18. Milli Eğitim Şurası'nda 24 Kasım'da öğretmene ikramiye verilmesi görüşü benimsendi
18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda 'Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi Komisyonu' raporu görüşüldü. Verilen önergeler ile
18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığında toplandı. Genel Kurul'un ilk oturumunda 'Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi Komisyonu'nun ön raporu ele alındı.
Komisyonda söz alan Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yüz binlerce eğitim çalışanını temsil ettiklerini belirterek, "Konuşmama, sitem ederek başlayayım. Biz bayan milli eğitim bakanımızın bu konuda daha hassas olmasını beklerken, burada bulunuşumuzu sadece sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri diye geçiştirdi." diyerek sitem etti. Batının eğitim sisteminin örnek gösterildiğine işaret eden Gündoğdu, "Orada sendikalar ve bakanlık hem dayağı birlikte yiyorlar hem geleceği birlikte inşa ediyorlar. Bundan sonraki çalışmalarda bu dikkate alınmalı." diye konuştu.
Eğitim sisteminin kök sorunlarının ele alınması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, "Nerede akademik bilimsel bir öneride bulunsak, orada 'siz kesintisiz 8 yıllık eğitimle sorunlu musunuz?' deniyor. 8 yıllık eğitimle sorunumuz yok. Alt yapınız uygunsa 10 yılı 12 yıla çıkarın ama bunun dayatmaya indirgenmiş olmasıyla sorunlu değil kavgalıyız." dedi. Gündoğdu, '70 soru çözenin ödüllendirilip, 69 soru çözenin geri zekalı ilan edildiği' bir eğitim sistemi olduğunu ifade etti.
Konuşmasında, Kur'an kursu yaş sınırının çocuklara yapılan bir haksızlık olduğunu dile getiren Gündoğdu, "Alkolün, uyuşturucunun, satanizmin, misyonerliğin ilköğretim birinci kademesine kadar indiği bir ortamda siz 'yavrum senin amacın sınav. Elediğin kadar kalitelisin' diyorsan kalitesizsin. Böyle bir eğitim sistemi olmaz." dedi.
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ise Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun konuşmasını, 'karşımda müftü görüyorum sandım." diyerek eleştirdi.
TÜRK EĞİTİM SEN: KIRDIĞIMIZ-ÜZDÜĞÜMÜZ ARKADAŞLAR VARSA KUSURA BAKMASIN
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, komisyon çalışmaları sırasında bu sabah yaşanan tartışmayı hatırlatarak, "Sendikacılığın bir tarafında böyle bir sertlik var. Biz üyelerimiz adına tasalanan insanlarız. Tepkimiz şahsi tepkiler değil. Kırdığımız-üzdüğümüz arkadaşlar varsa kusura bakmasınlar." şeklinde konuştu. Tartışmanın, eğitim personelinin sözleşmeli hale geçirilmesi konusunda başladığına dikkat çeken Koncuk, bu konuda değişiklik yapılması için önerge vereceklerini söyledi.
Demokrat Eğitimciler Sendikası Gürkan Avcı da 21. yüzyılın Türkiyesinde eğitimin okul sıraları ile sınırlı tutulmaması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de her alanda değişim ve sıçrama yaşandığını dile getiren Avcı, "Şura'nın katılımcı profili ve tespit edilen konu başlıkları açısından hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum." diye ifade etti.
ÇUBUKÇU: MADDİ KONULARDA CİDDİ BİR MUTABAKAT VAR
Yapılan konuşmaların ardından önergeler okunarak oylamaya geçildi. Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı'nın, tüm öğretmenlere her yıl 24 Kasım'da bir maaş tutarında ikramiye verilmesi önerisi kabul edildi.
Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu tarafından verilen 'Ek ders ücretlerinin 12 TL'ye çıkartılması' yönündeki önergenin de kabul edilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Maddi konularda ciddi bir mutabakat var." diyerek espri yaptı.
Genel Kurul'da verilen önerge ile 'öğretmenlerin istihdamında kullanılan kadrolu, sözleşmeli, ücretli gibi farklı uygulamaların kaldırılarak tek tip istihdam modeline geçilmesi, bir perspektif plan çerçevesinde eğitim personelinin; performansa dayalı, özendirici yöntemlerle ve isteğe bağlı olarak sözleşmeli hale geçirilmesi için çalışmalar yapılması' yönündeki tavsiye kararı da kaldırıldı.