Numan Kurtulmuş tek aday
Siyaset hayatına geçtiğimiz ay giren Halkın Sesi(HAS) Parti 1. Olağan Kongresi başladı. Kongre sabah saatlerin...
Siyaset hayatına geçtiğimiz ay giren Halkın Sesi(HAS) Parti 1. Olağan Kongresi başladı. Kongre sabah saatlerinde partililerin gelmesi ile başladı. Salonda sık sık HAS Parti için yazılan "halkın sesi" şarkısı çaldı. Başbakan Numan sloganlarının atıldığı kongrede, "Güneşe akın var akın, Doğuşu yakın" pankartı açıldı.
Kongrede üzerinde "Şafak devrim vaktidir", "Güneşe el sallayın", "İnkılaba az kaldı", "Çocuklar ağlamayın, umut doğdu güneş gibi bugün, gündüz bitmez gibi, söndür mumu güneş doğdu, doğdu artık batmaz gibi" yazılı dev pankartlar asıldı.
Bu arada Saadet Partisi'nden hiçbir temsilci kongreye katılmazken, AKP'den Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Öztürk ve Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, CHP, BBP ve DSP'nin parti temsilcileri ile BDP'den Muş Milletvekili Nuri yaman kongreye katıldı. Kongrenin yabancı konukları ise salondan büyük alkış aldı.
Pakistan İslam Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muammer Han, Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye temsilcisi, Gürcistan Ankara temsilcisi, Fas, İran İslam Cumhuriyeti Ankara temsilcisi gibi isimler katıldı. Kongre Numan kurtuluşun açılış konuşması ile devam edecek.
DELEGELER SANDIK BAŞINA GİTTİ
Kongrede, Divan Başkanı Teoman Rıza Güneri, Divan Başkanlığı için kendisine gelen önergeyi oyladı. Parti tüzüğünde yapılan değişikliklerin oylanmasının ardından genel başkanlık için tek liste verildiğini belirten Güneri, Genel Başkanlık için Numan Kurtulmuş'un ''Beyaz Liste''si ile birlikte aday olduğunu bildirdi.
Kongerede Kurucular Kurulu üyesi 231 delegenin oy kullanacağı bildirildi.
Kurtulmuş'un listesindeki 65 kişiden oluşan Genel İdare Kurulu (GİK) asil üyeleri şu isimlerden oluşuyor:
''Abdulhamit Gül, Abdülkadir Özel, Ahmet Cemil Tunç, Ahmet Demircan, Ahmet Münir Yaşar, Ahmet Sünnetçioğlu, Akif Gürdoğan, Aydın Yardımcı, Aynur Demiray, Bahri Zengin, Beyhan Aslan, Birol Kiraz, Cafer Güneş, Cem Somel, Cengiz Çakmak, Cihangir İslam, Çağrı Erhan, Ebru Kurban Yıldız, Ekrem Baki, Emel Topçu, Emre Bağce, Erdinç Yazıcı, Erol Erdoğan, Ertan Yülek, Feyza Kutan, Hasan Basri Aktan, Hasan Basri Sayı, Hasan Kaya, Hayrettin Dilekcan, Hayrunnisa Kökbıyık, Hilmi Tanış, Hüsamettin Korkutata, İlhami Güler, Kazım Aslan, Lütfü Esengün, Mehmet Akif Ulusoy, Mehmet Batuk, Mehmet Bekaroğlu, Mukadder Başeğmez, Musa Akbal, Musa Demirci, Mücahit Yanılmaz, Müfit Yüksel, Nazım Maviş, Necla Esen Parlak, Niyazi Güney, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Pamir Çelebi Anteplioğlu, Remzi Çakır, Saffet Topakbaş, Salih Kaçır, Sacit Günbey, Sıtkı Abdullahoğlu, Sinan Hacınecipoğlu, Süleyman Pektaş, Şefik Dursun, Şeref Malkoç, Teoman Rıza Güneri, Turhan Alçelik, Ulya Sılay, Ümmet Kandoğan, Vehbi Kahveci, Yalçın Pehlivanoğlu, Yusuf Engin ve Zeki Kılıçarslan.''
Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliği adayları ise Enver Bakırcı, İsmail Aydos, Seyfullah Şahin, Şaban Şevli, Şükrü Gülle, Havva Karademir, İsa Fidanoğlu, Mücahit Kanpolat, Saliha Sasa, Abdullah Arar, Fikret Karabekmez oldu.
45 kişiden oluşan Danışma Meclisi üyeleri ise şunlardan oluşuyor:
''Abdülkadir Kırmızı, Ahmet Bakcan, Ahmet Bilgin, Ahmet Feyzi İncegöz, Ahmet Gül, Ahmet Karavar, Ahmet Okur, Ali Osman Kilitçioğlu, Semra Ünsal, Ayhan Demir, Bahtiyar Aslan, Bekir Necati Şimşek, Besim Altınöz, Cahit Başaran, Enüş Yaşar, Ferit Özcan, Hakan Poyraz, Özlem Urgancıoğlu, Haluk Yavuzer, Hasan Kanaatli, Hayri Kırbaşoğlu, Hüseyin Güleç, İbrahim Tenekeci, İrfan Gül, Kenan Albayrak, Mehmet Güngör, Mehmet Kahraman, Mehmet Sılay, Muhammed Akgün, Muhittin Bal, Mustafa Çetin, Mustafa Tekin, Mükerrem Levent, Namık Sinanoğlu, Necdet Kutsal, Necip Fazıl Kurt, Nevzat Kulaoğlu, Özlem Tansal, Refaiddin Şahin, Sami Dedeoğlu, Sedat Yılmazer, Süleyman Bayraktar, Tuba Albayrak, Vahit Bıçak, Zeki Çelik.''
Daha sonra delegeler oy vermek için sandık başına gittiler. Numan Kurtulmuş'un oy kullanmak için sandıkların olduğu alana gittiği sırada partililerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.
''BİZİ SAĞCILIK, SOLCULUK BAĞLAMIYOR"
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
Kurtulmuş, partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, toplumun ve halkın farkında olmadan Türkiye siyasetinde bir ilk gerçekleştiğini söyledi. Kurtulmuş, Türkiye'de 28 gün gibi çok kısa bir sürede gerekli işlemlerini ve örgütlenmelerini gerçekleştirmiş ve büyük kongresini yapmış ve gelecek seçimlere katılmaya hak kazanmış bir parti haline geleceklerini belirterek, ''Bu hız, bu sürat bu kararlılık Türkiye de bir ilktir'' diye konuştu.
Halkın Sesi Partisinin ''aslında Türkiye'de var olduğunu'' ifade eden Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında Halkın Sesi Partisi, Türkiye de var olan bir partiydi. Çiftçinin arasında, üniversitelinin arasında sokakta vardı, fabrikalının arasında vardı. Onun için bu kadar çabuk kuruldu, bunun için bu kadar kısa sürede ayağa kalktı. Türkiye'de hakkaniyet güneşi, medeniyet güneşi, insanlık güneşi, Türkiye'de bu milletin güneşi doğuyor. Fakat burada yapmak istediğimiz ilk adımı atmaktır. Eminim ki önümüzdeki dönemde Türkiye'nin her yerinde halkın sesini çıkartacak, bu milletin çığlığını yükselteceksiniz. Önümüzdeki seçimden itibaren milletin talihi değişmeye başlayacaktır.
Bu parti niçin kuruldu? Türkiye sosyolojisinin yeni bir partiye ihtiyacı olduğu için kuruldu. İktidar ve muhalefet partileri bu işi çözemediği için iş HAS Parti'ye düşüyor.''
SAĞ VE SOL
Sağ ve sol kavramının, siyasette artık bir karşılığının kalmadığını öne süren Kurtulmuş, ''Biz aslında var olan bu partiyi resmiyete döküyoruz, ete kemiğe büründürüyoruz'' diye konuştu.
Kurtulmuş, milletin hayrına olan her şeyi söylemekten çekinmeyeceklerini belirterek, bundan sonra milletin ilgiyle takip ettiği bir siyasi kadro olacaklarını söyledi.
''Bu milletin sesi Ankara'ya gelmesin diye yıllardır Ankara'da Karagöz-Hacivat oynuyorlar'' diyen Kurtulmuş, HAS Parti kadrolarının, siyaseti milletin sesini yönetime taşıma sorumluluğu olarak gördüğünü anlattı. Halkın Sesi Partisinin belli bir grubun değil, bütün Türkiye'nin partisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''HAS Parti'nin siyaseti bildik tanıdık siyasetlerden değil, hakkaniyeti yeniden inşa etme siyasetidir'' diye konuştu.
YÜZDE 100 ÜZERİNDEN SİYASET
Partisinde çok farklı görüşten kişilerin bir araya geldiğini belirten Kurtulmuş, partisinin ortak bir ses çıkaracağını, bunun da toplumun ortak değerlerinden oluşan ''milletin sesi'' olacağını söyledi.
Sağ, sol, ilerici, gerici, laik, dindar, liberal, muhafazakar gibi sıfatların Türkiye'yi tanımlamaya yetmeyeceğini dile getiren Kurtulmuş, bunların diğer partilerce milleti bölüp daha rahat siyaset yapmak için ''uydurulduğunu'' iddia etti.
Milletin artık bu tür sözleri yutmayacağını anlatan Kurtulmuş, partisinin milletin sesi olduğunu, bu nedenle de bazılarının bundan korkarak partisini toplumun bir kesimine hapsetmeye çalıştığını ileri sürdü. Kurtulmuş, şunları söyledi:
''Onlar insanları bölme telaşı içindeler, biz ise bütün insanları kuşatacak bir anlayış ile yolumuza devam ediyoruz. Onlar insanları kesrette (çokluk) dağıtıyorlar, biz ise kesrette rahmet arıyoruz. Onlar siyasi hesaplarını yüzde 58'in ya da yüzde 42'nin üzerine kuruyorlar. Biz yüzde 58 niye 'evet' diyorsa, onu yerine getirmek için korkusuzca gerçekleştirmek için yola çıkıyoruz ama yüzde 42'nin korkularını ve endişelerinin ne olduğunu anlıyor, onları da kucaklıyoruz. Yani onlar yüzde 42, yüzde 58 üzerinden hesap yapsınlar biz yüzde 100'ün üzerinden hesap yapalım.''
Zayıfların ezilmemesi için siyaset yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
REFERANDUM İSTEĞİ
Füze Kalkanı Projesine ilişkin de eleştirilerini dile getiren Kurtulmuş, Hükümetin bu süreçte iyi bir halkla ilişkiler politikası yürüttüğünü ve vatandaşın gözünü boyadığını savundu.
Füze kalkanı konusunun millete götürülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, ''Eğer kendinize güveniyorsanız hodri meydan. Parlamentodan ve milletten kaçırdığınız Füze Kalkanı meselesini gelin önümüzdeki pazar günü referanduma götürelim'' diye konuştu.
CHP'nin ciddi bir muhalefet anlayışı sergilemediğini ileri süren Kurtulmuş, ''Ümit ederim ki sayın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi CHP gerçekten yeni CHP olsun. Ümit ediyorum ki derin CHP'nin refleksleri bunu gerçekleştirmeye müsaade eder'' diye konuştu.
Kurtulmuş, ''Grupta konuşma yasağı konularak sosyal demokrat bir parti olunamaz, genel başkan yardımcıları televizyonların önünde konuşanları paylayarak demokrat bir parti olunamaz, demokrat bir partinin il binasında çalışan işçiler sigortasız, kaçak bir şekilde çalıştırılamaz. CHP'nin Mersin teşkilatında olduğu gibi...'' dedi.
BAZI GENERALLERİN AÇIĞA ALINMASI
konuşmasında, bazı generallerin açığa alınmasına da değinen Kurtulmuş, adaletteki sivil-asker iki başlılığının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, hiçbir muhalefet partisinin Hükümete ''Niçin Anayasa değişikliğinde Genelkurmay Başkanlığını, Milli Savunma Bakanlığına bağlamadınız?'' diye sormadığını belirtti.
İktidarın 8 yıllık sürede hiçbir ciddi konuyu çözüme ulaştırmadığını iddia eden Kurtulmuş, iktidarın statükoya karşı iktidara gelmesine rağmen yeni bir statüko oluşturduğunu söyledi. Partisinin iktidar olması durumunda yapacaklarını da anlatan Kurtulmuş, konuşmasının sonunda salondakileri ayağa kaldırarak, partisinin izleyeceği politikalar konusunda söz verdirdi.
