Kılıçdaroğlu: CHP'de birilerinin hevesi kursağında kaldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olaylı bir şekilde yolları ayırdığı eski Genel Sekreter Önder Sav'e mesaj verdi. Halkla birlikte yollarına devam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olaylı bir şekilde yolları ayırdığı eski Genel Sekreter Önder Sav'e mesaj verdi. Halkla birlikte yollarına devam edeceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "CHP'de birilerinin hevesi kursağında kaldı ama biz halkla yolumuza devam edeceğiz. Bugün 81 il başkanımızla ilk genel başkana gittik. Sayın Ecevit ve Erdal İnönü'yü andık." dedi.

TBMM'de partisinin haftalık grup konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında, Doğu ve Güneydoğu sorunuyla ilgili hazırladıkları raporlara değinen Kılıçdaroğlu, "Doğu ve Güneydoğu ile ilgili ilk raporu İnönü hazırlamıştır. Eğer o gün yapılanlar bugün öngörülebilse idi çok şey değişirdi. İşte lider budur, geleceği görebilendir." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de birçok insanın kayıt dışı çalıştırıldığını iddia ederek, "Dün Türk-İş'i ziyaret ettik. Kayıt dışından söz edildi. İşsizlikten, taşeronluktan bahsedildi. Ben onların söylediklerinin altına imzamı atıyorum. Aynı şeyleri söylüyoruz ama cesur olmalıyız. Buradan bütün işçilere sesleniyorum. Toplu sözleşme ve grev hakkını kim getirdi. CHP getirdi. Taşeronluğa son vereceğini CHP söylüyor. Kayıt dışına kim karşı çıkıyor. Sendikacılığı kısıtlayan yasaları kaldıracağımızı biz söylüyoruz. Sizler gelecekte daha güvenli bir toplum istiyorsanız tek çatınız vardır CHP. İşçilere her hak için yardım etmeye hazırız. Biz daha kararlı, çağdaş bir toplum olmak zorundayız. Türk-İş'e, diğer sendikalara sesleniyoruz. Bizler yoksul, birileri zengin olmasın istiyoruz. İşçileri de yanımızda görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERAL KARARI

Kılıçdaroğlu, Yargıtay'ın Ergenekon sanığı Mehmet Haberal ilgili onama kararına da destek verdi. Bu karar ile yargının vicdanı ile karar vermesi gerektiğini ortaya koyduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "2009'da Haberal içeri alındı. Her türlü itiraz yapılıyor. Mahkeme başkanı 'serbest kalsın', savcılar 'hayır' diyor. Haberal yüzünden iki yargıç tazminata mahkum ediliyor. Tarafsızlıkları tartışılıyor. Yargıya güvenin sürmesini istiyorlarsa istifa etmeleri gerekiyor. Önümüzde bayram var. Serbest bırakılmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

KURBANLAR PAHALI

Konuşmasında, kurban konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Dünyanın en pahalı kurbanını vatandaşımız kesecek. Türkiye, bunu gerçekten hak ediyor mu? Bu ülkede işsizler dışında en büyük sorunu emekliler yaşıyor. İşçi emeklisinin aylıklarında yüzde 40'ların üzerinde artış varken, AKP iktidarında 5 yılda bitirildi. İşçi emekli aylıklarını kıyaslayın. Aylıklarla işçi emeklisinin maaşıyla aldığı temel gıda ekmek, bulgur, koyun ve dana eti, tavuk eti vb ürünlerde azalma var. Emeklinin durumu içler acısı. Memurda da durum bundan farklı değil. Yani bu toplumda faturayı ödeyenler düşük gelirliler."