"Helal damgalı birçok et ürünü sağlığa bile zararlı"
Uzun yıllar Almanya ve Avrupa'daki "Helal ürünler" üzerine araştırmalar yapan Alman gıda uzmanı Richard Roscher, "helal" damgası taşıyan birçok et ürü
Uzun yıllar helal araştırması yaptığını bildiren Roscher, "Helal demek öncelikle bir kalite standardı demektir. Bu ürünlerde ise bırakın helal kesim şartlarına uyulup uyulmadığını, ürünler insan sağlığını bile tehdit ediyor. Bunun önüne geçilmeli. Yaptığımız çalışmalarda, ürünlerde birçok çarpıklık gördüm." dedi.
'Helal gıda' ürünlerinde standart oluşturmak için Müslüman uzmanlarla birlikte çalıştığını ve İslami organizasyonların neredeyse tamamı ile görüştüğünü söyleyen Roscher, "Gün geçtikçe önem kazanan 'helal gıda' sektörü, kontrolsüzlük ve ortak bir standart bulunmaması yüzünden suistimale oldukça açık. Örneğin ürüne katılan ek maddeler nereden temin ediliyor? Bunlar tamamen firma sırrı diye açıklanamıyor." şeklinde ekledi.
Firmaların helal üretim yapmasının yolunun, yönetime ve üretim aşamalarından sorumlu bölümlerde Müslümanların istihdam edilmesinden geçtiğini kaydeden Roscher, "Başka bir yolu yok. Eğer buralarda Müslüman çalışanlar yoksa bundan sonra alınmalı. Bu şekilde süreç Müslümanlarca takip edilebilir. Ama bazı firmalarda, personel politikası yüzünden mevcut yapıyı değiştirmek kolay değil." diye konuştu.
Üzerinde "helal" damgası olan bir çok et ürününün, büyük Alman firmalarında üretildiğini ve üzerine sadece etiket vurulduğunu kaydeden Roscher, "Üretici bunu Alman firmasında ürettirmiş. Ama tüketici etikete bakıyor, 'Ha üzerinde helal yazıyor' diyerek tüketiyor. Oysa bunlar helal standardına göre üretilmiş değil. Başka şeyleri söylemek ve size kalp krizi geçirtmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.
Helal gıda konusunda çalışmalar yapmasını, 2004 yılında zamanın eyalet başbakanı ve şimdiki Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un önerdiğini ve Müslüman kurumlarla birlikte bir "Helal Sertifika Standardı" geliştirdiklerini bildiren Roscher, "Birçok Müslüman kuruluş ve uzmanla görüşerek, İslami kurallara uygun ortak bir 'helal gıda' standardını geliştirdik. Bu standart, üretimin tüm aşamalarını kapsayan 'Qibla Food Control' (QFC) standardı olarak 2008 yılında oluşturuldu. Denetimini bağımsız 'SGS Germany GmbH' firmasının üstlendiği bu kontrol mekanizması 'helal gıda' sektöründeki işletmelerin helal sertifikası ile üretim yapabilmesinin temelini teşkil ediyor. Tüm denetimler, SGS tarafından görevlendirilen Müslüman gıda uzmanları ve bilirkişilerden oluşan veteriner, gıda bilimci ve ziraat mühendisleri tarafından yapılıyor." dedi.
Helal et ürün piyasasındaki karmaşaya değinen Roscher, "Piyasadaki helal et ürünlerine bakıldığında; üzerinde 'sığır sosis' yazan bir ürünü ele alın. Bu ürünün içinde sığır etinden çok başka maddeler olduğunu görüyorsunuz. Bu tür ürünler tüketiciyi yanıltmanın yanı sıra tüketici sağlığıyla da oynandığını gösteriyor. QFC ile böylesi istismarların önüne geçilecek. Nitekim tarafsız ve şeffaf üretim denetimi sayesinde işletmelerin doğru dürüst çalışarak, yüksek kalitede ve helal olan ürünlerin üretimi temin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.
QFC standardını Müslümanlarla birlikte geliştirdiğine vurgu yapan Roscher, QFC'nin geliştirilmesine Islamische Gemeinschaft Kiel'den Ali Jafar Sad, Manheim Yavuz Sultan Selim Camii – Uyum ve Dinler Arası Diyalog Enstitüsü'nden Talat Kamran, IIDZ Avusturya'dan Ahmet Günter, Hannover Afgan Kültür Derneği'den Dr. M. Djavad Mohagheghi, Kuzey Almanya İslam Cemiyetleri Birliği'nden Ahmet Yazıcı, Hamburg Avrupa Helal Merkezi EHZ'den Yusuf Calkaya, İslam Konseyi'nden Ali Kızılkaya ve Aachen İslam Merkezi'nden Badrettin Hawari gibi isimlerin katkıda bulunduğunu açıkladı.
Roscher, son olarak "Helal kriteri, Suriye ve Türkiye'den İslam alimleriyle görüşülerek hazırlandı. Ben bir sertifika vermiyorum, bu standardı geliştirdim. Sertifika vermek isteyen kurumlarla görüşmek, QFC standardını Müslüman organizasyonlara vermek istiyoruz." dedi.