Sarıçam'da Çinkolu Evlere Yalıtım Sistemi

Sarıçam Kaymakamlığı, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile ilçede bulunan fakir vatandaşların çinko çatılı evlerini soğuk ve sıcaktan korumak için yalıtım sistemi tavanla kapladı.

Sarıçam'da Çinkolu Evlere Yalıtım Sistemi
Sarıçam Kaymakamı Ali Taşkın Balaban ve Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, çatısına Amerikan suntası ve yalıtım malzemesi döşenen bir evi ziyaret etti.
Orhangazi Mahallesinde ikamet eden Adile Çiftçi'nin evini ziyaret eden Kaymakam Balan ile Belediye Başkanı Zenbilci, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfının tamamladığı proje hakkında bilgi verdi. İlçe Kaymakamı Ali Taşkın Balaban, ilçede fakir vatandaşların genelde basit yapı malzemeleri kullanılarak üç beş briket ile örülen duvarın üzerinin çinko saç ile kaplanmak suretiyle ev yaptığını belirtti. Balaban, çatı kaplamasında kullanılan çinko saçların dışarıdaki hava sıcaklığını artırarak içeri aldığına işaret ederek şunları söyledi:
"Bu durum evleri yaşanmaz hale getiriyor. Bunun sonucunda insanlar evin içinde yatamıyordu. Yani dışarıda 45-50 derece olan hava sıcaklığını içeri 60 derece olarak alıyordu. Kışında tam tersi oluyor. Havayı soğutuyor. Başka sıkıntılarda beraberinde getiriyor. Yaz aylarında dışarıda çardakta yatıyorlar. Bu durumda başta aile mahremiyeti ortadan kalkıyor. Hırsızlık gibi istenmeyen hadiselerin gelişmesine neden oluyordu."
Çinko saç ile kaplı çatılı evlerdeki mevcut durumu değiştirmek için başta Belediye Başkanı olmak üzere vakfın mütevelli heyetinin yeni bir proje başlattığına dikkat çeken Kaymakam Balaban, "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje ile 43 bin lira destek sağlandı. Bu para ile 57 adet çinkolu evlerin ısı yalıtım sistemi sağlandı. Amerikan Suntası ile tavan yapılırken, tavan ve çinko arasına yalıtım malzemesi katıldı. Böylece dışarıda 40 derece olan sıcaklık yalıtım sistemi ile 30 dereceye kadar gerilemekte. Bu durumda aileler yaz aylarında dışarıda değil evin içinde yatıyorlar. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Belediye ile işbirliği yaptık. Belediyenin teknik elemanları katkı sağladı. Bu çalışma aynı zamanda ilçemizde yapı tarzında bir değişikliğe yol açmasına da neden oldu" diye konuştu.
Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci ise Sosyal Yardımlaşma Vakfının çalışmalarına destek olduklarını belirterek, "Bu projede bize en büyük desteği milletvekillerimiz Ali Küçükaydın ve Necdet Ünüvar sağladı. Biz de proje ile muhtelif mahalle ve köylerdeki çinkolu evleri hava sıcaklığının dezavantajını en aza indirmek üzere izolasyonlarla azaltmaya çalıştık. İhtiyaç sahibi insanlarımıza bir nebze de olsa katkıda bulunmuşsak ne mutlu bize. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Muhtar Ali Rıza Cingöz'de yapılan bu çalışmadan dolayı ilgili kurumlara teşekkür ederken, hizmetin devamını beklediklerini belirtti.
Evinin çatısı izolasyonla iyileştirilen Adile Çiftçi de mutluluğunu şu sözlerle belirtti:
"Allah muhtardan, kaymakamdan, belediye başkanından razı olsun. Benim bir emekli maaşım bile yok. Bu nende devletimizin yardımını bekliyoruz."