İto Başkanı Demirtaş Kıbrıs'ta Konuştu:

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Lefkoşa Kenti'nde düzenlenen 3

İto Başkanı Demirtaş Kıbrıs'ta Konuştu:
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Lefkoşa Kenti'nde düzenlenen 3. Euromed İş Akademisi toplantısına onur konuğu olarak katıldı. Güney Kıbrıslı politikacılar ve işadamları ile görüşen Demirtaş, "Kıbrıs'ta çözüm sadece iki tarafın değil tüm Akdeniz'in ticaretinin gelişimine katkı yapacaktır. İş dünyası olarak çözüme katkı koymak, daha çok barış, daha çok ticaret istiyoruz" dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 28-29 Ocak'ta Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yaptığı ziyaretten 10 ay sonra ikinci defa Güney Kıbrıs'a giderek, Rum politikacı ve işadamlarıyla görüştü. Euromed İş Akademisi tarafından 3-4 Kasım 2010 tarihlerinde Güney Kıbrıs'ta Lefkoşa Kentinde düzenlenen 3. Euromed İş Akademisi'nin onur konuğu olan Demirtaş, konferanstan önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Çalışma ve İletişim Bakanı Bayan Erato-Kozakou Markoullis ile görüştü. Demirtaş, Kıbrıs'taki sorunların bir an önce aşılması ve kriz koşullarının çözümünde işbirliği olmaması halinde sorunların daha da büyüyeceğini belirterek, "Halbuki çözüm durumunda sadece Kıbrıs Yunanistan ve Türkiye değil, Akdeniz çanağındaki diğer ülkeler için de fırsat doğacak" dedi. Engellerin kaldırılmasıyla ticaretin gelişeceğini, işadamları arasındaki ilişkilerin artacağını, siyasetçilerin siyasi sorunların çözümü için görüşmelerini sürdürebileceğini kaydeden Demirtaş, "Ticari ilişkilerin gelişmesi için siyasi sorunların çözümünün beklenmesine gerek yok. Hemen bugün işe koyulmak gerekiyor. Türk iş âlemi olarak çözüme katkı koymak, çözümün bir parçası olmak istiyoruz" dedi. Demirtaş, Markoullis'i İzmir'e davet etti. Markoullis ise Demirtaş'ın görüş ve fikirlerinden çok etkilendiğini, tamamıyla hemfikir olduğunu belirterek, sorununun çözülmesini istediklerini ve bunun için çalıştıklarını söyledi. Bugüne kadar hiçbir Türk yetkilinin yapmadığı bir şeyi yaparak GKRY'i ikinci kez ziyaret eden Demirtaş'ın girişiminin önemini vurgulayan Markoullis, "Bu tip girişimler çözüm çabalarına büyük katkı sağlayacaktır" dedi. Demirtaş ayrıca, Güney Lefkoşa Belediye Başkanı Eleni Mavrou ile de görüşerek, Kıbrıs'ta çözüm konusunda ısrarcı oldukların söyledi.

DEMİRTAŞ'A BÜYÜK ALKIŞ
3. Euromed İş Konferansı'nın açılışını yapan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Çalışma ve İletişim Bakanı Bayan Erato-Kozakou Markoullis, GKRY Lideri Hristofyas adına yaptığı konuşmasına, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın bu konferansa katılarak katkı koymasından duyduğu memnuniyeti özellikle vurguladı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yaptığı konuşma ise katılımcılardan büyük alkış aldı. EUROMED İş Akademisi Konferansına davet alınca tereddüt etmeden katılım bildirdiğini belirten Demirtaş, "Çünkü ben 1961 yılında İstanbul'da mitinglerde ve 1965 yılında İzmir'de Üniversite öğrencisiyken "Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacaktır" diye bağıran ve miting organize eden bir kişiydim. 50 yıl geçti sorun devam ediyor, bir 50 yıl daha beklemek istemediğim için buradayım" dedi. 1992'de İzmir Ticaret Odası Başkanı olmasıyla beraber, Türkiye'nin başta Yunanistan olmak üzere tüm komşularıyla ticarenin yok denecek kadar az olduğunu gördüğünü belirten Demirtaş, "Yunanistan ile ticaretimiz 200 milyon dolardı. O zaman İzmir Ticaret Odası Başkanı olarak görevim en yakın ülkeden başlayarak ticareti geliştirmekti. Bunan karar verdim. Ege'deki Yunan Adalarından başlayarak Yunanistan ile her türlü zorluğa göğüs gererek çalıştım. Ege Denizi'nde savaş uçakları uçmasın kampanyası yürüttüm. Hala yürütüyorum. Yunanistan ile 10 ekonomik zirve düzenledim. Artık birlikte sadece sirtaki yapıp zeybek oynamıyoruz. Ticaret de yapıyoruz. 4 milyar dolar hacmine geldik. 10 milyar dolar hedefimiz. Tabii Kıbrıs, Ege ve azınlıklar konuları çözülürse" diye konuştu.

