Hukukçular Derneği'nden Yargıtay'ın tazminat kararına tepki
Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle hakkında tazminat davası açılan hakimlere ilişkin kararın Ya
Ergenekon yargıçlarının tazminat ödemesine hükmedilmesine ilişkin kararın Yargıtay tarafından da onaması kararına tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili bir açıklama da Hukukçular Derneği'nden geldi. Yargılamanın henüz bitmediğini hatırlatan Dernek Başkanı Cahit Özkan, yapılan yargılamanın usul ve yasaya aykırı olup olmadığının, yapılacak temyiz incelemesi neticesinde ortaya çıkacağını dile getirdi.
Hal böyle iken bir hukuk mahkemesinin yapılan yargılamada usule aykırılık olup olmadığını tespit eder nitelikte bir karar veremeyeceğini öne süren Özkan, açıklamasında şunları söyledi: " Öte yandan bu tahliye talebinin reddine ilişkin ara kararlarda ayrıntılı bir gerekçe belirtilebilmesi mümkün değildir. CMK 100. Maddesinin 3. Bendinde belirtilen suçlarda tutuklama nedeninin varsayılacağı kanun hükmüne bağlanmıştır. Bunun yanında ilk derece hakiminin tahliye kararına ilişkin ayrıntılı gerekçe belirtmesi ihsası rey sayılabilir. Yani hakimler dava tamamlanmadan dosyadaki herhangi bir delili gerekçe göstererek tutuklama talebini reddedemezler. Bu onama kararıyla artık ceza hâkimleri ve savcıları, rahatça özgür iradeleri ile karar veremeyeceklerdir. Çünkü bu tazminat kararını, Demokles'in Kılıcı gibi enselerinde hissedeceklerdir. Hukuk Yargılaması yapan yargıçlar ceza yargıçlarının üzerinde bir denetim görevi yerine getireceklerdir."
Özkan'ın açıklaması şu sözlerle sona erdi: "Bu kararla artık ceza hakimlerinin ara kararları, Yargıtay Hukuk Dairesi ve Hukuk Genel Kurulu'nun denetimine açılmıştır. Ayrıca bu karar, Anayasa'mızın 138. Maddesindeki Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hükmünü açıkça aykırıdır. Aynı zamanda aynı maddenin ikinci fıkrasındaki Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hükmüne aykırıdır. Burada artık ceza hakimi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararını da dikkate almak zorunda kalacaktır."