BUGİAD Başkanı Canlılar: Enflasyondaki artış mevsim geçişinden kaynaklandı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon oranlarını değerlendiren BUGİAD Başkanı Hayati Canlılar, yükselişin, mevsim geçişin

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon oranlarını değerlendiren BUGİAD Başkanı Hayati Canlılar, yükselişin, mevsim geçişinden kaynaklandığını söyledi. Canlılar, enflasyonda istikrar seviyesine ulaşmakla birlikte üretim maliyetlerinden kaynaklanan sorunların devam ettiğini vurguladı.

Enflasyonun ekimde Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 1.83, Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) ise yüzde 1.21 oranında artış gösterdiğini belirten Canlılar, şöyle konuştu: "Bunun nedenleri irdelendiğinde mevsim geçişinin etkisindeki meyve-sebze fiyatlarının artışından kaynaklandığı gözleniyor. Yine aynı şekilde, tarım sektöründeki girdi maliyetlerindeki artışın da enflasyonun ateşini yükselttiği anlaşılıyor. Eylül ayı enflasyon oranları da hatırlanacağı üzere, yükselen bir grafik çizmişti. Ben en başından beri bu sürecin geçici olduğunu söylüyorum. Türkiye'nin bana göre 'kronik enflasyon' diye bir sorunu kalmamıştır. Merkez Bankası'nın izlediği sıkı para politikası, enflasyon sorununu gündelik hayatımızdan çıkarmıştır."

Enflasyonun, ekonomiyi tehdit eden unsurlar arasından çıkarıldığını ifade eden Canlılar, bununla birlikte üretim maliyetlerinden kaynaklanan sorunların devam ettiğini vurguladı.

Dövizdeki dalgalanmaların da ihracatçıyı tedirgin ettiğini belirten Canlılar, bu durumun ihracat gelirlerinde menfi bir duruma neden olduğunu sözlerine ekledi.