Türkhan Paşa'ya Rus Çarı Iı. Nikolay'ın Hediye Ettiği Enfiye Kutusu Satılıyor

Rus Çarı II

Rus Çarı II. Nikolay'ın Türk Diplomat Türkhan Paşa'ya hediye ettiği mücevherle donatılmış, renkli altın ve mine kaplı enfiye kutusu Londra'daki Christie's müzayede evinde satılacak. Enfiye kutusunun 400-600 bin pound arasında açık artırmaya sunulması bekleniyor.
Ünlü müzayede evi Christie's önümüzdeki günlerde Rus Sanat Eserleri kapsamında düzenlenecek müzayedede Rus Çarı II. Nikolay'ın, Türkhan Paşa'ya hediye ettiği mücevherle donatılmış, renkli altın ve mine kaplı enfiye kutusu da satılacak. Usta Henrik Wigström imzalı enfiye kutusu II. Nikolay tarafından St. Petersburg'daki büyükelçilik görevinin 5. yılını tamamlaması anısına 12 Aralık 1913 tarihinde Türkhan Paşa'ya hediye edilmişti. Dünyada sadece 19 tane bulunan enfiye kutularından Türkhan Paşa'ya hediye
edileni çarlık tarafından 16 Mayıs 1909 tarihinde ünlü Fransız doğumlu Rus mücevher tasarımcısı Fabergé'den 2 bin 500 rubleye satın alınmıştı. Açık artırmada 400-600 bin pound arasında satışa sunulması beklenen enfiye kutusu 1919 yılında el değiştirerek şimdiki sahibi olan aile tarafından satın alınmıştı.
Christie's Başkan Yardımcısı ve Sanat Eserleri Direktörü Mark Moehrke İHA'ya yaptığı açıklamada, "Rus sanat eserlerinde öne çıkan parçalar arasında Avrupa özel koleksiyonundan gelen, ender ve önemli imparatorluk hediyesi enfiye kutusu bulunuyor. Ayrıca başka bir Avrupa koleksiyonundan yine önemli bir enfiye kutusu ile 19. yüzyıl ortalarına ait porselen vazomuz bulunuyor" dedi.
Christie's müzayede evinde 29 Aralık tarihinde yapılacak ve yaklaşık 500 parçadan oluşan Rus Sanat Eserleri müzayedesinde ayrıca Avrupa ve Amerika koleksiyonlarından sağlanan tablolar, sanat eserleri ve eşsiz neo-Rus mobilyalarının da toplamda 10 milyon pounda satılması bekleniyor. Müzayedenin tablo kısmında ise Rusya'nın o dönemdeki en ünlü sanatçılarından olan Petr Konchalovsky'nin (1876-1956) 4 adet tablosu da bulunuyor. Konchalovsky'nin 1908 yılında yaptığı ustalık eseri Versailles. L'Allée'nin de
800 bin ila 1 milyon 200 bin pound arasında açık artırmaya çıkarılması bekleniyor.
Christie's Tablo Uzmanı Evelyn Heathcost İHA'ya yaptığı açıklamada satılacak tablolar arasında Rus sanatçılarının 19 ve 20. yüzyılda yaptığı tabloların satışa çıkarılacağını söyledi. Uzman Heathcost ayrıca, Konstantin Korovin'in bir bahçede sandalyede oturan hanımefendiyi resmettiği tablonun 800 bin ila 1 milyon 200 bin pound arasında satışa sunulacağını söyledi.