BARIŞ AKDENİZ'DE TİCARETİ ARTTIRIR
"Akdeniz, bizleri birleştiren denizdir" diyen Demirtaş, Akdeniz'de ticareti ve işbirliğini arttırmak istediklerini söyledi. Bunun için Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri kongresini düzenlediklerini ve ikinci kongrenin de geçtiğimiz ay düzenlendiğini aktaran Demirtaş, Akdeniz'de 9 trilyon dolarlık bir Pazar olduğunu söyledi. Kongrede Akdeniz'de turizm ve ticaretin geliştirilmesi için önemli kararlar alındığını kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:
"Biz sadece Akdeniz'de daha çok ticaret değil daha çok barış da istiyoruz. Akdeniz'de barış mutlaka ticareti arttıracaktır. Barışı herkes istiyor, siyasetçiler de bunun için çalışıyor. Ama ben, işadamlarının çoğu zaman siyasetçilerin ilerisinde olduğuna inanıyorum. Güney Kıbrıs'taki bu konferans, barışa giden yolda bir adım olması açısından önemli. Kıbrıs Akdeniz'in en önemli adalarından birisi. Kıbrıs'ta artık paslı varillerin ve dikenli tellerin yerini ticaret köprülerinin ve ortak Ticaret merkezlerinin almasını istiyoruz. Adada kalıcı barışın yolunun gerek adadaki iki toplum arasındaki ticaretin artmasıyla ile mümkün olacağını düşünmekteyim. Bu konuda Oda olarak elimizden geleni yapıyoruz"

ÇÖZÜM KIBRIS'A ZENGİNLİK GETİRİR
Yunanistan'a sayısız defalarca gitmesine karşın Güney Kıbrıs'a ikinci gelişi olduğunu aktaran Demirtaş, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan kalıcı barışı olamaz düşüncesiyle bu konulara katkı koymak işin çok defa gelmek istedim. Bazı engellerle karşılaştım. Ocak 2010'da ilk defa geldim. Başta Cumhurbaşkanı Hristofyas ve dostum Mavromatis ve arkadaşlar tarafından dostlukla karşılandım" dedi. Ziyaretlerinde pek çok Güney Kıbrıslı bakan, yönetici ve işadamı ile görüştüğünü belirten Demirtaş, bu ziyaretler ile Türk İş Dünyası'nn Kıbrıs sorununun çözümüne nasıl katkı sağlayabileceğini yerinde tespit etmek olduğunu söyledi. Demirtaş, "Bu ziyaretlerimiz ve araştırmalarımız sonucunda Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte Kıbrıs adasının yanı başındaki 70 milyonluk muazzam Türk pazarından sağlayacağı faydaların çok fazla olacağını gördük" dedi.

ÇOCUKLARIMIZ AŞIK OLSUN İSTİYORUZ
Başka Dilde Aşk isimli Türk filminin kısa süre önce Güney Kıbrıs'ta düzenlenen Kıbrıs Uluslararası Film Festivali'nde 4 dalda ödül aldığını hatırlatan Demirtaş, "Bunlar çok güzel bir gelişme. Filmin adından esinlenerek, biz de her dilde aşk olsun, çocuklarımız birbirine aşık olsun istiyoruz. Barış ve işbirliği çağrısını tüm Akdeniz için Euromed Konferansı'nda ısrarla vurguluyorum" dedi. Demirtaş, İTO'nun yurtdışında bağlantıları çok güçlü bir oda olduğunu hatırlatarak, EUROMED'in dördüncü konferansını düzenlemek ve sizlere evsahipliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Manthos Mavrommatis, Demirtaş'a "Onur Konuğu Plaketi" verdi.

