Saü'de Görev Değişimi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörlüğü'ne atanan Prof

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, görevi Prof. Dr. Mehmet Durman'dan düzenlenen törenle devraldı. Elmas, bütün enerjilerini iyi eğitim ve öğretim, bilimsel çalışma, iyi bilimsel proje ve iyi bir ARGE için harcayacaklarını söyledi.
SAÜ Rektörlüğü devir teslim töreni Kültür ve Kongre Merkezi Salonunda gerçekleştirildi. Protokol, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı törende veda konuşmasını yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, görev yaptığı süre içinde bir ekip halinde tüm birimlerle bir uyum içinde çalışarak büyük işler başardıklarını, üniversiteyi saygın üniversiteler arasına sokmayı başardıklarını söyledi. Görev süresince iki anının aklından çıkmayacağını ifade eden Durman, "Büyük mutluluk duyduğum anım var. Her halde bunu hiç unutamayacağım. 2002 yılından itibaren üzerinde çalıştığımız Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü aldığımızda yaşadığımız mutluluk oldu. Bu ödül bütün akademik ve idari personelin özverili çalışmalarıyla elde ettiği, dünyada örnek olan bir ödüldü, o. Başlanılan yollar bir yerde sona eriyor. Bu görevde de çok güzel şeyler yaptığımızı düşünüyorum. Sonuçta her yolun bir sonu var ve bu sonun nasıl olduğu önemli. Geldiğim bugün itibariyle büyük bir mutluluk ve huzurla görevimden ayrılıyorum. Dolayısıyla bu anı unutmam mümkün değil" dedi.
8 yıl içinde yaptıkları çalışma çerçevesinde üniversitenin iki önemli özelliğinin çok ön plana çıktığını düşündüğünü belirten Durman, " SAÜ'de elde edilen başarıların arkasında bu iki unsurun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bunlardan biri SAÜ'nün yenilikçi vizyonudur. 8 yıl önce vizyonumuz 'gelecek olacaktır' diye başladığımız sorumluluğumuz vardı. Üniversitemiz dünyada yenilikleri içinde barındıran bir vizyon ortaya koyarak büyük önemli ve örnek çalışmalar yapmıştır. Bundan da önemli gördüğüm sürekli öğrenen bir kurum olmuştur. SAÜ yenilikçi vizyonu doğrultusunda dünyada ortaya çıkan yenilikleri sürekli takip etmiştir. Bunları hayata geçirerek bugünkü başarılarına ve durumuna ulaşmıştır. Bu iki önemli hususun bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Durman, konuşmasının ardından Elmas'a görevini devrederek Rektörlük cübbesini giydirdi. Elmas, rektörlük süresince üniversiteye yaptığı katkılarından dolayı Durman'a bir de plaket verdi.
Rektörlük görevini devraldıktan sonra kürsüye gelen SAÜ'nün yeni Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Sekiz yıl birlikte görev yaptığım Rektör Durman'dan bugün bayrağı devir almanın onur ve sorumluluğunu yaşıyorum. Üniversitemiz ilin, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözmedeki duyarlılığını arttırarak devam ettirecektir" dedi.
Elmas, Teknopark'ı daha etkin hale getirerek üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, organize sanayi bölgeleri ve KOBİ firmaları ile işbirliğini arttırmaya yönelik "Sakarya Üniversitesi Bilgi Transfer Ofisi"nin hayata geçirilmesi ile ARGE çalışmaları ve topluma hizmet sağlamanın öncelikli hizmetler arasında bulunduğunu ifade etti.
Üniversitenin Yükseköğretim alanında yaptığı atak ve çalışmalarla ,son yıllarda ülkenin önde gelen yenilikçi eğitim kurumlarından birisi haline geldiğini belirten Elmas, üniversitenin bu alandaki liderlik rolünü geliştirerek sürdürmesinin herkesin ortak beklentisi olduğunu kaydetti.
Üniversitelerin özgürlüğün merkezi ve teminatı olan kuruluşlar olduğuna dikkati çeken Elmas, Sakarya Üniversitesi'nin bu alanda atılacak her adımın destekçisi olacağını belirtti.
Akademik özgürlük anlayışı ve liyakat doğrultusunda; çalışanların önündeki her tür engeli kaldırmayı, akademik özgürlüğü her şeyin üstünde tutarak, öğretim üyelerinin özellikle bilimsel araştırma yapma, yayma, öğretme ve toplumla paylaşma konularında her türlü baskının dışında tutmayı amaçladıklarını söyleyen Elmas, bütün enerjilerini iyi eğitim ve öğretim, bilimsel çalışma, iyi bilimsel proje ve iyi bir ARGE için harcayacaklarını vurguladı. Elmas, "Bilimsel araştırmalara daha fazla ağırlık vermek ve bilimsel araştırmaları daha fazla kaynakla desteklemek, şehirle daha fazla bütünleşerek, Sakarya'nın ve bölgenin sorunlarına olan duyarlılığımızı artırarak devam ettirmek temel ilkemiz olacaktır. Küresel rekabete açık mezunlar için nasıl daha iyi eğitim öğretim, bilimsel çalışma, bilimsel proje yapabiliriz? Nasıl daha iyi araştırma geliştirme faaliyeti yapabiliriz? Ulusal ve uluslararası sorunlara nasıl çözüm üretebiliriz. Ulusal ve uluslararası alanda nasıl rekabet edebiliriz? Enerjimizin tümünü bu konular için harcayacağız. Üniversitemizin boşa harcayacak hiçbir enerjisi yoktur. Bu kapsamda adım atacak her akademisyenin hizmetkarı olacağız" dedi.