Kurtulmuş konuşmasının ardından partisine katılan bazı ilçe belediye başkanları ve il genel meclisi üyelerine rozet taktı.
Kongrede üzerinde "Şafak devrim vaktidir", "Güneşe el sallayın", "İnkılaba az kaldı", "Çocuklar ağlamayın, umut doğdu güneş gibi bugün, gündüz bitmez gibi, söndür mumu güneş doğdu, doğdu artık batmaz gibi" yazılı dev pankartlar asıldı.
Bu arada Saadet Partisi'nden hiçbir temsilci kongreye katılmazken, AKP'den Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Öztürk ve Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, CHP, BBP ve DSP'nin parti temsilcileri ile BDP'den Muş Milletvekili Nuri yaman kongreye katıldı. Kongrenin yabancı konukları ise salondan büyük alkış aldı.
Pakistan İslam Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muammer Han, Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye temsilcisi, Gürcistan Ankara temsilcisi, Fas, İran İslam Cumhuriyeti Ankara temsilcisi gibi isimler katıldı. Kongre Numan kurtuluşun açılış konuşması ile devam edecek.
DELEGELER SANDIK BAŞINA GİTTİ
Kongrede, Divan Başkanı Teoman Rıza Güneri, Divan Başkanlığı için kendisine gelen önergeyi oyladı. Parti tüzüğünde yapılan değişikliklerin oylanmasının ardından genel başkanlık için tek liste verildiğini belirten Güneri, Genel Başkanlık için Numan Kurtulmuş'un ''Beyaz Liste''si ile birlikte aday olduğunu bildirdi.
Kongerede Kurucular Kurulu üyesi 231 delegenin oy kullanacağı bildirildi.
Kurtulmuş'un listesindeki 65 kişiden oluşan Genel İdare Kurulu (GİK) asil üyeleri şu isimlerden oluşuyor:
''Abdulhamit Gül, Abdülkadir Özel, Ahmet Cemil Tunç, Ahmet Demircan, Ahmet Münir Yaşar, Ahmet Sünnetçioğlu, Akif Gürdoğan, Aydın Yardımcı, Aynur Demiray, Bahri Zengin, Beyhan Aslan, Birol Kiraz, Cafer Güneş, Cem Somel, Cengiz Çakmak, Cihangir İslam, Çağrı Erhan, Ebru Kurban Yıldız, Ekrem Baki, Emel Topçu, Emre Bağce, Erdinç Yazıcı, Erol Erdoğan, Ertan Yülek, Feyza Kutan, Hasan Basri Aktan, Hasan Basri Sayı, Hasan Kaya, Hayrettin Dilekcan, Hayrunnisa Kökbıyık, Hilmi Tanış, Hüsamettin Korkutata, İlhami Güler, Kazım Aslan, Lütfü Esengün, Mehmet Akif Ulusoy, Mehmet Batuk, Mehmet Bekaroğlu, Mukadder Başeğmez, Musa Akbal, Musa Demirci, Mücahit Yanılmaz, Müfit Yüksel, Nazım Maviş, Necla Esen Parlak, Niyazi Güney, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Pamir Çelebi Anteplioğlu, Remzi Çakır, Saffet Topakbaş, Salih Kaçır, Sacit Günbey, Sıtkı Abdullahoğlu, Sinan Hacınecipoğlu, Süleyman Pektaş, Şefik Dursun, Şeref Malkoç, Teoman Rıza Güneri, Turhan Alçelik, Ulya Sılay, Ümmet Kandoğan, Vehbi Kahveci, Yalçın Pehlivanoğlu, Yusuf Engin ve Zeki Kılıçarslan.''
Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliği adayları ise Enver Bakırcı, İsmail Aydos, Seyfullah Şahin, Şaban Şevli, Şükrü Gülle, Havva Karademir, İsa Fidanoğlu, Mücahit Kanpolat, Saliha Sasa, Abdullah Arar, Fikret Karabekmez oldu.
