Milli Eğitim Şurası'nda 'andımızın' kaldırılması tartışması

18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda Kilis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cinoğlu, her sabah okullarda okunan 'andımızın' kaldır

18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda Kilis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cinoğlu, her sabah okullarda okunan 'andımızın' kaldırılmasını talep etti. Cinoğlu'nun bu sözleri üzerine salondan tepki sesleri yükseldi.

18. Milli Eğitim Şurası'nda, Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği Komisyon Raporu görüşüldü. Toplantıda söz alan Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kendisi için 'müftü' benzetmesi yapan Eğitim İş Başkanı Yüksel Adıbelli'ye, "Kişi, içindekini yansıtır. En sevmediği meslek her halde müftülük ki bunu söyledi. Kimse Mustafa Kemal Atatürk'ü kendi dini kaygıları ile din karşıtı göstermesin." diyerek cevap verdi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı ise "Gürbüz, sağlıklı bir nesil adına ana okulu ve ilköğretim öğrencilerine günlük ücretsiz süt ve meyve verilmesi önerisinde bulundu. Avcı, "Özellikle taşrada birçok öğrencimizin cılız, sıska olduğunu görüyorum." dedi.

"ANDIMIZ KALDIRILSIN"

Genel kurulda söz alan Kilis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Mustafa Cinoğlu da okullarda bulunan Atatürk ve Türk büyükleri resimlerinin 'çatık kaşlı ve sert mizaçlı' değil, 'gülen' resimlerden seçilmesi gerektiğini söyledi. Cinoğlu, Genel Kurul salonunda asılı bulunan Atatürk resminin de çatık kaşlı olduğuna dikkat çekti.

Cinoğlu, okullarda okutulan 'andımızın' kaldırılması için de önerge vereceğini dile getirdi. "Lütfen yanlış anlaşılmasın. Salonda bulunan herkes kadar milletimi seviyorum ve hiçbir art niyetim yok." diyen Cinoğlu, şöyle devam etti: "Her sabah okunan andımızın rutin bir hale geldiğini ve öğrenciler üzerinde olumlu bir davranış değişikliğine katkıda bulunmadığına inanıyorum. Bunun da ülkemizdeki askeri anlayışın eğitime bir yansıması olarak görüyorum ve kaldırılmasını teklif ediyorum."

Cinoğlu'nun bu sözleri üzerine salondan tepki sesleri yükseldi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise salondan müdahale edilmemesini isteyerek, "Müdahale edilmesi gereken bir şey olursa ben ederim." dedi.

TÜRK EĞİTİM SEN BAŞKANI KONCUK KÜRSÜDEN, NE MUTLU TÜRKÜM DİYEREK İNDİ

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Milletimizi kültürsüzleştirmek adına her şeyi yapıyoruz. Okul kültürü, kurum kültürü bu kadar önemli de bu milletin bir üst kültürü olması bir üst kimlik ile anılması niye insanları rahatsız ediyor. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değil. Bu ülkede Anadolu coğrafyasında bu millet tutunabilmek için bin yıldır mücadele veriyor. Biz bunu görmek zorundayız. Bunu görmeden küçük menfaatlerle olayları değerlendirdiğimiz sürece emin olun bu coğrafyada yaşamamız her geçen gün daha da zor olacaktır." diye konuştu. Koncuk, "Hele Milli Eğitim Bakanlığı gibi bu ülkenin kültürüne hizmet etmek zorunda olan, mecburiyetinde olan bir bakanlığın bu konuda hassasiyetini en net şekilde bizzat Milli Eğitim Bakanı'nın ağzından ifade etmesi bu milleti de bizleri de rahatlacaktır." ifadesin kullandı. Koncuk, kürsüden, "Ne mutlu Türküm" diyerek indi.

SIRTINA 10 TANE OK SAPLANMIŞ ULUBATLI HASAN FOTOĞRAFI

Malatya İnönünü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Battal Aslan ise konuşmasına tepki gösterilmesine tepki göstererek, "Farklı görüşler saygı duyulmalı. Okullarımızda Türk büyüklerinin fotoğrafları var. Soruyorum, elinizi vicdanınıza koyun bu fotoğrafların pedagojik değeri nedir. Sırtına 10 tane ok saplanmış Ulubatlı Hasan. Yani bu çocuğumuza ne anlatır?" diye sordu.