Egeli zeytin üreticileri Çin ve Japon alım heyetlerini ağırladı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin (ZZTK), Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün Uzakdoğu'ya ihracatını artırmak amacıyla Türkiye'de ağırladığı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin (ZZTK), Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün Uzakdoğu'ya ihracatını artırmak amacıyla Türkiye'de ağırladığı Japon ve Çinli ithalatçılar, Burhaniye'de Yahya Laleli'nin bahçesinde zeytin hasadı yaptı. Heyet, Laleli Zeytinyağı Fabrikası'nda zeytinin yağa dönüşümüne de tanıklık etti.

ZZTK tarafından 3 -7 Kasım tarihleri arasında Türkiye'de ağırlanan Japon ve Çinli işadamlarından oluşan 35 kişilik Zeytin ve Zeytinyağı Alım Komitesi Ayvalık ve Burhaniye'yi kapsayan renkli bir geziye katıldı. İlk olarak Ayvalık'ta Rahmi Koç Müzesi'nden Cunda Adası'nın eşsiz manzarasını izleyen Japon ve Çinli heyete burada Ayvalık Rahmi Koç Müzesi Müdürü Onur Onay, müzenin kuruluş aşaması hakkında bilgi verdi.

Japon ve Çinli işadamları, Burhaniye'de Prof. Dr. Yahya Laleli'ye ait zeytin bahçesinde zeytin hasadına katıldı. Burada Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Laleli, Körfez Bölgesi'ndeki zeytin ağacı potansiyeli hakkında heyete bilgi verdi. Körfez'de 10 milyon zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Laleli, "Körfez Bölgesi, Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı üretiminin 4 bin yıldır yapıldığı bir bölge. Bu bölgede zeytin halkın en önemli geçim kaynağı. Bu bölgedeki zeytin üreticileri şanslı, ayrı bir nefasete sahip zeytinyağları üretebiliyoruz. Bölgedeki zeytinlikler her mevsim deniz rüzgarı ve güneş görüyor." dedi.

Laleli Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı tüketiminin hızla arttığı Japonya ve Çin'in Türkiye için müthiş Pazar olduğunu söyledi. Türkiye'de son 10 yılda yoğun zeytin ağacı dikimi sonrasında Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının 170 milyona ulaştığını, 1 -2 yıl sonra İspanya'dan sonra dünyada ikinci büyük zeytinyağı üreticisi ülke konumuna geleceğini kaydeden Güreli, "Türkiye, dünyada ikinci büyük üretici konumuna geldiğinde, dünya zeytinyağı ihracat pazarından büyük bir pay almak durumunda olacağız. Birkaç yıl sonra artacak olan zeytinyağı taleplerinizi sağlayabilecek bir ülke olacağız. O zaman, Çin ve Japonya bizler için en önemli ihraç pazarları olacak. Bugün kurduğumuz ilişkiler o süreçte sizleri öncelikli hale getirecek. Biz Türkiye olarak yönümüzü Doğu'ya çevirmesini öğrendik, Sizler bizim Doğu'daki penceremizsiniz, umarım bundan sonraki süreçte daha sık karşılaşırız." diye konuştu.

Laleli Yağları'nın Kurucusu Biyokimya ve Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Yahya Laleli, Japon ve Çinli işadamlarına yaptığı sunumda zeytinyağının insan sağlığına faydaları hakkında bilgi verdi. Uzakdoğulu heyet son olarak Laleli Zeytinyağı Fabrikası'nda zeytinin yağa dönüşümüne tanıklık etti ve zeytinyağının tadına baktı.