Ege Bölgesinde Pamuk Üretimi Yüzde 25 Arttı

Ege Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen pamuk üretiminin bölge genelinde bir önceki yıla göre yüzde 25 arttığı belirtildi.

Ege Bölgesinde Pamuk Üretimi Yüzde 25 Arttı
İzmir Ticaret Borsası'nın başlattığı geniş kapsamlı araştırmayla bölgede üretilen pamuk miktarı, il il pamuk üretiminde yaşanan sorunlar, nerede hangi cins pamuğun üretildiği ve pamuk zararlılarının verdiği zararlar tespit edildi.
Yapılan araştırmalarda 2010/2011 sezonunda 76 bin 151 hektar ekim alanında, 241 bin 75 ton kütlü, yüzde 38 randıman hesabı ile 91 bin 609 ton mahlıç pamuk üretileceği öngörüldü. Bu durumun geçen yıla göre ekim alanlarında yüzde 44.5, kütlü üretimde ise yüzde 24.9 oranında artışı işaret ettiği açıklandı.
İzmir Ticaret Borsası, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumları Tarım Satış Kop ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 2010â€"2011 döneminde Ege Bölgesi ve çevresinin pamuk ekili alanları ve pamuk ürün rekoltesi saptandı. Çalışmada pamuk ekili alanlarının belirlenmesi için 30 m. çözünürlüklü LANDSATâ€"5 TM uydu görüntüleri ve 7 m yersel çözünürlüklü Rapideye Uydu görüntüsü kullanıldığı öğrenildi.
Kurumların ortak iş birliği sonucunda yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.
Bir rapor halinde açıklanan araştırmanın sonuçlarında öncelikle çalışmanın nasıl yapıldığı anlatıldı. 15 Eylül 2010 ve 29 Ekim 2010 tarihleri arasında Çanakkale ili ile Fethiye ilçeleri arasında yer alan Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli illeri pamuk ekim alanlarında yapılan arazi çalışmaları süresince, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile doğrudan çiftçi görüşleri yanında, örnekleme yapılan tarlalarda kozaların açma durumu, sulama sayısı ve zamanı, hastalık ve diğer etmenlerde göz önüne alınarak gözlemler yapıldı.
HASTALIK VE ZARRLILARIN ETKİSİ GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE DAHA FAZLA
2010â€"2011 pamuk üretim sezonunun pamuk tarımı için uygun geçtiği belirtilen araştırma sonu raporunda bölgenin genelinde sulama suyu sıkıntısı yaşanmadığı tespit edildi. Diğer yandan 2010-2011 pamuk üretim sezonunda hastalık ve zararlıların etkisinin daha önceki yıllara göre daha yüksek düzeyde olduğu gözlemlendi. Bazı havzalarda özellikle çeşide bağlı olarak kırmızı örümcek, yaprak piresi, beyazsinek, yeşil kurt zararlıları görüldüğü belirtilen raporda zararlıların görüldüğü havzalarda üreticilerin özellikle yeşil kurt zararlısı için zamanında ve yeterli oranda önlemleri aldığı gözlemlendiği aktarılırken 2010 Pamuk üretim sezonunda iklim şartlarının, özellikle gündüz sıcaklığının olması gereken yıllık değerlerden uzunca bir süre yüksek değerlerde seyretmesi sonucunda pamuk bitkisinin alt bölümlerinde koza silkmesi olayı önceki yıllara oranla daha yüksek olarak gözlemlendiği kaydedildi.
