Cumhurbaşkanı Gül, Bbc Televizyonuna Konuştu

BBC televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, haksız engellemelerin Türkiye'nin AB sürecini yavaşlattığını söyledi.

İngiltere'deki temasları dahilinde BBC televizyonunda yayınlanan "Hard Talk" isimli programa konuk olan Gül, Türkiye'nin AB yolunda kararlı olduğunu söyledi. Bu yolda, AB'nin verdiği sözleri tutmasının önemli olduğunu ifade eden Gül, "Biz kendi tarafımızdan ne gerekiyorsa yapacağız ama AB tarafı konusunda emin değilim. Dürüstçe söylemeliyim ki, bazı haksız engellerin AB sürecini yavaşlattığını düşünüyorum" dedi.
Program sunucusu Stephen Sackur'un Türkiye'nin batıdaki müttefikleriyle olan ilişkileri hakkındaki sorusuna Gül, "İlişkiler kötü değil ama bazı farklılıklarımız var. Müttefik kelimesi önemli bir kelimedir. 1952 yılından beri müttefikiz. Biz ayrıca Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için görüşmeleri sürdürüyoruz" cevabını verdi.
İran'ın nükleer silahlanma gündemine ilişkin değerlendirmeler yapan Gül, "Nükleer silahlanma, İran ya da başka bir ülkeye yardım etmeyecektir" diyerek bölgede kitle imha silahlarına karşı olduklarını ifade etti. Gül, "İran bizim komşu ülkemiz, bunu unutmayalım. Latin Amerika'daki bir ülkeden ya da bize çok uzak bir ülkeden söz etmiyoruz. İran'da olan bir şey, bizim bölgemizi de etkiliyor. Biz bu problemlerin barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz.
Sackur'un İran'da faaliyet gösteren Türk firmaları hakkındaki sorusunu, "Ne olmuş? Orada İngiliz şirketleri de var, Amerikan şirketleri de var. Bakın bu konuda net ve adil olmalıyız. İran bizim komşumuz ve onların iyi bir arkadaş olarak kalmasını isteriz" şeklinde yanıtlayan Gül, "Bölgede yeni bir savaş istemiyoruz. Bölgede barışçıl bir yolla değil de, savaşla mı çözüm isterdiniz? Savaş bir şaka değildir. Kolay da değildir. Sizin Afganistan'da binlerce askeriniz ve kaybınız var. Burada neler oluyor? Eğer
bölgede başka bir savaş başlarsa, bizim için iyi olacağını mı düşünüyorsunuz? Bizim yapmaya çalıştığımız şey, sorunun barışçıl yollarla çözümüdür. Bu, İran'ın nükleer programına destek verdiğimiz anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB'ye girme sürecinin yavaşladığını söyleyen Gül, bazı üye ülkelerin çok yüksek şartlar beklediklerini vurgulayarak, bu ülkelerin Avrupa'nın geleceğine odaklı düşünmediklerinin altını çizdi.
Gül, "Türkiye, AB'ye çok şey ekleyerek, pastayı büyütecektir" şeklinde konuştu.
İngiltere temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, bugün, 2010 Chatham House ödülünü İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'den alacak. Londra'da Mimar Sinan Sergisi ile Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışlarını yapacak olan Gül ayrıca, İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşecek.