İrlanda Kurtuluş Paketi: 85 milyar euro

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından hangi Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin havlu atacağı konusundaki spekü...


Yunanistan ve İrlanda'nın ardından hangi Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin havlu atacağı konusundaki spekülasyonların tavan yaptığı bir ortamda toplanan Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları Dublin'i kurtarma amaçlı 85 milyar euro tutarındaki yardım paketine onay verdi.
Yunanistan'ın ardından Euro Bölgesi'nde uluslararası yardım almak zorunda kalan ikinci ülke olan İrlanda için devreye sokulan paket üç ayak üzerine oturtuldu. Buna göre 85 milyar euro tutarındaki kaynağa üye ülkeler tarafından yapılacak katkı 45 milyar euro olarak belirlendi.
Bu rakama Euro Bölgesi'nde olmayan İngiltere, İsveç ve Danimarka tarafından verilecek ikili krediler de dahil edildi.
Emeklilik fonu devrede
Uluslararası Para Fonu'nun katkısı ise 22.5 milyar euro olacak. Geri kalan 17.5 milyar euro düzeyindeki dilim ise İrlanda hükümetinin kamu görevlileri için oluşturduğu emeklilik fonundan karşılanacak. Paketin yaklaşık üçte ikilik bölümünün İrlanda bütçesinin yeniden organize edilmesi geri kalanının ise bankacılık sektöründe kullanılması öngörülüyor.
İrlandalı yetkililerin başından bu yana oldukça hassas olduğu konulardan birini Dublin'e aktarılacak kaynak için uygulanacak faiz oranı oluşturuyordu. İrlanda medyasında yer alan haberlerde bu oranın yüzde 6.75 olacağı ifade edilmişti. AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, faiz oranının IMF parametreleri çerçevesinde ve Yunanistan'a uygulanan oran civarında olacağını söyledi. Beklentiler faiz oranının ortalama yüzde 5.8 olması yönünde.


Özel sektör katkısı
Fransa ve Almanya'nın belli bir süredir üzerinde çalıştıkları, "kriz durumunda özel sektörün de sorumluluk alması" olarak özetlenebilecek formül üzerinde de uzlaşı sağlandı. Euro Bölgesi bakanları bir araya gelmeden önce Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet arasında yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Varılan uzlaşıya göre özel sektörün sorumluluk alıp yükü paylaşması otomatik olmayacak. Her kriz için ayrı bir değerlendirme yapılacak. Bu uygulama şu anda yürürlükte olan 750 milyar euroluk mekanizmanın 2013'te sona ermesinden sonra meydana gelebilecek krizlerde devreye sokulacak.

Portekiz endişesi
AB yetkilileri her ne kadar İrlanda'nın durumuyla, "bir sonraki domino taşı" olarak görülen Portekiz'in durumu arasında bağlantı kurmamaya özen gösterseler de bu konuyu ele almamazlık edemediler. Toplantıda Portekiz ekonomisi hakkında genel bir durum değerlendirmesi yapılmakla yetinildi. Portekiz'in yanı sıra İspanya, İtalya ve Belçika hakkında da giderek artan bir endişe ortamından bahsetmek mümkün. Hakkında, "Tehdit altında" iddiaları ortaya atılan Fransa ise bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.



1.5 milyar euro'luk silah alımına iptal

Komşudaki kriz savunmayı vurdu

Yunanistan Rusya'dan satın almayı planladığı 1.5 milyar euro değerindeki tank ve zırhlı araç alımını ekonomik krizi gerekçe göstererek iptal etti. Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Yürürlükteki yasalara göre, TOMA BMP-3M tipi zırhlı araçların satın alımıyla ilgili müzakere komisyonu çalışmalarının, Yunanistan Silahlanma Genel Müdürü Dimitrios Yorgopulos'un kararıyla 22 Kasım 2010 tarihinde durdurulduğu" bildirildi.
Yunan medyası, "Yunan Savunma Bakanlığı'nın ekonomik krizi gerekçe göstererek aldığını belirttiği bu kararını, Karamanlis döneminde imzalanan anlaşma uyarınca, Rusya'dan 450 zırhlı araç alımının iptali anlamına geldiğini" duyurdu.



Yunanistan'ın borcu ertelenebilir

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcisi Paul Tomsen, Yunanistan'ın borçlarını ödeme süresinin geciktirilebileceğini belirtti. Yunanistan'da, bütçe açığının daraltılması yolundaki ekonomik reformların uygulanmasını denetlemek için AMB ve IMF yetkililerinden oluşan Troyka'nın Başkanı Tomsen, "Yunanistan'ın alacağı 15 milyar euro'luk 4. taksit reformların başarıya ulaşmasına bağlı" diye konuştu.
Tomsen, "Yunanistan'ın, ekonomisinin gidişatını değiştirmesi için önünde bir yıl var. Köklü değişiklikler lazım. Başarılamazsa borçları ödeme süresini 6 yıldan 11 yıla kadar uzatma olanağımız var. Bu da pazarlara olumlu bir mesaj olacaktır" dedi.