45 kişiden oluşan Danışma Meclisi üyeleri ise şunlardan oluşuyor:
''Abdülkadir Kırmızı, Ahmet Bakcan, Ahmet Bilgin, Ahmet Feyzi İncegöz, Ahmet Gül, Ahmet Karavar, Ahmet Okur, Ali Osman Kilitçioğlu, Semra Ünsal, Ayhan Demir, Bahtiyar Aslan, Bekir Necati Şimşek, Besim Altınöz, Cahit Başaran, Enüş Yaşar, Ferit Özcan, Hakan Poyraz, Özlem Urgancıoğlu, Haluk Yavuzer, Hasan Kanaatli, Hayri Kırbaşoğlu, Hüseyin Güleç, İbrahim Tenekeci, İrfan Gül, Kenan Albayrak, Mehmet Güngör, Mehmet Kahraman, Mehmet Sılay, Muhammed Akgün, Muhittin Bal, Mustafa Çetin, Mustafa Tekin, Mükerrem Levent, Namık Sinanoğlu, Necdet Kutsal, Necip Fazıl Kurt, Nevzat Kulaoğlu, Özlem Tansal, Refaiddin Şahin, Sami Dedeoğlu, Sedat Yılmazer, Süleyman Bayraktar, Tuba Albayrak, Vahit Bıçak, Zeki Çelik.''
Daha sonra delegeler oy vermek için sandık başına gittiler. Numan Kurtulmuş'un oy kullanmak için sandıkların olduğu alana gittiği sırada partililerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.
''BİZİ SAĞCILIK, SOLCULUK BAĞLAMIYOR"
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
Kurtulmuş, partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, toplumun ve halkın farkında olmadan Türkiye siyasetinde bir ilk gerçekleştiğini söyledi. Kurtulmuş, Türkiye'de 28 gün gibi çok kısa bir sürede gerekli işlemlerini ve örgütlenmelerini gerçekleştirmiş ve büyük kongresini yapmış ve gelecek seçimlere katılmaya hak kazanmış bir parti haline geleceklerini belirterek, ''Bu hız, bu sürat bu kararlılık Türkiye de bir ilktir'' diye konuştu.
Halkın Sesi Partisinin ''aslında Türkiye'de var olduğunu'' ifade eden Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında Halkın Sesi Partisi, Türkiye de var olan bir partiydi. Çiftçinin arasında, üniversitelinin arasında sokakta vardı, fabrikalının arasında vardı. Onun için bu kadar çabuk kuruldu, bunun için bu kadar kısa sürede ayağa kalktı. Türkiye'de hakkaniyet güneşi, medeniyet güneşi, insanlık güneşi, Türkiye'de bu milletin güneşi doğuyor. Fakat burada yapmak istediğimiz ilk adımı atmaktır. Eminim ki önümüzdeki dönemde Türkiye'nin her yerinde halkın sesini çıkartacak, bu milletin çığlığını yükselteceksiniz. Önümüzdeki seçimden itibaren milletin talihi değişmeye başlayacaktır.
Bu parti niçin kuruldu? Türkiye sosyolojisinin yeni bir partiye ihtiyacı olduğu için kuruldu. İktidar ve muhalefet partileri bu işi çözemediği için iş HAS Parti'ye düşüyor.''
SAĞ VE SOL
Sağ ve sol kavramının, siyasette artık bir karşılığının kalmadığını öne süren Kurtulmuş, ''Biz aslında var olan bu partiyi resmiyete döküyoruz, ete kemiğe büründürüyoruz'' diye konuştu.
Kurtulmuş, milletin hayrına olan her şeyi söylemekten çekinmeyeceklerini belirterek, bundan sonra milletin ilgiyle takip ettiği bir siyasi kadro olacaklarını söyledi.
''Bu milletin sesi Ankara'ya gelmesin diye yıllardır Ankara'da Karagöz-Hacivat oynuyorlar'' diyen Kurtulmuş, HAS Parti kadrolarının, siyaseti milletin sesini yönetime taşıma sorumluluğu olarak gördüğünü anlattı. Halkın Sesi Partisinin belli bir grubun değil, bütün Türkiye'nin partisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''HAS Parti'nin siyaseti bildik tanıdık siyasetlerden değil, hakkaniyeti yeniden inşa etme siyasetidir'' diye konuştu.
YÜZDE 100 ÜZERİNDEN SİYASET
Partisinde çok farklı görüşten kişilerin bir araya geldiğini belirten Kurtulmuş, partisinin ortak bir ses çıkaracağını, bunun da toplumun ortak değerlerinden oluşan ''milletin sesi'' olacağını söyledi.