AB PARLAMENTOSU TEMAS GRUBU ÜYELERİ İLE YEMEK
Güney Kıbrıs'taki temasları sırasında Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası, Demirtaş onuruna bir yemek verdi. Yemeğe AB Parlamentosu Kıbrıslı Türklerle Yüksek Temas Grubu Üyeleri, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Libor Roucek, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Üyesi Graham Watson ve bağımsız üye Angelika Werthman da katıldı. AB Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Libor Roucek, İTO ve Demirtaş'ın Akdeniz'deki liman kentlerini birleştirme girişimlerinden haberdar olduklarını ve bu girişimi takdirle karşıladıklarını belirterek, bölgenin refahı için olumlu bir adım olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Graham Watson da Demirtaş'ın fikir ve görüşlerinden çok etkilendiğini, ekonomik yakınlaşmanın siyasi çözümü de beraberinde getireceği görüşünün çok doğru ve değerlendirilmesi gereken bir nokta olduğunu söyledi. Demirtaş ise Kıbrıs sorununun çözümü konusunda umutlu olduklarını ve Türk iş dünyası olarak çözüme katkı yapmak amacıyla çalıştıklarını belirtti. Demirtaş, "İşadamlarının her zaman siyasilerin bir adım önünde gitmesi gerekiyor. Ekonomik yakınlaşmanlar siyasi sorununun çözümünü çabuklaştıracak. İki toplumun ekonomik açıdan bütünleşmesi çözümü getirecektir. Hristofyas ve Eroğlu'nun Kıbrıs sorununun siyasi boyutunu görüşmeye devam ederken, Kıbrıslı Türk ve Rum işadamları da biran önce işbirliğine başlamalı" dedi. Demirtaş, yılda iki üç kez Kıbrıs'a gelerek Kıbrıs Türk toplumu ile görüşmeler gerçekleştiren AB Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Libor Roucek ve diğer Avrupa milletvekillerini İzmir'e davet ederek, Kıbrıslı Türklerle bir sonraki toplantının İzmir'de gerçekleştirilmesini teklif ederken, Dr. Roucek teklifi memnuniyetle karşılayarak, İzmir'de toplantı düzenlemekten mutluluk duyacaklarını söyledi.

İŞDÜNYASI GÖRÜŞMELERİ
Demirtaş, Güney Kıbrıs'ta GKRY'nin en önemli STK'larından olan OPEK Genel Direktörü Kiriakos Pieridis ve Haralambos Proutzas ile de biraraya geldi. Pieridis, Türkiye'nin GKRY toplumunda düşman olarak değil fırsat olarak tanıtılması amacıyla 2011 yılında bir etkinlik düzenleneceklerini belirterek bu toplantıda Demirtaş'ın da konuşmacı olarak katılmasını istedi. Demirtaş, toplantıya katılacağını söyledi. Demirtaş'ın Expoglobal Online Şirketi ve Kıbrıs Hilton Otel CEO'su Andreas Kaisis ile yaptığı görüşmede ise Kaisis, Avrupa ve Akdeniz ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla geniş bir internet ağı oluşturduklarını ve online fuar platformunu yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Kaisis bu platformun geliştirilmesi için Demirtaş'tan destek isterken, Demirtaş İTO'nun çok gelişmiş bir web ağı olduğunu belirterek proje teklifini ciddiyetle inceleyeceklerini söyledi. Güney Kıbrıs ziyareti kapsamında , KKTC'de yayın yapan SIM TV'den Sami Özuslu ile Güney Kıbrıs'ın en yüksek tirajlı gazetesi olan Fileleftheros Gazetesi Muhabiri Eleni Nikolaou da Kıbrıs temaslarıyla ilgili olarak Demirtaş'la röportaj yaptı.