Bakan Davutoğlu: Demokratik bir Afganistan, bölgenin gelişmişliğine katkıda bulunacaktır
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, demokratik ve zengin bir Afganistan'ın bölgenin gelişmişliğine katkıda bulunacağını söyleyerek özellikle uyuşturucuy
Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Dördüncü Konferansı'nın (RECCA 4) Genel Oturumu Conrad İntercontinental Otel'de başladı. Oturumun açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2005 yılında Kabil'de başlayan RECCA toplantılarında 5 yılda 3 konferans gerçekleştirildiğini belirtti. Demokratik ve zengin bir Afganistan'ın bölgenin gelişmişliğine daha büyük katkılar sunacağını vurgulayan Bakan Davutoğlu, barışı getirmek için ekonomik kalkınmanın başı çekmesi gerektiğini ifade etti. Afganistan'ın 2009 yılında başkanlık seçimlerini ve diğer demokratik süreçleri başarıyla gerçekleştirmesinin önemine değinen Davutoğlu, Afganistan'ın Uzakdoğu, Ortadoğu ve Batı arasında köprü konumunda olduğunu, bu bağlamda enerji kaynaklarının üretimi ve aktarımı noktasında önemli bir rol oynayabileceğini dile getirdi.
Afganistan'ın geliştirilmesi noktasında Temmuz ayında yapılan Kabil Konferansı'nın önemine işaret eden Bakan Davutoğlu, özellikle uyuşturucuyla mücadele, Afgan ve diğer göçmenlerin yerlerine dönmesinde önemli bir aşama oluşturduğunu kaydetti. Bölge ülkelerine Ocak ayında İstanbul'da gerçekleştirilen 'Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi' sonrası açıklanan 'Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Bildirisi'yle yüklendikleri sorumlulukları yerine getirmeye davet etti. Davutoğlu, "Bu bağlamda girişimler bu bölgeden kaynaklanmalıdır. Bölgedeki ülkelerin ortak iradesini bir araya getirerek sonuç odaklı bir çerçevede çabalar sarf edilmeli. Böylelikle karşılıklı güven ve işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor. " diye konuştu.
RECCA ile paralel olarak düzenlenen Türk-Afgan İş Forumu'nu hatırlatan Davutoğlu, iş formunun yeni inisiyatiflerin ortaya çıkması ve Afganistan için yeni fırsatların oluşmasına kapı aralayacağını belirtti. Afganistan Akademik Platformu'na da değinen Davutoğlu, bu sayede ilişkilerin entelektüel bir boyut kazanacağını aktardı. Davutoğlu, bunun aksinin olması halinde barışın sürdürülür olmasının mümkün olmadığını aktardı.
Afganistan'ın kalkınması ve refahı için yapılan çalışmalara öncülük ettiği için Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine teşekkürlerini sunan Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmai Resul de, ekonomik ve sosyal kalkınma ile çağın önemli tehlikelerinden uyuşturucu, terörizm ve insan kaçakçılığının yaygın bir şekilde meydana geldiği bu dönemde konferansın yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
2009 yılından bu yana Afganistan'ın kat ettiği aşamalar hakkında bilgi veren Afgan Bakan, 3'de 1'i kız çocuklarından oluşan 7 milyon çocuğun eğitim aldığını, 4 bin okulun inşa edildiğini belirtti. Gayri Safi Milli Hasıla büyüme hızında senelik yüzde 22,5 rakamını yakaladıklarını belirten Rassoul, Afgan hükumetinin gelirlerinin ilk kez 1 milyar doları geçtiğini aktardı.
Terörle mücadele, aşırılık, uyuşturucu ile mücadele ve organize suçlarla mücadele alanlarındaki çabalara rağmen tam başarılı olunamadığını belirten Resul, tüm çabalara rağmen bu sorunların Afgan toplumunu tehdit etmeye devam ettiğini vurguladı.
Bölgesel ekonomik işbirliği ve güveni geliştirmek, barış ve istikrarı oluşturmak için bölgesel entegrasyonun önemli olduğuna işaret eden Resul, "Kabil Konferansı'nın önemli bir parçası olan bu konu aynı zamanda bizim ulusal kalkınma stratejimizin de bir parçasıdır. Bu stratejimize bölgesel işbirliğiyle ulaşabileceğimize inanıyoruz ve böylelikle Afganistan'ın Orta Asya, Güney Asya, Ortadoğu ve Batı arasındaki köprü rolü olması ve bundan kaynaklanan imkanlardan faydalanabilmesinin ön koşulu olarak bunu görüyoruz. Afganistan'da gelecekte yapılacak konferans bölgesel ekonomik işbirliğinin önemli bir ekseni olacak. Komşularımızla ve bölge ülkeleriyle işbirliğimizi daha da geliştireceğiz." şeklinde konuştu.