Sağ, sol, ilerici, gerici, laik, dindar, liberal, muhafazakar gibi sıfatların Türkiye'yi tanımlamaya yetmeyeceğini dile getiren Kurtulmuş, bunların diğer partilerce milleti bölüp daha rahat siyaset yapmak için ''uydurulduğunu'' iddia etti.
Milletin artık bu tür sözleri yutmayacağını anlatan Kurtulmuş, partisinin milletin sesi olduğunu, bu nedenle de bazılarının bundan korkarak partisini toplumun bir kesimine hapsetmeye çalıştığını ileri sürdü. Kurtulmuş, şunları söyledi:
''Onlar insanları bölme telaşı içindeler, biz ise bütün insanları kuşatacak bir anlayış ile yolumuza devam ediyoruz. Onlar insanları kesrette (çokluk) dağıtıyorlar, biz ise kesrette rahmet arıyoruz. Onlar siyasi hesaplarını yüzde 58'in ya da yüzde 42'nin üzerine kuruyorlar. Biz yüzde 58 niye 'evet' diyorsa, onu yerine getirmek için korkusuzca gerçekleştirmek için yola çıkıyoruz ama yüzde 42'nin korkularını ve endişelerinin ne olduğunu anlıyor, onları da kucaklıyoruz. Yani onlar yüzde 42, yüzde 58 üzerinden hesap yapsınlar biz yüzde 100'ün üzerinden hesap yapalım.''
Zayıfların ezilmemesi için siyaset yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, ''Bizi sağcılık, solculuk, başkalarının tanımlamaları bağlamıyor, bizi muhafazakarlık, liberallik bağlamıyor. Bizi vicdan bağlıyor, bizi ahlak bağlıyor, bizi medeniyetimizin değerleri bağlıyor, bizi adalet bağlıyor, bizi hakkaniyet bağlıyor hem de sımsıkı birbirimize bağlıyor'' dedi.
REFERANDUM İSTEĞİ
Füze Kalkanı Projesine ilişkin de eleştirilerini dile getiren Kurtulmuş, Hükümetin bu süreçte iyi bir halkla ilişkiler politikası yürüttüğünü ve vatandaşın gözünü boyadığını savundu.
Füze kalkanı konusunun millete götürülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, ''Eğer kendinize güveniyorsanız hodri meydan. Parlamentodan ve milletten kaçırdığınız Füze Kalkanı meselesini gelin önümüzdeki pazar günü referanduma götürelim'' diye konuştu.
CHP'nin ciddi bir muhalefet anlayışı sergilemediğini ileri süren Kurtulmuş, ''Ümit ederim ki sayın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi CHP gerçekten yeni CHP olsun. Ümit ediyorum ki derin CHP'nin refleksleri bunu gerçekleştirmeye müsaade eder'' diye konuştu.
Kurtulmuş, ''Grupta konuşma yasağı konularak sosyal demokrat bir parti olunamaz, genel başkan yardımcıları televizyonların önünde konuşanları paylayarak demokrat bir parti olunamaz, demokrat bir partinin il binasında çalışan işçiler sigortasız, kaçak bir şekilde çalıştırılamaz. CHP'nin Mersin teşkilatında olduğu gibi...'' dedi.
BAZI GENERALLERİN AÇIĞA ALINMASI
konuşmasında, bazı generallerin açığa alınmasına da değinen Kurtulmuş, adaletteki sivil-asker iki başlılığının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, hiçbir muhalefet partisinin Hükümete ''Niçin Anayasa değişikliğinde Genelkurmay Başkanlığını, Milli Savunma Bakanlığına bağlamadınız?'' diye sormadığını belirtti.
İktidarın 8 yıllık sürede hiçbir ciddi konuyu çözüme ulaştırmadığını iddia eden Kurtulmuş, iktidarın statükoya karşı iktidara gelmesine rağmen yeni bir statüko oluşturduğunu söyledi. Partisinin iktidar olması durumunda yapacaklarını da anlatan Kurtulmuş, konuşmasının sonunda salondakileri ayağa kaldırarak, partisinin izleyeceği politikalar konusunda söz verdirdi.
Kurtulmuş konuşmasının ardından partisine katılan bazı ilçe belediye başkanları ve il genel meclisi üyelerine rozet taktı.