Ortadoğu Kongresi Hatay'da Yapılacak

Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Hatay Valiliği organizesinde Irak'ın gündeme alınacağı Ortadoğu Kongresi, Hatay'da yapılacak.

10-12 Kasım tarihleri arasında Antakya'da gerçekleştirilecek Ortadoğu Kongresine Suriye, İran, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Çin, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerden olmak üzere devlet adamları, kamu kurumlarında görev yapan üst düzey yöneticiler katılacak.
Üç gün sürecek olan Uluslararası Ortadoğu Kongresi'nde "Bir Uluslararası Güvenlik Sorunsalı Olarak "Irak", "Irak Anayasası, Irak Tipi Federalizm ve Politik İstikrar", "Irak'ta Politik Aktörler: Çatışma ve İş Birliği", "Irak'ın İstikrarı İçin Bölgesel ve Küresel İşbirliği" ve "Irak'ın Yeniden Sosyoekonomik İnşasında Türkiye" konuları altı oturumda masaya yatırılacak.
Açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, teşrifleri halinde Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı kongre Antakya'daki Ottoman Palace Otel'de gerçekleştirilecek.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Ortadoğu coğrafyasında sonu gelmez savaşların değil barış ve istikrarın hakim olması vaktinin gelmekte olduğunu ve zaman ruhunun bizlere bunu dikte ettirdiğini söyledi. Şensoy, "Irak'ın geleceği bizim geleceğimizdir. Bütün bölge ülkelerinin geleceğidir" dedi.
Irak'ın geleceğinin istikrarsızlaşmasının öncelikle Irak halkı için büyük riskler içerdiğini Kongre öncesinde aktaran Şensoy "Ortadoğu'nun geleceği için şu tespitin altının çizilmesi gerekiyor; Irak'ın geleceğinin istikrarsızlaşması öncelikle Irak halkı olmak üzere bölgedeki bütün taraflar için önemli riskler içerirken, ülkenin istikrarı yine öncelikle Irak olmak üzere Ortadoğu ülkeleri için büyük fırsatları da beraberinde getirecektir. Bu durum ilkini Hatay'da yapacağımız Uluslararası Ortadoğu
Kongresi'nde konunun "Irak" olması stratejisini de anlaşılır kılmaktadır. Irak konusunda önceliklerin belirlenmesi ve uzun vadeli politikaların oluşturulması sürecinin en önemli aşamalarından biri, Türkiye ve bölge ülkelerinin Irak'a hangi parametreler çerçevesinde yaklaşması gerektiğinin saptanmasıdır. Bunu takiben, Türkiye ve bölge ülkelerinin söz konusu parametrelerde karşı karşıya olduğu risklerin ve fırsatların karar alıcılara katkı amacı ile açıklıkla tartışılması, bu noktalarda nasıl bir siyaset
izleneceğine dair açık bir uzlaşma sağlanması ve kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Aynı bağlamda bölgede bulunan ülkeler ve etkinlik gösteren aktörlerin sivil temsilcilerinin görüşlerinin dinlenmesi karşılıklı etkileşime ve Türkiye'nin güçlü inisiyatifine kamu diplomasisi yolu ile önemli bir kazanım sağlayacaktır" diye konuştu.
Hatay'ın Mezopotamya'nın Asya ve Avrupa'ya hem kara ve hem de deniz yoluyla açılan jeostratejik önemdeki kapılarından birisi olduğunu söyleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, şehrin Şattül Arap'tan Akdeniz'e kadar olan havzanın zenginliğinin geçiş yollarından biri olmakla kalmadığını, bölgenin kültürünü de bünyesinde barındırdığını söyledi.
Bu yönüyle kongrenin Hatay'da yapılacak olmasının ayrı bir önem taşıdığını belirten Vali Lekesiz "Türkiye ile Irak halkı arasında tarihi bağlar var. Hem sınır komşumuz, hem de dost ve kardeş ülkeyle ilişkilerimizi önümüzdeki süreçte daha da arttıracağımıza inanıyorum. Irak şu an yeni bir süreçten geçiyor. Kültürel ve ticari anlamda yapılacak projeleri değerlendirerek ilişkilerimizi güçlendirebiliriz. Bundan hepimiz kazanacağız. Amacımız hem ülkemizin büyümesi hem de barış ve istikrar içerisinde Irak'ın
gelişmesi ve kalkınmasıdır" şeklinde konuştu.
10-12 Kasım tarihleri arasında Hatay'da gerçekleştirilecek kongrede oturum başkanlıklarını İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, TASAM Ankara Temsilcisi Prof. Dr. emekli Büyükelçi Ali Engin Oba, ABD'deki Ulusal Savunma Üniversitesi'nden Prof. Dr. John R. Ballard, TBMM Üyesi ve Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış yapacak.