YEŞİL KURT ZARARLISI AYDIN'DA YÜZDE 30, İZMİR'DE YÜZDE 70 VERİM KAYBINA NEDEN OLDU
Yapılan araştırmada sonuçlarının il il açıklandığı raporda Aydın'da en önemli sıkıntının Yeşil Kurt Zararı olduğu saptandığı zararlıya karşı zamanında ilaçlama yapılmayan arazilerde yüzde 20â€"30 civarlarında verim kayıpları yaşandığı belirlendiği tespit edildi. İzmir il genelinde geçtiğimiz yıllara oranla pamuk ekili alanların arttığı, fakat oluşan yeşilkurt zararı ve tarak dönemindeki yüksek sıcaklık stresinden meydana gelen silkmeden dolayı verimlerin daha düşük olabileceği kanısına varıldığı açıklandı. İzmir'de bölge bölge görülen yeşil kurt zararlısı pamuklarda tarak ve kozaların dökülmesinden sonra bitkilerde ikinci büyüme gerçekleşmiş ve bu zararlının yüzde 70 oranına varan verim kaybına neden olduğu saptandı. İzmir ve Aydın ovalarında etkili olan yeşil kurt zararlısı Manisa, Muğla'da da pamukta verim kaybına neden olduğu tespit edilen araştırmada yeşil kurt zararlısının Balıkesir'de rastlanmadığı ve Denizli'de ise Aydın, İzmir, Muğla ve Manisa'ya oranla çok daha az zarar verdiği belirtildi.
BÖLGEDE PAMUK EKİMİ TEKRAR ARTIŞA GEÇTİ
Pamuk fiyatları ve ulusal tarım politikasına bağlı olarak son yıllardaki ekili alan azalışı, 2010 yılında yerini artış eğilimine bıraktığının kaydedildiği raporda "Bu koşullarda çiftçilerin pamuk üretimini artırma eğilimlerinin gelecek yılda devam etmesi beklenmektedir. Pamuk ekim alanlarında, ekili alan büyüklükleri dikkate alındığında İzmir ilinde büyük artış dikkat çekmektedir. Bu ilimizi Aydın ve Denizli illeri izlemiştir. Ege Bölgesinde pamuk ile birlikte çok büyük bir oranda mısır, daha düşük oranlarda ise sırası ile ayçiçeği, domates, yonca, bamya ve biber ürün deseninin tercih edildiği görülmüştür. Ayrıca, tarla verim çalışmaları sırasında bölge genelinde hasat yapılan tarlaların yarısından çoğunda pamuğun hala naylon çuvallarla toplandığı görülmüştür. Bölge genelinde büyük olumsuz etki yaratan yeşil kurt zararlısı için zamanında ve etkili mücadele yapılamamıştır. Gelecek yıllarda zamanında ve geniş alanlar şeklinde etkili bir mücadele yapılması için resmi tarımsal kuruluşlar ile üreticilerin temasa geçmesi mutlak bir zorunluluktur. Aksi takdirde bu yıl görülen yeşil kurt zararının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği şüphesizdir. Bölge genelinde pamuk ekim alanlarının tekrar artışa geçtiği saptanmıştır. Ancak, dekara kütlü pamuk veriminin gerek yeterli, bilinçli ve zamanında mücadelenin yapılamaması gerekse de hava sıcaklığının olması gerekenden çok fazla ve uzun periyotta devam etmesi alt kozaların silkmesine, dolayısıyla geçen yıla göre daha düşük tarla verimlerine neden olmuştur" ifadelerine yer verildi.
2010 YILI PAMUK REKOLTESİ 241 BİN 75 TON
Pamuk ekim alanlarının ve rekoltenin de hesaplandığı araştırma sonucunda Ege Bölgesinde 76 bin 151 ha pamuk ekili alan, 241 bin 75 ton 266 kg kütlü üretim ve ortalama verimin dekarda 316,5 kilogram olduğu belirlendi. 2009 yılında 52 bin 686 ha olarak gerçekleşen pamuk ekili alan bu yıl yüzde 44.54 artarak 76 bin 151 ha olarak saptandığı ifade edilen raporda geçen yıl kütlü pamuk üretimi 193 bin 78 ton iken, ekim alanı artışına bağlı olarak bu yıl 241 bin 75 ton olarak gerçekleştiği, kütlü üretimin ise geçen yıla göre yüzde 24.85 oranında arttığı açıklandı. Bölgede çeşitli sebeplere bağlı olarak tarla verimlerinde yaklaşık yüzde 13,6 oranında azalış olduğu saptandığı belirtilen raporda çiftçin tekrar pamuğa dönüşünün başladığı tespit edildiği dile getirildi.