Mersin, Tarım Teknopark'ı Kuruyor

Mersin caddelerinin narenciyeyle süslendiği "Narenciye Festivali"nin bugünkü konuğu Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'di

Mersin, Tarım Teknopark'ı Kuruyor
Mersin caddelerinin narenciyeyle süslendiği "Narenciye Festivali"nin bugünkü konuğu Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'di. Eker'le birlikte Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ve Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu festival çarşısını gezdiler.
Dev narenciye figürlerinin sergilendiği festival alanında kurulan stantlara uğrayan bakan ve konuklar stantlarda ikram edilen gözlemeleri yiyerek portakal suyu içtiler.
Festivalde konuşma yapan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, "Mersin olarak Türkiye Narenciye üretiminin yüzde 30'unu üretiyoruz. Festivalimizin amacı ise sektörün önemine dikkat çekerek, standartları, kaliteyi artırmaktır. Mersin'in güzel yüzünü ortaya koyarak, şehrimizi festival aracılığıyla tanıtıyor olmaktan mutluyuz" dedi.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Tarım Bakanı'nın ve bürokratların festivale gösterilen ilgisinden memnun olduğunu belirtti. Güzeloğlu ayrıca, "Festival amacına ulaşarak narenciye adına kamuoyu oluşturmuştur. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek bir tarım teknoparkı kuracağız. Bu sayede narenciye üretimde kalitenin en üst noktasına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker ise, "Mersin narenciyede ve tarım sektöründe Türkiye'de söz sahibidir. Narenciyenin sorunlarına dikkat çekmek adına narenciyenin bu kadar yapıcı ve güzel bir biçimde sunulması sevindirici. Festivaller şehirlerin tanıtımında önemli bir araçtır. Mersin Türkiye'nin bütün güzelliklerini bünyesinde toplayan bir şehir" şeklinde konuştu.

DEV NARENCİYE FİGÜRLERİ TÜRKİYE'DE BİR İLK
Özel bir teknik kullanılarak narenciyelerle kaplanan dev figürlerin yer aldığı festival, içeriği itibariyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Büyük bir katılımla gerçekleşen festival; Mersin'in narenciye sektöründeki liderliğine, markalaşmaya, üretim kalitesinin artmasına ve ihracattaki önemine dikkat çekmeyi hedefliyor.
Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü ile Babil Kavşağı arasında kalan 1 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinde trafiğe kapalı alanda oluşturulan festival alanında; birbirinden değişik dev objeler limon ve portakallarla kaplandı. Festival alanında yer alan Side Sütunları, Kızkalesi, Galatasaray Meydanı, İskele Bölgesi, Saat Bölgesi, Truva Kabartmaları, Hitit Kabartmaları, Uzuncaburç Sütunları toplam 70 ton narenciyeyle süslendi. Festivalin narenciye tasarımı için 150 kişilik ekip, 3 aylık çalışmayı
gerçekleştirdi. Narenciye süslemelerinin tasarım ve uygulamasını Mersin Üniversitesi gerçekleştirdi.

NARENCİYE KONSEPTLİ DEFİLE NEFESLERİ KESTİ
Mersin Üniversitesi'nin hazırladığı narenciye defilesi festivalin ilk günü gerçekleşti. Üniversiteli kızların mankenlik yaptığı defilede tüm kıyafetler, narenciyeden yola çıkılarak tasarlandı. Mersinlilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen defiledeki tüm kıyafetler çok beğenildi.

ON ÜLKEDEN, ELLİ GÖSTERİ GRUBU MERSİN SOKAKLARINI KARNALAVA ÇEVİRDİ
Gösteri gruplarının dansları festivali tam bir karnaval havasındaydı. Yerli ve yabancı 50'nin üzerinde gösteri grubunun yer aldığı ve zaman zaman izleyenler için gösteriler sergileyen topluluklara; zürafadan kaplumbağaya, yel değirmeninden mantara kadar narenciyelerle kaplanmış birbirinden değişik objeler de kortejde eşlik etti.

KORTEJİ BİNLERCE MERSİNLİ COŞKUYLA İZLEDİ
27-28 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Mersin Narenciye Festivali sona erdi. Mersinlilerin ilgisiyle festival bir sonraki yıla hazırlanmaya başlayacak.