Ertuğrul Fırkateyni'nin Batışının 120. Yıl Dönümü

Japonya'da Ertuğrul Fırkateyni ve mürettebatının aramızdan ayrılışının 120

Japonya'da Ertuğrul Fırkateyni ve mürettebatının aramızdan ayrılışının 120. yılı dolayısıyla Japonya'da Düzenlenen Anma Törenleri'ne Düzce'den 2 eğitimci katıldı. İsmetpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Arif Önemli ve Yenitaşköprü İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Erhan Öztürk, ziyaretle birlikte Japonya'da Türk Milli Eğitim Sistemi teşkilat yapısı hakkında seminer verdiler.
İsmetpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Arif Önemli, 1890 yılında Ertuğrul fırkateyninin Japonya'yı ziyaretinin ardından yaşadığı felaketin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katıldıklarını belirterek "II. Abdülhamit, 1887 yılında Japonya imparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmiş. Gemi, II. Abdülhamid'den Japon imparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. Ertuğrul
Firkateyni Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıktı. Fırkateyn, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Firkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak battı. 587 mürettebat hayatını
kaybetti. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto'da bir anıt yapıldı. Ertuğrul Fırkateyni'nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Bunun 120. yıl dönümü dolayısıyla TİFA tarafından düzenlenen törenlere katıldık" dedi.
Önemli, Japonya'da Türklere karşı çok büyük bir sevginin olduğunu ve orada otelde kalmak yerine bir ailenin evinde ağırlandıklarını söyledi.
Arif Önemli, ayrıca Japonya'da okulları gezdiklerini ve Türk Milli Eğitim sistemi teşkilat yapısı hakkında da seminer verdiklerini aktardı.
(AY-Y)