Organ Nakliyle Hayata Tutunan Gençten Anlamlı Çağrı

Organ nakliyle yeniden hayata tutunan 18 yaşındaki Canan Ertaş, herkesi organ bağışlamaya davet ederek, "Toprak olacağına herkes organlarını bağışlasın" dedi.

Organ Nakliyle Hayata Tutunan Gençten Anlamlı Çağrı
Bursa'da, organ bağışı yapanların yakınları ile organ bağışıyla sağlığına kavuşan hastalar İl Sağlık Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Organ Bağışı Haftası münasebetiyle toplantıda konuşan Sağlık Müdürü Özcan Akan, ileri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavilerinin ancak organ nakliyle mümkün olabileceğini söyledi. Türkiye'de hayatını diyalize bağlı olarak devam ettiren yaklaşık 60 bin kronik böbrek hastası olduğunu hatırlatan Akan, "5 yıl sonra ülkemizde diyaliz hastası sayısının 100 bin olması bekleniyor. Kronik kalp ve karaciğer hastalarından organ bekleme listelerine 50 bin civarında kişinin daha gireceği tahmin ediliyor. Bu durum şimdi olduğu gibi yakın gelecekte de ülkemizi sağlık sistemi açısından önemli bir hastalık yükü getirecektir. Bu noktada sağlık hizmeti sunucularına düşen görev, organ bekleyen hastalarımıza yaşama şansı sunabilecek çabaları yüksek seviyelere çıkarmaktır" dedi.
Bağışçılar ile organ nakliyle hayata tutunanları bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Akan, amaçlarının hem onlara teşekkür etmek, hem de organ bağışının önemini vurgulamak olduğunu ifade etti.
İl Müftüsü Mahmut Gündüz ise, birçok insanın dini yönden uygun olmadığı düşüncesiyle organ bağışında bulunmadığına işaret ederek, "Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmak gibidir. Organ bağışı insanlık meselesidir. Organ naklinde herhangi bir sakınca yok. Vatandaşlarımıza organlarını bağışlamayı tavsiye ediyorum. Din buna müsaade ediyor" diye konuştu.
Kendisine nakledilen böbrekle sağlığına kavuşan Canan Ertaş ise, ''12 yaşında hasta oldum. 4 yıl diyalize girdim. 16 yaşında böbrek nakledildi. Şimdi 18 yaşındayım ve çok iyiyim'' dedi.
İnanların organlarını bağışlamaktan korktuğunu söyleyen Ertaş, ''Korkmasınlar, toprak olacaklarına organlarını bağışlasınlar'' diyerek, herkesi organ bağışına davet etti.
Donör yakını İsmail Akın da, beyin ölümü gerçekleşen abisinin organlarını bağışladığını belirterek, 5 kişinin hayatının kurtulduğunu söyledi.
Törende hasta ve donör yakınları birer konuşma yaparak, organ bağışı konusunda insanlara çağrıda bulundu. Tören sonunda toplam 13 hasta ve donör yakınına plaket takdim edildi.