Adana'nın çöp sorununa köklü çözüm geliyor

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sofulu Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Aldırmaz, kapasite açısından

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sofulu Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Aldırmaz, kapasite açısından Avrupa'da bir benzeri bulunmayan tesislerdeki çalışmalarda sona doğru yaklaşıldığını söyledi.

Beraberinde Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Nermin Akray ve diğer yetkililer olduğu halde Sofulu Katı Atık Tesisleri Proje Müdürü Cevdet Kurtay'dan bilgi alan Başkan Vekili Aldırmaz, başarılı çalışmalarından dolayı yetkilileri kutladı.

Bu ay içerisinde tam kapasite ile devreye girmesi hedeflenen tesislerde, kentin günlük 1500 ton çöpünün işleneceğini vurgulayan Aldırmaz, "Hem çöp sorunu bitiyor, hem de çöpten enerji üretiyoruz. Ayrıca kurulan santralde şu anda saatte 4.2 MW elektrik üretiliyor. Tesislerin tümünün devreye alınmasıyla üretim saatte 10 MW'a yükselecek. Bu da 20 MW üretim yapan HES tesislerinin kapaitesi ile eşdeğerdir." dedi.

1 yıl önce ITC Firması'nın başlattığı çalışmaların son aşamaya geldiğini vurgulayan Başkan Vekili Aldırmaz, 1100 dönüm alana sahip tesislerin kapasite açısından Avrupa'da bir benzerinin bulunmadığının altını çizdi.

Günde 4 bin ton tıbbi atığın bertarafının yapılacağı tesislerde ayrıca, park ve bahçeler başta olmak üzere toprak iyileştirmede kullanılmak üzere günde 300 ton kompost gübre elde edileceğini de söyleyen Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, "Ayrıca, metal, plastik, cam ve benzeri geri dönüşüm maddeleri ekonomiye kazandırılacak. Tesisler hem çöp sorununa köklü çözüm getiriyor, hem de ekonomimize katkı sağlıyor. Hepsinden önemlisi koku ortadan kalkıyor." şeklinde konuştu.