 3 yıldan bu yana hakkında verilen kesinleşmiş müebbet hapis cezasından dolayı aranıyordu. Çete liderinin polisten kaçmak için 'racono ters' olarak değerlendirilen top sakal bırakıp saç uzatması dikkat çekti.

Çoğaçlar çetesi, adını ilk kez 1997 yılında merkez Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı'nda genelev patroniçesi Hatice Karakız'ın öldürülmesiyle duyurdu. Polis, o tarihten sonra yakın takibe aldığı çete üyelerine Haziran 2003'te operasyon yaptı. 29 yaşındaki Mustafa Çoğaç ile İstanbul'da bir süre mankenlik yapan Nesrin Y.'nin evinde bir Kalaşnikof marka tam otomatik uzun namlulu tüfek, ABD yapımı bir el bombası, 138 şarjör, Bilal Ç.'nin evinde ise Baretta marka 32'lik otomatik tabanca buldu. Çete üyelerinin Adana'nın varlıklı işadamları ve çiftçilerini haraç vermeleri için tehdit ettikleri belirlendi.

Çeteye yönelik ikinci operasyon ise Eylül 2006'da yapıldı. Cezaevinden tahliye olduktan sonra yeniden organize olmak isteyen çete üyelerine operasyon düzenleyen polis, kar maskesi takıp, Samuray kılıcı kullanarak yaralama, adam kaçırma gibi olaylara karışan suç örgütünün 25 üyesini gözaltına aldı. 5 ay süren takip sonucu geçmiş tarihlerde yaralama, adam kaçırma, haraç toplama suçlarından cezaevine girip çıkan Çoğaçlar çetesine yönelik 'Taşköprü' kod adlı operasyonda 63 işyeri ve evde arama yapıldı. Aramalarda, 7 tabanca, 2 hançer, 1 Samuray kılıcı, 1 rambo bıçağı, 1 av tüfeği, 1 sahte sürücü belgesi, 5 kar maskesi ele geçirildi.

Polis, hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası olduğu için yakalama kararı ile aranan çete elebaşı Mustafa Derman'ı Çınarlı Mahallesi'ndeki adreste dün akşam yakaladı. Özel harekat polislerince operasyon yapılan yerde ele geçirilen Mustafa Derman'ın üzerinde 'Emin Ünal' adına düzenlenmiş sahte ehliyet ele geçirildi.

Adam öldürmek de dahil, çıkar amaçlı suç örgütü kurup yönetmek, çek senet tahsilatı ve 17 değişik suçtan kaydı olan Derman, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Derman Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Derman, saçlarını ve sakalını polise yakalanmamak için bıraktığını söyledi. Derman, kendisini görüntüleyen gazetecilere ''Suçsuz yere alındım. Suçsuz, günahsız yere aranıyorum. Bir kadını öldürmedim, öldürtmedim. Doğrudur, sahte kimlikle dolaşıyorum, kendimi saklamak için dolaşıyorum. Suçsuz adam ne yapar?" dedi.