Gençler, hazırladıkları projelerle yeşil kartlıları iş sahibi yapıyor

Türkiye'de hiçbir sosyal güvencesi olmayanların faydalandığı yeşil kartlardan yararlananların sayısı 10 milyona yaklaştı. Sosyal güvenlik sistemi üzer

Türkiye'de hiçbir sosyal güvencesi olmayanların faydalandığı yeşil kartlardan yararlananların sayısı 10 milyona yaklaştı. Sosyal güvenlik sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturan yeşil kartlar, sistemdeki açığı da büyütüyor. Devlet üzerinden bu yükü azaltmayı hedefleyen genç yöneticiler, bir araya geldikleri Mavi Hayat İstihdam Derneği ile yeşil kart sahiplerine iş imkanları oluşturmaya çalışıyor.

Birçok ilçede yeni iş sahaları oluşturmak için projeler hayata geçiren dernek, çalışmalarını tüm Türkiye çapına yaymayı hedefliyor. Bugüne kadar Niğde'nin Çiftlik, Yozgat'ın Kadışehri ilçelerinde istihdama yönelik iki merkez kuran dernek, şimdi de Kadışehri'nde 100 büyükbaş kapasiteli süt çiftliği kurmak için çalışıyor. Yakında hayata geçecek proje ile de 50 yeşil kartın iptal edilmesi hedefleniyor.

Mavi Hayat İstihdam Derneği'nin sözcüsü Hande Dağlı, istihdam oluşturmak için yola çıktıklarını ifade ederek, hedef kitlelerinin ise yeşil kart sahipleri olduğuna dikkat çekti. Yeşil kart sahiplerinin hazine üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu vurgulayan Dağlı, "Türkiye genelinde ve özellikle geri kalmış ilçelerde yeni istihdam alanları açarak, devletin üzerindeki aynî ve nakdî yardım yükü ile yeşil kart yükünü sonlandırmaya hedefliyoruz. Her yörenin şartlarına uygun ve o yöredeki bütün kaynakları değerlendirecek fabrikalar ve işletmeler kurmak istiyoruz. Bu işletmelerle yeşil kart sahiplerini sigortalı hale getiriyoruz. Devlet üzerinden bir yük kalkarken, vatandaş da iş sahibi oluyor." dedi.

Niğde'nin Çiftlik ilçesi ile Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde istihdama yönelik iki fitness center (zindelik merkezi) kurarak işletmeye açtıklarını ifade eden Dağlı, "Buralarda yeşil kartlılar istihdam edildi. Ayrıca yine Kadışehri'nde 100 büyükbaş kapasiteli süt çiftliği kurma çalışmalarımız devam ediyor. Burada istihdam edileceklerle en az 50 yeşil kartı iptal etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. Çiftliğin başında konusunda uzman ve profesyonel bir kişi olacağını vurgulayan Dağlı, çiftlikte çalışacak işçilerin, işbaşı yapmadan önce Kadışehri İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından eğitime alınacağını kaydetti.

Projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü aktaran Dağlı, "Çiftliğin kurulacağı 15 dönümlük arazi, ilgili belediye tarafından derneğimize hibe edildi. Proje; Mavi Hayat Ar-Ge Ekibi'nin yanı sıra Kadışehri İlçe Tarım Müdürü olan Veteriner Hekim Osman Günaydın ile ziraat mühendisleri Mehmet Alp ve Osman Kahramanoğlu tarafından hazırlandı. Amacımız bir yandan özgün modelimizle istihdam sağlarken, diğer yandan modern tarım ve hayvancılığın öncülüğünü yapmak. Çiftliğin faal hale gelmesiyle başlangıç döneminde aylık 75 ton; laktasyon döneminde ise 90 ton süt üretmeyi hedefliyoruz." dedi.

Dağlı, projenin finansmanı için Ankara Valiliği'nin izniyle, Türkiye genelinde bağış kampanyası başlatıldığını; çalışmalara destek olmak isteyenlerin Turkcell ve Avea hatlarından 5966'ya gönderecekleri boş mesajla projeye 5 TL katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.