Stockholm uluslararası şirketlerin gözde şehri

İsveç-Danimarka ortaklığında kurulan 'Örasundsinstitutet' adlı bir araştırma kuruluşuna göre Stockholm'ü bölge merkezi olarak seçen yabancı şirketleri

İsveç-Danimarka ortaklığında kurulan 'Örasundsinstitutet' adlı bir araştırma kuruluşuna göre Stockholm'ü bölge merkezi olarak seçen yabancı şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Öresund bölgesinde entegrasyonu artırmak amaçlı kurulan enstitü, Forbes dergisinde yayınlanan dünyanın en büyük şirketleri listesinde yer alan 603 şirket üzerinde bir analiz yaptı. 11 farklı sektörde faaliyet gösteren şirketler üzerinde yapılan ve 'Nordik ve global merkezlerin yerleşimi 2010' başlıklı bir kitapta yayınlanan söz konusu çalışma sonucuna göre Stockholm'ü bölge merkezi olarak seçen çok uluslu şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

İsveç'te 14 uluslararası şirketin bölge merkezi yer alıyor. Bu durum 1 milyon kişi başına yaklaşık 1,5 çok uluslu şirket anlamına gelirken bu oran AB ortalaması olan 0,27 oranının çok üstünde seyrediyor. İsveç, Nordik ülkelerinin ekonomisinin üçte birini temsil etmesine rağmen ayrıca uluslararası şirketlerin üçte ikisinin Nordik merkezine de ev sahipliği yapıyor.

Enstitü başkanı Anders Olshov, Stockholm'ün cazibe merkezi olmasında, kaliteli transit ağlarına sahip olması, çok sayıda ihracat firmasına ev sahipliği yapması, iyi işleyen bir banka sisteminin bulunması ve Stockholmlülerin genellikle iyi derece İngilizce konuşabilmelerinin rol oynadığını söyledi.