Türkiye'de Öğrencilerin Yaptığı İlk Planetaryum

Amasya'da vali ve 65 bini aşkın öğrencinin ortağı olduğu bir yıldır sürdürülen "65 Bin Dev Öğrenci Projesi" çerçevesinde kitap ile kartpostal satışı ve diğer etkinliklerden temin edilen kaynaklarla yaklaşık 500 bin lira harcanarak planetaryum ve gözlem evi yapıldı

Türkiye'de Öğrencilerin Yaptığı İlk Planetaryum
Amasya'da vali ve 65 bini aşkın öğrencinin ortağı olduğu bir yıldır sürdürülen "65 Bin Dev Öğrenci Projesi" çerçevesinde kitap ile kartpostal satışı ve diğer etkinliklerden temin edilen kaynaklarla yaklaşık 500 bin lira harcanarak planetaryum ve gözlem evi yapıldı.
Amasya 75. Yıl İMKB Bayezit İlköğretim Okulu yanında inşa edilen 65 Bin Dev Öğrenci Planetarum ve Gözlemevi'nin açılışına Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, AK Parti Amasya Milletvekilleri Akif Gülle ile Dr. Avni Erdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Akyürek, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, seçkin davetliler ve öğrenciler katıldı.
Planetaryumun 9 metre çapında bir kubbeye sahip olduğunu, ayrıca 3 metre çaplı açılıp kapanabilir bir teleskop bulunduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, ayrıca fen bilimlerinin yanı sıra çeşitli derslerde de planetaryumdan yararlanılabileceğini anımsattı.
"Bu eserin fikir babası ve kahramanları, bu eseri noktaya getiren insanlar hepimizin en değerli varlıkları ülkemizin geleceği olan çocuklardır" diyen Vali Daşöz, çocuklar tarafından yaptırılan 65 Bin Dev Öğrenci Planetarum ve Gözlemevi'nin dünyada bu çerçevede bir ilk olduğunu kaydetti.
Öğrenciler adına konuşma yapan Hilal Bahçıvan, Vali Daşöz'e ve öğretmenlerine kendilerine inandıkları ve destek oldukları için teşekkür ettiler.
Vali Daşöz, planetaryumun inşasına destek olan işadamı Kemal Değirmenci'ye, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir'e ve Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Erol Özarslan'a teşekkür plaketi verdi. Vali Daşöz konuklarıyla birlikte konuklarına 40 kişi kapasiteli gözlem salonunda uzay çalışmalarının yer aldığı görüntülerin sahnelendiği 10 bin lira değerindeki filmi izledi.