Hububat Üreticisinin Yağmur Sevinci

Kütahya Simav'da son üç gündür aralıklarla yağan yağmur hububat ekmek için yağış bekleyen çiftçinin yüzünü güldürdü.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçe genelinde belirli aralıklarla ve yavaş yavaş yağan yağmurun hububat üreticisine ilaç gibi geldiğini söyledi. Yöredeki çiftçilerin uzun zamandır bu yağışları beklediğini vurgulayan Kadir Bütüner, " Uzun zamandır Simav'a düşmeyen yağmur nedeniyle kuraklık yüzünden topraklarda çatlamalar meydana gelmeye başlamıştı. Ancak son üç gündür belirli aralıklarla yağan yağmur çiftçilerimize çok iyi geldi. Meteorolojiden edindiğimiz bilgiler çerçevesinde yağışların önümüzdeki birkaç gün içerisinde daha aynı tempoyla devam etmesi bekleniyor. Yağışlar bu tempoyla devam ettiği takdirde Simavlı üretici hububatta beklediği rekolteyi yakalayabilir. Amacımız sertifikalı tohum ekerek hem kaliteyi hem de rekolteyi artırmak" şeklinde konuştu.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, çiftçilere hizmet amacıyla Ziraat Odası olarak emsallerine göre çok daha ucuza sertifikalı buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği gibi tohumluklar sattıklarını bildirdi.
Buğday fiyatlarının artmasına rağmen bunun çiftçiye fazla yansımadığını vurgulayan Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner ''Çiftçi bu yaz döneminde borçlarından dolayı sıkıntılıydı. Mahsulünü istediği fiyattan satamadı. Buğday fiyatları yükseldi ama tamamıyla çiftçiye yansımıyor. İyi bir gelir gibi görünse de bu çiftçiye yansımıyor. Tüccarlar, spekülatörlar kazanıyor. Böyle olunca çiftçi fazla kar edemedi. Umudunu önümüzdeki hasat dönemine bağladı'' diye konuştu.
Çiftçinin tarım desteklerinin bir an önce ödenmesini beklediğine dikkati çeken Bütüner, ödemelerin erken yapılmasının gübre, mazot gibi girdilerin alındığı bu dönemde çiftçinin elini güçlendireceğini kaydetti.